Kommentar

Wolt afskrækker bude

Da flere Wolt-bude ønskede at strejke i protest mod lavere betaling på kortere ture og andre forringelser, tikkede en besked ind på budenes telefoner, der skulle afskrække dem. Wolt udnytter, at budene ofte er migranter og ikke kender deres rettigheder, skriver fagligt aktiv Rasmus Emil Hjort i dette debatindlæg
Debat
10. marts 2021

I en lagerhal i den amerikanske by Bessemer, Alabama, har tusindvis af lagerarbejdere i et Amazon-varehus fået nok. De ønsker at organisere sig i en fagforening.

Op til fagforeningsvalget for den lokale lagerhal har Amazon kørt en antifagforeningskampagne. Giganten har sendt beskeder til medarbejdere om ikke at stemme ja til fagforeningen, og selv toiletterne er blevet plastret til med plakater fra kampagnen.

Her i Danmark, 7.500 kilometer derfra, er der arbejdere, der er i samme båd som Amazon-medarbejderne. Wolt er nemlig lige så stor modstander af faglig organisering.

Da flere Wolt-bude havde bebudet, at de ville strejke fredag den 26. februar i protest mod, at Wolt blandt andet havde indført lavere betaling på korte ture, sendte Wolt en besked til samtlige bude, der indledtes med:

»Selv om vi regner med, demonstrationen i aften vil være venligsindet, er vi ikke sikre på, hvordan tingene vil udvikle sig, hvis der er mange støtter uden for Wolt, der dukker op.«

Beskeden var sendt med det formål at afskrække de mange Wolt-bude, der skulle arbejde i de travleste timer om fredagen, fra at strejke. Wolt slettede også strejkeopfordringer på deres intranet.

Wolt-budene, som jeg har snakket med, taler ofte ikke dansk – de er ofte migranter. Deres kendskab til deres basale rettigheder og det danske arbejdsmarked er mangelfuldt. Det gør dem særligt udsatte på arbejdsmarkedet.

Her i Danmark blev arbejdernes krav om lønfremgang og kortere arbejdstid for mange år siden mødt af politiklæder, infiltration og strejkebrydere. Men i dag er offensiven mod fagbevægelsen ikke længere mødt med krudt og knipler.

Ligesom Amazon forsøger Wolt at isolere arbejderne og forhindre, at de organiserer sig. Den form for isolation skal vi ikke acceptere.

Rasmus Emil Hjorth er bud for Just Eat og fagligt aktiv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her