International kommentar

USA bør søge samarbejde i stedet for at indlede en kappestrid med Kina

Præsident Bidens udenrigspolitik kan virke som en velsignelse efter fire år med Trump. Men hans idé om en ideologisk kappestrid med Kina er ikke gengældt hos kineserne, og der er langt mere at vinde ved en samarbejdskurs, skriver professor Jeffrey D. Sachs i denne klumme
Joe Bidens Kina-politik burde tage udgangspunkt i en bestræbelse for at afsøge samarbejdsmuligheder snarere end at tale en konflikt op.

Joe Bidens Kina-politik burde tage udgangspunkt i en bestræbelse for at afsøge samarbejdsmuligheder snarere end at tale en konflikt op.

Anna Moneymaker

Debat
3. marts 2021

Siden Anden Verdenskrig har amerikansk udenrigspolitik bygget på en enkelt idé. Som udtrykt af præsident George W. Bush efter terrorangrebene den 11. september 2001: Enten er I med os, eller også er I imod os. Amerika skulle føre an, allierede skulle følge efter, og ve de lande, der satte sig op imod USA’s overherredømme.

Den tankegang var altid forsimplet og forfejlet. Nu er den også forældet. USA står ikke i dag over for nogen eksistentiel fjende, står ikke længere i spidsen for en knusende overlegen militæralliance og har langt mere at vinde ved at samarbejde med Kina og andre lande end ved konfrontation.

Præsident Joe Bidens udenrigspolitik er i mange henseender velsignet fornuft ved siden af forgængerens America First: USA har igen sluttet sig til Parisaftalen og WHO, er på vej tilbage i FN’s Menneskerettighedsråd og forsøger at genaktivere atomaftalen med Iran fra 2015.

Men Bidens udmeldinger om Kina er problematiske. Bidens tale ved München-konferencen den 19. februar giver indblik i, hvordan hans regering tænker, og der er tre grunde til bekymring.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Endelig en kommentar i et vestligt medie der ikke er underlagt amerikansk koldkrigs- imperialisme. Tak til Sachs for indlægget!

Anne-Marie Esmann, ulrik mortensen, Palle Yndal-Olsen, Ejnar Søndergaard, Lars Løfgren, Anders Graae, Karsten Nielsen, Torben K L Jensen og Arne Thomsen anbefalede denne kommentar

"So let us not be blind to our differences, but let us also direct attention to our common interests and the means by which those differences can be resolved. And if we cannot end now our differences, at least we can help make the world safe for diversity. For in the final analysis, our most basic common link is that we all inhabit this small planet. We all breathe the same air. We all cherish our children's futures. And we are all mortal."

JFK , 1963

"Every gun that is made, every warship launched, every rocket fired signifies, in the final sense, a theft from those who hunger and are not fed, those who are cold and are not clothed. This world in arms is not spending money alone. It is spending the sweat of its laborers, the genius of its scientists, the hopes of its children."

Dwight D. Eisenhower , Chance for Peace speech, 1953

Det er så, hvad Biden bør gøre.
Hvad bør vi gøre? Få en grundig og sober orientering om Kina i dag.
Et oplagt emne for dette dagblad!

Anne-Marie Esmann, Karsten Nielsen, Torben K L Jensen, Palle Yndal-Olsen, jens christian jacobsen og Ejnar Søndergaard anbefalede denne kommentar