Læserbrev

Højskolerne har et problem med seksuelle krænkelser. Det må de tage ansvar for

Flere højskoleelever fortæller i en eleviværksat undersøgelse, at de har erfaringer med seksuelle krænkelser. Hvorfor tager højskolerne ikke ansvar for de krænkelser, der finder sted på egen grund, spørger tre tidligere elever på Testrup Højskole i dette debatindlæg
Debat
9. marts 2021

De adfærdsmønstre og den kultur, unge er formet af, bliver ikke aflært, den dag man starter på en højskole. Derfor vil de krænkelser, der finder sted i det danske natteliv, også finde sted til højskolefester, medmindre adfærden aktivt modarbejdes.

En eleviværksat undersøgelse under vores ophold på Testrup Højskole viste i hvert fald, at det var tilfældet på vores årgang.

Her svarede 27 procent af eleverne, at de havde oplevet uønsket fysisk kontakt til vores fester.

Det ville være besynderligt, hvis Testrup som den eneste højskole i landet har problemer med festkultur og seksuelle krænkelser.

Hvorfor har vi ikke hørt om disse krænkelser før og om højskoleverdenens aktive kamp for at modarbejde kulturen?

Når man ser på højskoleforeningens hjemmeside, er forskellige temaer fremhævet som mærkesager for skolerne, herunder bæredygtighed, elevdiversitet og fællessang. Ikke ét ord om seksuel dannelse. Det er ærgerligt, da højskolerne i deres nuværende form er et enormt svært rum at behandle krænkelsessager i.

Hver weekend afholdes der fester, hvor alkoholindtaget øger risikoen for grænseoverskridende adfærd. Fra undersøgelsen på Testrup kan vi blandt andet nævne oplevelser med at blive presset op ad vægge, at blive væltet omkuld og holdt nede mod sin vilje eller at blive hevet ind på et tilfældigt værelse, befamlet og kysset.

Eksemplerne er alle symptomer på en forskruet scorekultur, der fordrer, at man ikke bekymrer sig om modpartens signaler eller kropslige suverænitet.

Det særlige ved en højskole er, at krænkeren ikke er en tilfældig person, men én, du skal se på hver dag resten af dit ophold. Vores erfaring er, at tanker om at blive gjort nar ad, blive udstillet eller risikoen for at ødelægge krænkerens højskoleophold gør, at den krænkede finder det svært at håndtere hændelsen.

Vi nægter at tro, at højskolerne ikke er opmærksomme på disse problemer og muligheder. Det er besværlige problemer, som alt for længe har været bekvemt at ignorere.

Højskolerne bør tage ansvar for de krænkelser, der finder sted på egen grund. Dogmet om dannelse og oplysning klinger hult, hvis samme institution ophold efter ophold bagatelliserer seksuelle overgreb.

Alberte Skriver, Rasmus Bo Sørensen og Adam Risum Meier er tidligere elever på Testrup Højskole.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her