Kommentar

Hvis dansk nyhedsindhold skal styrkes, skal Facebook og Google beskattes hårdere

Facebook og Google vil gøre stort set hvad som helst for at generere profit. Hvis vi vil have dem til at spytte i den fælles kasse, der betaler for demokratiske goder som kvalitetsnyheder, er opskriften simpel: Beskat dem hårdere, skriver vicedirektør i ngo’en International Media Support Andreas Reventlow i dette debatindlæg
Mark Zuckerbergs Facebook og andre techgiganter betaler umådeligt lidt i skat, og det bør vi lave om på, skriver vicedirektør i ngo’en IMS (International Media Support) Andreas Reventlow.

Mark Zuckerbergs Facebook og andre techgiganter betaler umådeligt lidt i skat, og det bør vi lave om på, skriver vicedirektør i ngo’en IMS (International Media Support) Andreas Reventlow.

Michael Reynolds

Debat
9. marts 2021

For nylig vågnede australierne op til blokerede nyhedssider på Facebook. Den amerikanske virksomhed havde lukket for adgangen til Australiens nyhedsmedier i protest mod et lovforslag, der tvinger den til at betale for nyheder på dens platform.

Efter et nationalt og globalt stormvejr, som rettede sig mod både lovforslaget og techvirksomhedens beslutning om at udelukke nyhedssiderne, fandt Australiens regering og Facebook et kompromis, og der var hurtigt hul igennem til nyhedssiderne på platformen igen.

Disse lovforslag, der gradvist vinder frem i lande som Canada, Australien og formentlig snart i Danmark, er i sig selv problematiske, men virksomhedernes modstand mod dem er også værd at hæfte sig ved.

Facebook og Google har længe opereret på lovgrundlag i lande, som man må formode, at de ikke har brudt sig om. Regeringer i hele verden tvinger platformene til at dele information om deres brugere, ofte i strid med menneskerettighederne.

I Vietnam deltager Facebook for eksempel ifølge Amnesty International i omfattende censur af statskritisk indhold. Samtidig fungerer platformen som et redskab i myndighedernes overvågning af kritiske stemmer i civilsamfundet. Facebook lader det ikke bare ske – Facebook er medskyldig, understreger Amnesty International.

Facebooks indkomst i Vietnam nærmede sig en milliard dollar i 2018. Et indtjeningsniveau, der øjensynligt gør det vanskeligt at høre menneskerettighedsforkæmperes stemmer, når de råber højt om censur, statsstøttet vold, chikane og lange fængselsstraffe.

Så længe Vietnam og de andre regeringer ikke piller ved muligheden for, at Facebook og Google kan generere annonceindtægter, accepterer platformene oftest stiltiende den præmis, at de i nogle tilfælde bliver anvendt til at undertrykke civilbefolkningen.

En skidt idé

Selv om det med demokrati, menneskerettigheder og den frie presse er nok så vigtigt, så følger Facebook bare Vietnams lovgivning. Og hvad kan så magtesløs en virksomhed som Facebook overhovedet stille op over for lovgivning, den ikke synes om?

Hvis det handler om noget, den bekymrer sig om – profit – kan den tilsyneladende gøre, som den netop har gjort i Australien: sætte hårdt mod hårdt.

Google, som også rammes af det meget omtalte australske lovforslag, valgte i modsætning til Facebooks indledende manøvre at forhandle sig frem til betalingsaftaler med de store udgivere.

Herunder mediemogulen Rupert Murdochs News Corp, som ejer utallige medier verden over som for eksempel amerikanske Fox News. Men den australske aftale vil efter alt at dømme først og fremmest være en sejr for Rupert Murdoch og hans investorer, ikke for demokratiet eller journalistikken.

Kulturminister Joy Mogensen (S) lægger op til en lignende model i Danmark, hvor danske medier samlet skal forhandle sig til aftaler med techgiganterne. Selv om det er på tide at tvinge Facebook og de andre til at hoste op med en del af deres enorme profit, er modellen, hvor Facebook betaler nyhedsmedierne for at bringe deres indhold, en skidt idé.

Det er det blandt andet, fordi vi ikke får mere demokratisk kontrol over techvirksomhederne, ved at de laver en direkte betalingsaftale med medierne. Tværtimod risikerer vi at sætte barrierer op for adgangen til nyheder, fordi det mindsker Facebooks incitament til at vise brugerne nyhedsartikler i deres feed, når Facebook skal betale for at gøre det. Samtidig piller det ved grundlæggende principper om, hvordan det frie, åbne internet bør fungere.

Beskat giganterne hårdere

Hvis modellen herhjemme indrettes, som den tilsyneladende gør i Australien, hvor det først og fremmest er de store, etablerede medier og udgiverhuse, der begunstiges, kan man frygte, at det samme vil ske herhjemme: Den positive effekt af lovgivningen vil være yderst begrænset for de små, uafhængige medier, herunder de startupmedier, der er behov for.

I stedet bør der sættes ind, hvor det gør ondt. Google og Facebook betaler umådeligt lidt i skat, både herhjemme, i EU og i øvrigt. Hvis man rent faktisk vil støtte, at der fortsat bliver produceret god, oplysende journalistik i Danmark, skal techvirksomhedernes enorme annonceindtægter beskattes hårdere.

Det løser ikke det problem, at virksomhederne fortsat vil undergrave demokratiets fundament med deres forretningstilgang, der kun kan karakteriseres som ’profit frem for alt’, men det giver i det mindste politikerne mulighed for at beslutte, hvordan pengene skal investeres i den fortsatte udvikling af uafhængig journalistik, der understøtter et oplyst, levende og robust demokrati.

Andreas Reventlow er vicedirektør i IMS (International Media Support).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Selvfølgelig skal mediehusene have betaling for de nyheder, der videregives af disse medie-platforme! Dette fritager dog ikke medie-platformene for at betale skat af deres indtjening. Så når det første er aftalt, må der laves aftale om skattebetaling, helst gerne som en bruttoskat af omsætningen, ref. Macron. Medieplatformenes ageren er nasseri og skatteundragelse af værste skuffe.

God ide. Så kan denne skat kanaliseres over i medier som er uafhængige, f.eks Den Korte Avis. Nå, nej.

Naturligvis skal Facebook og Google betale skat lige som alle andre, og i samme størrelsesforhold, men skal pengene gå til de rigeste herhjemme, eller til multimilliardæren Murdoch? Eller skal staten fjerne børnefattigdommen? Skal staten nu til at omfordele imellem de rige? Hvilken pointe er der i det? Berlingske er ejet af en milliardær fra London, Politiken sidder på en pengetank på over en milliard. De nødlidende milliardærer. Det er vist et nyt begreb.

Medierne benytter en forretningsmodel som ikke er tidsvarende, og ifølge deres egen liberale ideologi må de omlægge strategien, eller falde. Staten skal ikke sende skattekroner til de rige medier. De vil bare bruge endnu flere midler til at manipulere med demokratiet, som vi så i Minksagen, hvor de i ugevis, døgnet rundt, propaganderede sig frem til at der skulle udbetales 19 milliarder til 1000 erhvervsdrivende, for ellers ville de vælte regeringen.

Mark Zuckerbergs Facebook og andre techgiganter betaler umådeligt lidt i skat, og det bør vi laves om på. Det er på tide at tvinge Facebook og de andre til at hoste op med en del af deres enorme profit. Vi får ikke mere demokratisk kontrol over techvirksomhederne, ved at de laver en direkte betalingsaftale med medierne. I stedet bør der sættes ind, hvor det gør ondt.

Beskat giganterne direkte, med det formål at hæve underklassen op til arbejderklassen. Det giver i det mindste politikerne mulighed for at beslutte, hvordan pengene skal investeres i den fortsatte udvikling af samfundet, med det tiltrængte formål at mindske uligheden som er vokset i fyrre år. De ekstremt rige må tøjles, Google og Facebook betaler umådeligt lidt i skat, både herhjemme, i EU og i øvrigt, det skal stoppe nu.