Kommentar

I USA blev en læge fyret for ikke at kassere ti vacciner. Det giver grund til refleksion

En amerikansk vaccineansvarlig er blevet fyret og retsforfulgt for selv at finde nye modtagere til vaccinedoser, der ellers ville gå til spilde. Vi bør altid spørge os selv, om regler blot er regler, eller om de gør nytte i verden, skriver filosof Peter Singer i denne klumme
Gokals historie bør være en påmindelse om, at det er forkert at straffe personer, som gør deres bedste i et fravær af klare regler, eller når der opstår situationer, der ikke er taget højde for i reglerne, skriver Peter Singer.

Gokals historie bør være en påmindelse om, at det er forkert at straffe personer, som gør deres bedste i et fravær af klare regler, eller når der opstår situationer, der ikke er taget højde for i reglerne, skriver Peter Singer.

Pascal Rossignol

Debat
12. marts 2021

Den 29. december 2020 var Hasan Gokal, medicinaldirektør for COVID-indsatsen i Harris County, Texas, i gang med at tilrettelægge dagens vaccineringer. Vaccinen var fra Moderna. Vaccinerne kom i hætteglas a 11 doser hver. Når forseglingen var brudt, skulle de alle bruges inden for seks timer. Herefter skulle eventuelle rester kasseres.

Kort før lukketid kom der en sidste patient. Det var nødvendigt at tage hul på et nyt hætteglas for vedkommende, hvilket efterlod ti ubrugte doser. Sygeplejersken tilbød dem til de sundhedsarbejdere og to politifolk, der var til stede, men enten havde de allerede fået vaccinen, eller også ønskede de den ikke. Han ringede til en kollega, hvis forældre og svigerforældre tilhørte en godkendt målgruppe af personer over 65 med underliggende sygdomme, men de var ikke at træffe.

Gokal begyndte nu at ringe til personer på sin kontaktliste for at spørge, om de kendte nogen fra målgruppen, der kunne vaccineres – i så fald ville han selv gøre det samme aften i sit eget hjem. Da han kom hjem, var to mødt op, og han vaccinerede dem. Herefter kørte han ud til fem private hjem, hvor han vidste, der var flere fra målgruppen. Undervejs var der flere, der meldte sig over telefonen. En af dem dukkede dog ikke op.

Gokals kone lider af lungesarkoidose. Hun var således også i målgruppen. En halv time før vaccinen udløb, gav han hende den sidste dosis.

Næste dag orienterede Gokal sine overordnede om, hvad der var sket, og oplyste navnene på modtagerne af vaccinen. Få dage senere blev han indkaldt til en samtale, hvis budskab var, at han skulle have ladet de resterende doser være og kassere dem efter deres udløbstid.

I konsekvens af denne tjenesteforsømmelse blev han fyret, og to uger senere blev han tilmed sigtet for tyveri og brud på Harris Countys sundhedsprotokoller. Gokals advokat udbad sig nu en kopi af de protokoller, som hans klient blev anklaget for at have forbrudt sig imod. Han fik at vide, at de ikke eksisterede.

En dommer afviste sigtelsen med henvisning til, at statsanklageren ikke havde påvist, at Gokal, som en ledende medarbejder i regionens COVID-19-indsats ikke havde ret til at træffe beslutninger om, hvem der skulle vaccineres.

Nytteløse regler

Nogle moralsystemer ser regler som absolutte og ubøjelige. For eksempel er det Romerkirkens opfattelse, at det altid er forkert at tage et uskyldigt menneskes liv.

Under fødsler kan det ske, at spædbarnets kranie sætter sig fast, og at alle forsøg på at vriste det fri slår fejl. Uden indgreb vil både mor og barn dø. Før den moderne lægevidenskabs tid var det ikke andet for end at knuse spædbarnets kranie, hvis morens liv skulle reddes. I katolske lande var den procedure imidlertid strengt forbudt, fordi den indebar et drab på barnet. Mor og barn døde begge, men reglen blev opretholdt.

Utilitarismens tilgang er en anden. Dens grundlægger, Jeremy Bentham, ville vide, hvilke nyttevirkninger der fulgte af love, sædvaner og regler. Førte de til øget lykke og til reduceret lidelse? Ud fra den optik satte Bentham spørgsmålstegn ved regler, love og institutioner, herunder aristokratiets privilegier, slavehandel, fratagelse af stemmeret og offerløse ’forbrydelser’ såsom homoseksualitet og kvinders underordnede stilling.

Regler har en vigtig status, også for utilitarister. John Stuart Mill mente, at regler opsummerede visdommen og erfaringerne fra tidligere generationer om, hvilken slags adfærd der ville skabe det bedste liv for alle. Men regler måtte ikke gøres absolutte, pointerede Mill. »For at redde et liv,« skrev han, »kan det i visse situationer ikke kun være tilladt at stjæle, men ligefrem en pligt«.

Dømmekraft over regler

Vi vil aldrig få at vide, om Gokals ti vaccineindsprøjtninger har reddet liv, men de har givet betydelig ro i sindet for personer, der ellers ville skulle vente i ugevis på at få deres vaccine. Det forekommer også indlysende fornuftigt at udnytte de resterende doser frem for at kassere dem.

Den uretfærdige sigtelse mod Gokal må give anledning til at granske og præcisere de regler, der gælder for udvælgelse af vaccinemålgrupper. I Israel er det sådan, at personer, der ikke tilhører målgruppen, kan skrive sig op til at få et vaccinetilbud per sms, hvis et nærliggende vaccinecenter har doser, som risikerer at gå til spilde.

Gokals historie bør være en påmindelse om, at det er forkert at straffe personer, som gør deres bedste i et fravær af klare regler, eller når der opstår situationer, der ikke er taget højde for i reglerne. Sådanne situationer vil altid opstå, og her må vi opfordre de ansvarlige aktører til at bruge deres dømmekraft til at sikre de bedst mulige konsekvenser for alle.

© Project Syndicate og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rikke Petersen

Desværre har vi i Danmark set eksempler på, at der er udvist umådelig dårlig dømmekraft, både ift at give vaccinerne til relevante personer, og ift at nægte vacciner til relevante personer.

Henning Kjær

Nyttige regler.
Myndighederne er ofte desværre tvunget til at lave undtagelsesfrie regler, for med mulighed for undtaglser, åbnes der op for regelmæssig/planlagt snyd og vennetjenester. "Vi har lige åbnet et nyt glas vaccine, og i mangel af personer i målgruppen vil jeg nu vaccinere venner og bekendte."

Det omhandlede tilfælde var ikke en situation der ikke let kunne forudses/tages højde for. Det vil sandsynligvis være tilfældet hver dag, at antallet at vaccinerede ikke var deleligt med de 11 vacciner i et glas.

Steffen Gliese

Her i landet kom vi langt med konduite og sund fornuft, indtil AFR importerede den nidkære amerikanske og libertære kadaverdisciplin.

Kim Houmøller, Egon Stich, Hans Melchiorsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

I starten af epidemien blev der indført strenge straffe for at stjæle beskyttelsesmidler. Men at en læge eller laborant “stjæler” en vaccine foran en tilkendt person er hidtil gået ustraffet,
At beredskabet ikke kan finde ud af en simpel regnestykke med at indkalde til vaccination, betyder ikke at lægen blot kan forære denne til en anden. Samme “taktik” er benyttet af personer med indflydelse andre steder i Europa.

Emil Davidsen

... altså, uanset alder/gruppe, så er et hvert vaccineret menneske et skridt i den rigtige retning. Personligt kan jeg sagtens leve med at en håndfuld moralsk fordærvede personer snyder da det skal sættes op imod at man smider vacciner ud og derfor forsinker processen. Husk at en uvaccineret person i risiko-gruppen også opnår beskyttelse hvis alle de "raske* omkring personen er vaccineret.