Kommentar

Kunstner: Kulturministeriet har ikke forsømt sit forehavende under coronakrisen

Kultur er ikke kun en aften i Det Kgl. Teater eller en eftermiddag på Louisiana, men derimod også̊ politisk tænkning og idéhistorie, som påvirkes af den nuværende krise. Corona har givet kunsten mulighed for at udvikle sig, skriver cand.musicae og kunstner Kristian Marstal i dette debatindlæg
Debat
26. marts 2021

Under coronapandemien kredser den offentlige debat om henholdsvis den sundhedsmæssige og økonomiske krise, vi befinder os i.

Dette er et essentielt fokus, men man bør i den grad også diskutere den mere tilslørede humanistiske og kulturelle krise, som den europæiske nedlukning også̊ har medført.

Corona har i et langt år sat reglerne ud af spil i forhold til udveksling og deling af værdier mellem mennesker. Ikke at have kunsten som en kraft at spejle sig i og udtrykke de indestængte følelser, der starter, hvor ord og tanker hører op, er en civilisation sat på pause. Og hvis noget ikke er i udvikling, er det i forfald. En evolutionær grundpræmis.

Modsat det meste af kunst- og kulturbranchen mener jeg dog ikke, at Kulturministeriet har forsømt sit forehavende, som bør være at sikre kultur i fremtiden og ikke kun opretholde den nuværende situation.

Forsamlingsforbud og sundhedsmæssige hensyn afskærmer en udrulning af kulturlivet, men samtalen er smittefri.

Kultur er ikke blot en aften i Det Kgl. Teater eller en eftermiddag på Louisiana i Humlebæk, men derimod også̊ politisk tænkning og idéhistorie, som påvirkes af den nuværende krise.

Ideologier lader sig på trods af fastforankrede systemer konstant påvirke og omforme af tid og situation.

Kunsten tilbyder fantasi. Parallelitet. Et bredere blik på tilværelsen, som ikke kan opnås på egen hånd.

Alle sidder dér bag skærmen med klude om hænderne og får præsenteret verden gennem medierne.

Refleksion kan højst blive selvrefleksion, for vi ser ikke andre mennesker.

Kulturlivet har, når det åbner op, et stort ansvar. Når vi har samfundet og livet i behold, skal humanismen og civilisationen genetableres.

Kristian Marstal er cand.musicae, medlem af Socialdemokratiet og kunstner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her