Den sociale kontrol udgør et kolossalt problem for ligestillingen i Danmark, men det er ikke kun gerningsmændene, der er årsag til problemet. Også den danske stat bidrager på sin egen måde til at gøre især kvinder fra etniske minoriteter til ofre.
I bogen Genopdragelsen af journalisterne Sebastian Abrahamsen, Lasse Skou Andersen og Anton Geist kan man læse, hvordan teenagepigen Samia bliver sendt fra Danmark, hvor hun er vokset op, til en hverdag i Pakistan fuld af slavearbejde og ydmygelser.
Samia var blevet for dansk, og genopdragelsesrejsen var hendes straf. Da det endelig lykkedes Samia – uden hjælp fra hendes hjemland Danmark i øvrigt – at kæmpe sig vej tilbage til København, er man som læser rørt til tårer. Endelig er den danske pige fri fra det levende helvede … eller hvad?
I virkeligheden viser det sig, at Samias vanskeligheder først lige er begyndt. Fordi Samia har opholdt sig i udlandet i længere tid, kan hun ikke få en ny opholdstilladelse i Danmark. Den forbrydelse, der er blevet begået imod hende, er pludselig direkte årsag til, at Danmark er tæt på at afvise hendes ret til at bo i sit eget land. Kun asyllovgivningen redder hende, og der er utvivlsomt andre, der ikke har været så heldige.
Samia er nemlig næppe alene. Der er flere steder i vores efterhånden mere og mere uretfærdige udlændingelovgivning, at ofre for social kontrol betaler en dobbeltpris: Ikke alene er de ofre for den psykiske og fysiske vold, der følger med den sociale kontrol. De mister også retten til at være i Danmark som direkte konsekvens heraf.
Strengere straffe
Det sker ikke kun for kvinder, der har været på genopdragelsesrejser. Besøger man landets krisecentre kan man støde på kvinder, der er blevet udsat for de mest horrible ting fra deres mænd, men som næsten frygter en skilsmisse mere, end de frygter deres mand. Ikke kun fordi skilsmisse kan være forbundet med stor skam i deres kultur, men også fordi en skilsmisse risikerer at koste kvinderne deres danske opholdstilladelse.
Hvis kvinden for eksempel er i Danmark, fordi hun er familiesammenført med sin mand, eller hendes opholdstilladelse eksempelvis afhænger af hans indtægt, risikerer hun at blive smidt ud af landet, hvis hun bryder tavsheden. På den måde er Danmark med til at holde kvinder i relationer med social kontrol.
Som om det ikke var nok, ønsker nogle partier at straffe forældre, der sender deres børn på genopdragelsesrejse, ved at fjerne deres opholdstilladelse. I SF støtter vi bestemt strenge straffe til forældre, der udsætter deres børn for slavearbejde og tortur, men hvad mon der sker med barnets opholdsgrundlag i Danmark, hvis man fjerner forældrenes?
I SF har vi simpelthen fået nok. Man kan snart ikke slå op i en avis uden at se en politiker – fra et hvilket som helst parti i Folketinget – tale dunder mod social kontrol. Hvordan kan vi så fortsat være med til at straffe ofrene?
Undersøg hele udlændingeloven
Derfor foreslår vi at vende retsstillingen for ofre for social kontrol 180 grader. At sende sin teenagedatter på genopdragelsesrejse er en forbrydelse ifølge dansk lovgivning – og derfor skal man som offer selvfølgelig beskyttes, når man vender hjem. Ligesom ens opholdstilladelse skal være garanteret der, hvor den nu er i fare for at bortfalde, fordi man er brudt ud af social kontrol.
Men eksemplerne på, at ofre for social kontrol kan risikere at blive straffet af staten, giver anledning til en dybere uro. Kan vi være sikre på, at det kun drejer sig om børn, der er sendt på genopdragelsesrejser, eller kvinder på krisecentre? Eller er der flere steder i systemet, hvor ofre for social kontrol er i risiko for denne dobbeltstraf?
Derfor ønsker vi i SF en grundig undersøgelse af hele udlændingeloven. Undersøgelsen skal afdække de steder, hvor ofre for social kontrol er i risiko for at miste opholdstilladelsen eller på anden måde få forringet deres rettigheder i Danmark, hvis de bryder fri af den sociale kontrol.
Her to dage før kvindernes internationale kampdag kommer derfor en åben invitation fra SF til alle Folketingets partier: Sæt handling bag de fine ord om kampen mod social kontrol. Bak os op i at sikre retsstillingen for alle kvinder, der er ofre for den.
Pia Olsen Dyhr er formand i SF, Halime Oguz er integrationsordfører i SF, og Astrid Carøe er ligestillingsordfører i SF.
Godt gået, SF.
På høje tid, nogle politikere tager bladet fra munden og stopper de åbenlyse uretfærdigheder.