Da FN med dansk opbakning i 2015 vedtog Mandela-reglerne, som forbyder brug af isolationsfængsling i mere end 15 sammenhængende dage, blev det med rette betragtet som et fremskridt i kampen mod tortur og nedværdigende behandling.
Desværre støtter Danmark alene reglerne i internationalt regi. For vores egen praksis herhjemme halter stadig bagefter.
Ikke blot bruger Danmark selv i stor stil isolation i mere end 15 dage som en disciplinær straf over for dømte kriminelle i fængslerne herhjemme. Strafisolationen bruges også regelmæssigt mod i forvejen sårbare mennesker, der i Danmark er frihedsberøvet, skønt de intet strafbart har foretaget sig: De afviste asylansøgere på udrejsecentret Ellebæk.
Ifølge Kriminalforsorgen, der driver Udlændingecenter Ellebæk, blev såkaldt ’ubetinget strafcelle’ anvendt 41 gange i 2019, heraf i 18 tilfælde for 15 dage eller mere. I 2020, til og med november, skete det 36 gange, heraf i ni tilfælde for 15 dage eller mere. Det er tal, vi i Amnesty Danmark har indhentet fra Kriminalforsorgen.
Hvorfor er det problematisk? Fordi vi ved, at isolationsfængsling har en dybt negativ indvirkning på menneskers psykiske helbred. Fordi den skade, som vi påfører mennesker, når vi straffer dem med isolation, risikerer at blive endnu dybere, når den rammer mennesker, der bærer på traumer efter flugt, vold og tortur. Mennesker, som aktuelt har mistet deres frihed, fordi de har søgt asyl, fået afslag, og nu står i en situation, hvor forholdene i deres hjemlande besværliggør udrejsen fra Danmark.
Tirsdag den 6. april er justitsminister Nick Hækkerup (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kaldt i samråd om forholdene på Udlændingecenter Ellebæk.
Til ministrene såvel som til resten af Folketinget skal der fra Amnesty Danmark lyde en højlydt opfordring: Det tjener intet formål, at Danmark straffer sårbare mennesker i statens varetægt med isolation. Tværtimod bør regeringen som et minimum sikre, at nyankomne til Udlændingecenter Ellebæk modtager en grundig lægeundersøgelse og torturudredning.
Mandela-reglerne, som Danmark har bakket op om internationalt, er der stadig god grund til at rose. Det samme kan ikke siges om praksis i Danmark.
Lisa Blinkenberg, seniorrådgiver i Amnesty Danmark
@Lisa Blinkenberg
Jeg ved snart ikke, hvad der er værst:
at Danmark opfører sig som en hyklerisk bananrepublik og handler i modstid med de konventioner, som vi helt selv har accepteret og tiltrådt.
eller
at Danmark anvender isolation - også i mere end 15 dage - overfor både indsatte og afviste asylansøgere fuldt vidende om isolationens skadelige effekt.
Hold op med det og følg reglerne.
Det er helt OK at folk skal sendes hjem hvis de ikke er berettiget til asyl og hvis forholdene i hjemlandet er til det. Det er gældende regler overalt i den demokratiske verden.
Men regler skal følges ,også selvom folk nægter at rejse eller at hjemrejsen besværliggøres.
Strafisolation er tortur.
Men psykisk tortur er blevet raffineret herhjemme.
Det er skandaløst, at isolation (psykisk tortur) anvendes for at gøre forholdene i Ellebæk så uudholdelige som muligt. Regeringen skulle skamme sig - men dens umenneskelighed afspejler magtens kynisme, som desværre synes at være prisen for ministerbilerne.