Læserbrev

Giv forældre samme rettigheder til at passe deres syge børn som i Sverige

Den 20. april skal Folketinget behandle borgerforslaget om, hvorvidt forældre skal have ret til at passe deres børn under sygdom. Selvfølgelig bør der stemmes for, så det ikke fortsat har konsekvenser for arbejdsliv, familieliv og hverdagen i dagtilbud og skoler, skriver tre politikere fra Alternativet i dette debatindlæg.
Debat
19. april 2021

Den 20. april skal Folketinget stemme om borgerforslaget om ret til at passe egne børn under almen sygdom med forslag om at indføre en model som i Sverige, hvor barnet og dets omsorgspersoner har 120 dage til rådighed. I 2019 brugte man i snit 7,6 dage.

Det er en sag, der er relevant for alle partier, da det handler om at sikre alle børns ret til omsorg, når de er syge.

De nuværende vilkår på arbejdsmarkedet favner ikke det behov, som børnefamilier har under børnenes sygdom.

I dag arbejder begge forældre ofte fuldtid, og de er ikke længere sikret hjælp fra bedsteforældre, der måske bor langt væk eller stadig er på arbejdsmarkedet.

Der er mange afledte positive effekter af, at børn får mulighed for at blive raske hjemme i deres trygge rammer.

De vil få omsorg fra deres nærmeste omsorgsgivere, deres forældre, som i dag er fanget med et ben i hver lejr, når deres børn bliver syge, da de ofte skal vælge mellem at dække barnets behov eller leve op til kravene fra arbejdsgiver.

Det sætter dem under et enormt pres, som både påvirker dem i deres forældreskab og i deres præstationer på arbejdet.

En undersøgelse fra 2017, foretaget af Børnerådet, viser, at mere end hver anden forælder har sendt sit barn syg i børnehave.

At syge børn afleveres i dagtilbuddene er på alle måder en rigtig dårlig idé, der må betragtes som et decideret samfundsproblem.

For det første er det synd for det syge barn. For det andet er dagtilbuddene ikke er gearede til at skulle tage sig af syge børn, som kræver mange ressourcer. Og for det tredje er det et stort sundhedsproblem, da syge børn i dagtilbuddene starter smittekæder, der rammer andre børn, deres forældre og personalet, som igen fører til mistrivsel.

Syge børn i dagtilbuddene er derfor en meget uholdbar situation for alle parter.

I Alternativet stemmer vi for, at borgerforslaget kommer til videre behandling.

Derved får vi tid og mulighed for at afdække de mange perspektiver og positive afledte effekter af at indføre en model, som er inspireret af Sverige. Hvis forslaget bliver nedstemt, er det ensbetydende med status quo, og at børnefamilier fortsat må kæmpe med at få kabalen til at gå op.

Det er også ensbetydende med, at sundhedstruslen med smittespredning i dagtilbuddene blandt børn, ansatte og forældre består.

Hvis borgerforslaget ikke stemmes videre, efterlader vi igen sagen til alene at skulle løses gennem overenskomstforhandlinger, hvor barnets basale behov skal konkurrere med emner såsom pension og løn, og hvor folkesundheden ikke tages i betragtning.

Det er en ulige kamp, som børnene indtil videre har tabt med konsekvenser, der rækker ind i både arbejdsliv, familieliv og hverdagen ude i landets dagtilbud og skoler.

Mira Issa Bloch (Alt.) er familie- og børneordfører og byrådsmledlem i Skanderborg.

Nanna Høyrup (Alt.) er pædagog og kandidat til KV21

Helene Liliendahl Brydensholt (Alt.) er antropolog og kandidat til KV21

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Godt forslag, og helt i dur med de nuværende coronarestriktioner.

Selvfølgelig skal syge børn blive hjemme hos deres forældre.