Klumme

Interviewet med Harry og Meghan viser, hvordan verden har lært at elske de superrige

Fortællingen om Harry og Meghan er som en gentagelse af den amerikanske frigørelses fra den britiske krone. Men det er også en fortælling om grundlæggelsen af grænseløs rigdom og skabelsen af sympati for samfundets absolutte overklasse
»Der er ingen slange i det amerikanske paradis. Der er tværtimod Oprah Winfrey, som måske er den bedste i verden til at skabe sympati for dem, hun taler med, og lytte og nikke og artikulere deres lidelser, så de bliver publikums egne følelser,« skriver Rune Lykkeberg i denne klumme.

»Der er ingen slange i det amerikanske paradis. Der er tværtimod Oprah Winfrey, som måske er den bedste i verden til at skabe sympati for dem, hun taler med, og lytte og nikke og artikulere deres lidelser, så de bliver publikums egne følelser,« skriver Rune Lykkeberg i denne klumme.

Harpo Productions

Debat
13. marts 2021

Verden var i denne uge vidne til en celeber genopførelse af grundlæggelsen af Amerika. I en behagelig have i Californien, der som bekendt er den amerikanske udgave af paradis, fortalte prins Harry og skuespilleren Meghan Markle om deres kamp for frihed.

De havde været undertrykt af det britiske kongehus, Meghan havde været spærret inde, og hun var blevet frataget sin ytringsfrihed. Men de to var flygtet til den nye verden, de havde erklæret deres uafhængighed og var ifølge Forbes klar til at danne det, som i forfatningen hedder en »more perfect union«.

Dette er den store amerikanske fortælling, fortalt gennem generationer, filmatiseret af Hollywood og udbredt af populærkulturen. Der er ingen slange i det amerikanske paradis.

Der er tværtimod Oprah Winfrey, som måske er den bedste i verden til at skabe sympati for dem, hun taler med, og lytte og nikke og artikulere deres lidelser, så de bliver publikums egne følelser. 

Der var under samtalen ingen snak om de mere end 500.000 amerikanere, som er døde af coronavirus, de mange millioner, som har mistet deres job og sundhedsforsikring, eller det sociale sammenbrud, pandemien har udløst i USA.

Medlidenheden gik til Harry og Meghan, hvis søn ikke havde fået den titel, han var berettiget til, og som var blevet frataget deres sikkerhedsvagter og havde mistet deres økonomiske støtte fra kongehuset.

Men Markle sagde, at de, der havde været spærret inde på grund af corona, nu kunne sætte sig ind i, hvordan hun havde haft det i det britiske kongehus. Udelukket fra verden udenfor, isoleret og undertrykt uden adgang til hjælp.

Kulturkampens fronter

Kampen mellem Amerika og Storbritannien, berømthedernes dronning i det frie land og monarkiets overhoved i den gamle verden, iscenesatte kulturkampens fronter: Det var Black Lives Matter mod det hvide herredømmes imperialisme.

Meghan og Harry brugte #MeToo’s metode, da de tog det, der havde været hemmeligt i kongehuset, og gjorde skandaløst ved at offentliggøre det.

De liberale i USA holdt med Meghan og Harry og hyldede Oprah Winfrey. De stolede på offeret.

De konservative var til gengæld rasende over, at en berømt engelsk studievært, som havde udtalt, at han ikke troede på et ord af, hvad Meghan sagde, havde mistet sit job. Meghan og Harry insisterede på deres ytringsfrihed i Amerika, lød kritikken, men de havde klaget til tv-stationen over, at en studievært havde brugt sin ytringsfrihed i Storbritannien.

De liberale var vrede over racismen i det gamle kongehus, mens de konservative var vrede over cancel-kulturen i mediernes nye kultur. Den nye liberale medieoverklasse mod den gamle britiske overklasse. Et formidabelt globalt show set af mange millioner.

Sådan lærte vi at elske overklassen

Men der var i hele balladen en figur, som blev holdt helt fri af både konservative og liberale. Dronning Elizabeth blev af Harry og Meghan beskrevet som det dejligste og mest venlige menneske – og helt uskyldig i undertrykkelsen og racismen i kongehuset.

Ondskaben kom ikke fra toppen, men fra en mystisk, navnløs instans, The Firm, måtte man forstå. Det var frigørelseskamp uden klassekamp.

Oprah Winfreys helt særlige evne er ifølge forfatteren Nicole Aschoff hendes evne til at fortælle udfolde personlige skæbnehistorier om succes, der skjuler den rolle, »politiske, økonomiske og sociale strukturer« spiller. Og som en amerikansk kommentator bemærkede, er det jo ikke et nyt samfund, men et nyt firma Harry og Meghan har grundlagt i USA.

De har lavet en kontrakt med Spotify, som giver dem mellem 15 og 18 millioner dollar. De er tilknyttet et bureau, hvor man ifølge Harpers Bazaar kan købe dem til foredrag for en million dollars og de har fået en kolossal kontrakt med Netflix. Og så er der millionarven fra lady Diana. 

Det er deres lidelser, som i denne uge har været genstand for global solidaritet.

Hvis man skal forstå, hvordan de samfund, der erklærede sig uafhængige af de gamle undertrykkere og gjorde kampen mod gamle privilegier til grundlaget for fællesskaber, der skulle være frie og lige, kan udvikle så stor ulighed og magt, som vi har i dag, kan man se hele føljetonen om Harry og Meghan som lærebogseksempel.

Vi har simpelthen fået en global kulturindustri, som lærer os at elske de rige og solidarisere os med overklassen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steen K Petersen

Anbefaler artiklen.

Mette Johansson, Flemming Kjeldstrup, Jes Balle Hansen , Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, Tina Peirano, Per Bøggild og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

"Vi har simpelthen fået en global kulturindustri, som lærer os at elske de rige og solidarisere os med overklassen." selvom det ikke er nyt, slår det hovedet på sømmet.

Flemming Kjeldstrup, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Josephine Kaldan, Jan Jensen, Per Torbensen, Susanne Kaspersen, Hanne Utoft, Lise Lotte Rahbek og Tina Peirano anbefalede denne kommentar

Det bliver jo et problem når ligestilling og racisme kobles på Hollywood og den globale kulturindustri. Så er det ikke længere et offentligt og gratis uddannelsessystem og sundhedsvæsen som programsættes. Men individualisme og den private sektor.

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

"De konservative var til gengæld rasende over, at en berømt engelsk studievært, som havde udtalt, at han ikke troede på et ord af, hvad Meghan sagde, havde mistet sit job. Meghan og Harry insisterede på deres ytringsfrihed i Amerika, lød kritikken, men de havde klaget til tv-stationen over, at en studievært havde brugt sin ytringsfrihed i Storbritannien."

Der er lidt flere implikationer end som så i denne del af historien:
https://www.youtube.com/watch?v=-_mszqUQddY

Steen K Petersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Josephine Kaldan og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Pøblen har en afgrænset kognitivt mental tilstand som overklassen kan profitere af.

Jeppe Lindholm

Rich live matter. Everybody else not.

Jeppe Lindholm

I øvrigt perfekt iscenesat. Oprah Winfrey har tjent sine mange milliarder ved at gøre den som din bedste veninde, som du kan tiltro alt. Og det for åben skærm. Det her interview er ved at blive det mest sete i historien. Hvilken værdi det har haft for den pågældende TV station og ikke mindst de medvirkende er svært at sige. Men det er mange mange penge de nu kan sætte ind på deres konto. Millioner af dollars.

Hvor er det dog syn for dem. Og Megan ser ud til at være på kanten til at tude hele tiden med sin tilfældige hårlok ned af sin kind. Så sødt. Virkelig sødt.

Jeg hylder ikke overklassen. På ingen måde. Jeg synes bare, det var sjovt at se Rachel Zane fra Advokaterne blive interviewet af Oprah

kjeld hougaard

Der er mange måder at tilegne sig denne hændelse. Det at bryde med det forventede, pligten i livet. At vælge sin egen lykke og existens, frem for pligten og æren - det har altid imponeret mig. Kong Edvard VIII ville hellere gifte sig med en amerikansk kvinde med to skilsmisser bag sig end at blive konge af England. Det er lidt som nogen i omgangskredsen skiller sig: der kan ofte mærkes en vis ulyst – implicit, hvorfor lever vi (de) stadig sammen?

Synes det er noget forfærdelig vrøvl at skrive, at de rige er elsket mere end andre.
Det eneste som virkelig støder mig i dette, er at Winfrey kan blive så uforskammet rig ved at sidde på sin flade røv og stille inderlige, men ligegyldige spørgsmål.
Meghan og Harry rager ikke mig, kunne ikke klare mere end 10 min at interviewet, så kender ikke til detaljerne, udover at det er ligegyldigt. Det engelske kongehus er ligegyldigt. Det er tabloid guf... Den eneste jeg havde sympati med i det Kongehus var Lady Di, synes hun havde en positiv profil, men hende skulle de jo også af med ..