International kommentar

Tiden med USA som frihedens globale beskytter er ovre

Selv efter fire år med Trumps isolationisme appellerer protestbevægelser overalt i verden fortsat til, at USA skal redde dem fra tyranni. Men Kina står i dag som en langt stærkere modmagt, end Sovjetunionen gjorde, og tiden med Pax Americana er ovre
Det var en anden tid, dengang det lykkedes prodemokratiske filippinske kræfter at vælte Ferdinand Marcos, netop fordi USA trak støtten til diktatoren. På fotoet ses han i 1966 i samtale med den amerikanske præsident Lyndon B. Johnson og hustruen Imelda Marcos i baggrunden.

Det var en anden tid, dengang det lykkedes prodemokratiske filippinske kræfter at vælte Ferdinand Marcos, netop fordi USA trak støtten til diktatoren. På fotoet ses han i 1966 i samtale med den amerikanske præsident Lyndon B. Johnson og hustruen Imelda Marcos i baggrunden.

akg-images

Debat
10. marts 2021

Da protesterne mod militærkuppet i Myanmar begyndte, forsamledes demonstranter foran USA’s ambassade i Yangon og bønfaldt præsident Biden om at sende generalerne tilbage til deres kaserner og løslade Aung San Suu Kyi. Hvorfor demonstrerede de ved den amerikanske ambassade? Kan den amerikanske præsident gøre andet end at fordømme kuppet?

Demonstranternes forhåbninger viser, at USA’s ry som en forkæmper for global frihed er intakt, selv efter fire år med Donald Trumps ’America First’-isolationisme. Sidstnævnte afholdt ikke Hongkongs prodemokratiske demonstranter fra at se Trump som deres forbundsfælle. Demonstranterne flagede med Stars and Stripes i et håb om, Amerika kunne beskytte dem mod Beijings drastiske udhuling af bystatens autonomi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er jo det glade vanvid, at vi ikke fordomsfrit sætter os ind i, hvad Kina står for i dag.
Det behøver vel ikke alt sammen at være dårligt, blot fordi det er anderledes end den måde, vi har indrettet os på.
Så vidt jeg har forstået, er det ideologi helt tilbage fra Konfutse, der gør det svært for os.
Lad os dog få meget mere - fordomsfri - oplysning om Kina!