Georg Metz: De radikaliserede danske politikere burde fundere over magtdelingsprincippet

Forstandens forlis i radikaliseringens Danmark
Den konservatives retsordfører Naser Khader burde fundere over, hvad magdelingsprincippet indebærer.

Den konservatives retsordfører Naser Khader burde fundere over, hvad magdelingsprincippet indebærer.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Debat
9. april 2021

I maj 1945 indledtes retsopgøret efter besættelsen. Da det stod klart, at Tyskland ville tabe krigen, var dette blevet tilrettelagt i fællesskab af Frihedsrådet og politikerne. Det særlige ved besættelsessituationen – som i andre besatte lande – var de relativt mange borgere, der gik i besættelsesmagtens tjeneste.

Tyskland var under nazismen det, man nu kalder radikaliseret. De danskere, der meldte sig under hagekorsfanen, kunne opfattes som medvirkende til Hitlers radikale ideologi. Hvorvidt de godt 10.000 danskere, der gjorde krigstjeneste på østfronten, alle var nazister, er ikke godt at vide, men hvad de havde gjort, var strafbart. Tænker man situationen omsat til vore dage, ville danskere på østfronten utvivlsomt være blevet kaldt radikaliserede terrorister.

Efter det tyske sammenbrud blev samfundsmyndigheden overtaget af de allierede besættelsesmagter, som det i overensstemmelse med Folkeretten påhvilede at skabe ordnede forhold og – i det mindste for de vestlige magters vedkommende – sørge for, at retsorden blev etableret. Blandt andet gjaldt det om, at de befriede landes myndigheder kunne få fat på de statsborgere i tysk tjeneste, man ønskede at retsforfølge for blandt andet landsforræderisk virksomhed.

Retsopgørets helhed og detaljer

I professor Ditlev Tamms doktordisputats fra 1984 Retsopgøret efter besættelsen redegør Tamm sagkyndigt klart for retsopgørets helhed og detaljer. At der blev begået fejl i dette komplicerede, følsomme forløb, er hævet over enhver tvivl.

Bestemmelsen om straf med tilbagevirkende kraft er almindeligvis uacceptabelt i civiliserede samfund og i strid med menneskerettighederne. »Et juridisk galehus,« betegnede den fremtrædende jurist C.B. Henriques retsopgøret. Mange andre protesterede, ikke mindst mod de 46 senere fuldbyrdede dødsdomme. De, der var så uheldige at få deres sager for retten først, blev ofte straffet hårdest.

Men et forhold, der ikke vakte debat som genstand for særlig opmærksomhed, var de mistænkte danskeres hjemkomst fra det slagne Tyskland. Disse personer var uden nævneværdige problemer vendt retur til Danmark og dermed til retsforfølgelse. Den danske regering nægtede vel at mærke ikke danske statsborgere, mistænkte eller sigtede for landsforræderisk virksomhed, indrejse i landet.

Danske myndigheder forlangte ikke, at de allierede besættelsesmyndigheder overtog ansvaret for de nu tidligere frontsoldater i Frikorps Danmark og Regiment Nordland med rigeligt på samvittigheden. Tværtimod ønskede den danske stat retsopgøret gennemført mod egne borgere og alle relevante stillet for en dommer. I Danmark.

Hvis man nu forestiller sig, at den danske regering dengang havde meddelt de allierede, at Danmark ikke ville have fanatikere og terrorister hjem igen slet ikke i tusindvis, får den kontrafaktiske humor udtryk i formodningen om, hvad de allierede magter ville have svaret danskerne. Kaptajn Haddocks vokabularium kommer formentlig her til kort.

Flere tatoveringer

En avisforside bragte forleden et foto af den kurdiske minister med ansvar for lejrene, hvor de (få) danske mødre og deres (få) børn er strandet. Nu er kurdere ikke folk, der bor i huler med to meter lange forladerrifler, fjer i turbanen og snabelsko, men som i ministerens tilfælde moderne dannede civile personer bag skriveborde.

Ministeren kunne ikke få øje på rimeligheden i, at et retssamfund som Danmark ikke hjemtager sine borgere, børn såvel som mødre, og fattede slet ikke, at Danmark i modstrid med lov, orden, konventionerne og almindelig moral har så svært ved at begribe, at man ikke skiller børn fra deres mødre. I det omfang mødrene har forbrudt sig, bør deres sag naturligvis udredes og pådømmes. I Danmark.

Blandt flere andre danske politikere tilmed i regeringen vil en sædvanligvis stortalende retsordførende konservativ under ingen omstændigheder hente terrorister hjem til landet og til en dansk domstolsvurdering af forseelsens reelle omfang – uanset hvor meget børn, mødre eller danske, de er. Mødrene kunne jo blive frikendt!

Den pågældende politiker med sammenknyttet nidkær uforsonlighed i organismen har fået tatoveret ordet demokrati på armen. Det siges, at folk med én tatovering som regel vil have flere. Frem for en fuldrigger med splitflag bør den i øvrigt selv indvandrede retsordfører overveje at lade magtdelingsprincippet prente over et passende areal andetsteds på kroppen. Når han fremover eksponerer værket, kan han passende fundere over, hvad dette begreb indebærer og i øvrigt lade sine medradikaliserede politikerkolleger og et par ministre i vores juridiske tosseanstalt godhedsfuldt læse med.

PS: Utilsløret diskriminerende muslimer vil Inger Støjberg i ventetiden på rigsretten til gengæld skåne jøderne, som hun siger hun elsker [sic.] Det varslede omskæringsforbud bør ifølge Støjberg i realiteten kun ramme muslimer. Løsgængerens yderligere radikalisering bidrager således rundhåndet til dumheden. Den antisemitiske aggressive mentalitet vender sig her infamt mod begge religiøse etniciteter.

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Esmann

Hr. Georg Metz. Danmark ville være et endnu dummere land uden dine klummer. Mit deprisionsniveau bliver lavere og smilet kommer frem hver gang du kommer med dine kloge finurlige ytringer.
Vh. Anne-Marie Esmann

Gitte Loeyche, jens raahauge, Jan Hebnes, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Ib Gram-Jensen, Kieran Cantrell, Svend-Erik Runberg, Lars Koch, Anker Nielsen, Ete Forchhammer , erik pedersen og Vibeke Zacho anbefalede denne kommentar

Meget, meget tankevækkende skrift. Om hykleri og historisk hukommelsestab. Eller åndsformørkende stupiditet?
Tusind tak for at du (igen) spidser din pen, Georg Metz, og forsøger at vække de sovende!

Vibeke Olsen, Gitte Loeyche, jens raahauge, Kim Folke Knudsen, Dagmar Holdensen, Eva Schwanenflügel, Karen Møller Grothe, Svend-Erik Runberg, Lars Koch, Susanne Frederiksen, Ete Forchhammer og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Meget, meget tankevækkende skrift. Om hykleri og historisk hukommelsestab. Eller åndsformørkende stupiditet?
Tusind tak for at du (igen) spidser din pen, Georg Metz, og forsøger at vække de sovende!

jens raahauge, Kim Folke Knudsen og Lars Koch anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Beskæmmende at måtte møde danske ministre, bl.a., med samme foragt som der udvises over for den kurdiske minister.
Ikke mindre beskæmmende når ideologi og vælgerleflen overtager styringen, lukker ørerne for sagkundskab og kapper båndene til landet der var...

Vibeke Olsen, Gitte Loeyche, jens raahauge, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Lars Koch og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Det man siger er man selv".

Nyt tatoveringsforslag til diskriminationsordførere-og ministre.

Vibeke Olsen, Ete Forchhammer og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Debatten på DR2 i går aftes var præget af ondskabsfulde og kyniske udtalelser. Bla. blev det af en politiker hævdet, at "børnene skal ikke (hjem) til Danmark, for de er (allerede) hjemme".

Altså: hjemme = flygtningelejr.

Hvad er det dog for et menneskesyn?

Vibeke Olsen, Gitte Loeyche, Svend-Erik Runberg, Ete Forchhammer , Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Georg Metz & Ordets magt

Tusind tak Georg for at vise det værdiskred, som nu foregår i Danmark.

For naturligvis havde ingen allieret besættelsesmyndighed i Tyskland accepteret, at Danmark ikke ville tage deres egne statsborgere tilbage fra fangelejrene. Med den i øvrigt i det store og hele eksemplariske retsproces, som foregik i Danmark efter krigen mod landssvigerne. Eksemplarisk hvis vi sammenligner med andre lande i Europa efter den 2. Verdenskrig.

Bemærk den efterhånden # antydningen af nationalsocialistisk retorik # som vi senest i så udfoldet i går i Debatten på DR2.

Hvis vi forlænger opholdstilladelsen for syrere, som nu er faldet til i Danmark

så vil vi med det samme sætte gang i en flygtningestrøm tværs gennem Brenner Passet op igennem Tyskland med kurs mod Danmark, alle personer som vil lukrere på at lukke sig ind i landet med påstanden asyl og der på nægte at forlade Danmark for stedse for at leve på sociale ydelser til deres dages ende.

Jeg fornemmer allerede den nationale undergangsstemning i dette scenarium, som er hele baggrunden for den konstant stramme udlændingepolitik.

Mads Fuglede (V) Det store fejltrin er at gøre flygtninge til indvandrere, ( for underforstået så kommer vi aldrig af med dem igen ). Kemisk renset er påstanden for den mulighed, at de syriske flygtninge kunne falde til her i landet kunne tage en uddannelse kunne blive gode samfundsborgere, kunne være gode naboer for dig og mig.

Derfor ingen nåde. Alle skal ud så snart som muligt afsted med dem til Assads Damaskus.

De syriske børn i Al Hol lejren med danske forældre ifølge statsborgerskabet. De skal ikke til Danmark. De er tikkende bomber og de hører hjemme i flygtningelejren.
Flygtningelejren er deres hjem

Ja i Det Tredje Rige mente myndighederne at jøderne hørte hjemme i en lejr, fordi de skulle opdrages til at arbejde og ikke snylte på samfundet og fordi de var den 5. kolonne, som truede Tyskland med undergang herunder med kollaboration med fjenden de allierede demokratier og det kommunistiske Sovjetunionen.

Jeg ved godt, at Rasmus Stoklund ikke er nationalsocialist og ikke vil indrette en KZ lejr til børnene i Syrien, men retorikken er begyndt at blive en kende ubehagelig, når det erklæres, at børnene høre til i denne lejr: det har de fortjent.

Det er paranoiaen bag påstanden om ikke at give efter, der minder om den samme paranoia, som jøderne blev omtalt med i Hitler Tyskland. Altid dæmoniseret altid skåret over en kam altid set som en trussel med deres blotte tilstedeværelse. Diffameret og ydmyget og nedværdiget i en uendelighed.

Det er autoritært og farligt totalitært menneskesyn som ligger bag denne tankegang. Farligt fordi den blå stempler stadig flere restriktioner stadig flere indgreb overfor disse ilde sete borgere. Ja de betragtes ikke som individer som mennesker hver for sig, de betragtes som en truende menneskemasse, vi ikke kan kontrollere.

For et halvt år siden skrev jeg et vredt indlæg her i Information oven på en angivelig muslims overfald på kirkegængere i Nice Katedral. En modbydelig og afskyelig handling. Jeg var så vred over episoden, at jeg skrev, at alle asylansøgere fra Mellemøsten skulle underkastes mistanke for IS sympatier og for at være potentielle terrorister. Det fik Jan Weber Fritsbøger til at gå i rette med mig. Han omtalte mig som en person med farlige meninger. Jeg forstod det ikke på tidspunktet, men da jeg læste mit indlæg noget tid efter indså jeg, at Jan Weber Fritsbøger havde helt ret i hans kritik af mit indlæg, at jeg var rutsjet lige lukt over i fremmedhadets sump optændt af vrede over den modbydelige terrorhandling mod et kristent trossamfund. Jeg ville ønske i dag, at jeg aldrig havde skrevet dette indlæg.

Derfor er det ikke harmløst og ligegyldigt med denne dæmoniserings kampagne, som nu udfolder sig mod muslimer med eksemplet de syrere som nu skal udvises til Assads regime og de syriske børn som har fortjent at blive i flygtningelejren.

Er du politiker og statsmand så har dine ord vægt og indholdet smitter af på offentligheden på landets borgere.

Angst, frygt og stempling er de våben, som nedbryder civilsamfundet, som nedbryder den demokratiske debat og som åbner døren på klem for flere og flere overgreb blot det går ud over den gruppe, som er syndebukken.

Det er stik imod det liberale menneskesyn, hvor hver person stilles fri men også til ansvar for personens gerninger og handlinger. Etnicitet nationalitet seksuel orientering køn og religiøs overbevisning har ingen betydning det er en ramme som beskriver et individ et menneske, men det der tæller er livets gerninger og handlinger overfor sig selv og næsten.

Dæmoniseringen af de mennesker er fuldstændig. Der er ingen nuance ingen plads til at skelne hvert individ for sig. Kun stemplet invasiv art som truer det danske samfund.

Det var det indtryk jeg blev efterladt med efter at have set den aggressive debat i Debatten på DR2. Der var ligefrem en lettelse at se Isabella Arendt (KRF) og høre en dame, som tillod sig at nuancere synspunkterne midt imellem for og imod #DEM#.

Ethvert tilløb til at føre en rationel debat om dette emne blev oversvømmet med Rasmus Stoklunds aggressive og nedladende udfald mod de personer i Debatten, som var af en anden mening end ham selv. Rasmus Stoklunds pointe jamen syrerene rejser hjem i massevis til Assads regime uden at kny.

Jeg krummer tæer over den hjemlige debat i stil med Inger Støjberg & Rasmus Stoklund ( det nye makkerpar ) og jeg tænker ligesom Georg Metz, hvilke gode venner at have hvis man er jøde ?, for jøderne har mere end nogen andre oplevet det totale svigt, da en nation og dets borgere lod galskaben råde og kaldte sig selv for et civiliseret samfund. men i virkeligheden blev djævelens tjenere.

Det begyndte i det små med, at jøderne var årsag til alle Tysklands ulykker i 1933.

Min opfordring til at skrue ned for retorikken, selvom de ønsker en stram og konsekvent udlændingepolitik.

Fint for mig med plads til den ene mening og den anden mening men retorikken den huer mig ikke.

VH
KFK

Marie E. Rasmussen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Apropos Kim Folke Knudsens kommentar:

"Hvorfor taler vi om børnene i Syrien som en sikkerhedstrussel? 
Fordi krigen mod terror har forandret os.

20 år efter al-Qaeda angreb World Trade Center, taler vi om børn som tikkende jihadistiske bomber."

https://www.zetland.dk/historie/sO9kYbyq-aekdQGjR-ee128

Atilla Thcengiz

Vi har Khader, egentlig en landsforræder, og Tesfaye von Shithole hvis ministerium er nedgraderet til at være en dørmand/udsmider post for vel såvel som disintegrerede. DK er nok en af de få lande i Europa der forfremmer Onkel-Sam typer til de mest magtfulde og destruktive positioner. Øvrige EU-lande, f.eks. Tyskland og Sverige, præsterer mange eksempler på det modsatte; her bør man især lægge mærke til Tyskland med de mange progressive elementer fra Die Linke med Anatolsk baggrund. Tesfaye og Khader er rodløse og nyttige idioter. Det har det nok indset for længst, men det småborgerlige of småfascistiske DK har ligesom ikke givet dem et andet alternativ.

jens christian jacobsen

At læse Metz er nu som tilforn som at genlæse Francois René Chateaubriands (1768-1848) Erindringer fra den anden side af graven: historiske tableauer, portrætter af datidige personer og personlige vurderinger, tanker og kommentarer ment til tiden, men tænkt og udformet i datidens ånd, i et håbløst arkaiserende sprog ("tosseanstalt") og med fængende men letkøbte analogier.

jens peter hansen

Ikke 10.000 men 6000 deltog på tysk side. Heraf var godt 2000 tysksindede sønderjyder. Langt over halvdelen af de danske var aktive nazister og efter krigen fortrød de færreste, men havde deres egne hyggeforeninger hvor man dyrkede kammeratskabet og offermentaliteten. og vreden over at have siddet i fængsel. Med hensyn til hvem der arbejdede for tyskerne så må man vist sige at det gjorde alle fra embedsmændene i ministerierne til brunkulsbisserne i Søby. Nogle lidt for emsige men de fleste uden de store skrupler. Så at sige ingen af SS-soldaterne blev dømt for deres forbrydelser i felten og i straffeaktioner. De fleste kom hjem før krigen sluttede og de sidste til fods fra Tyskland. DK kan hjemtage kvinderne , som ikke kan straffes for deres evt. overgreb i Syrien for IS, men man kan vel gøre dem ansvarlige for grov tilsidesættelse af deres børns behov alene ved at tage af sted.

Gitte Loeyche

Tak Georg Metz for endnu en fremragende og klarsynet klumme.

Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar