Kommentar

Gordon Brown: Det er i de rige landes egen interesse at få massevaccineret hele verden

Første punkt på dagsordenen, når G7-landene mødes i juni, må være at etablere en vaccinefond, der kan betale for vacciner til klodens fattigste nationer – det er økonomisk fordelagtigt for de rige lande og den eneste vej til at få bugt med pandemien, skriver tidligere premierminister i Storbritannien Gordon Brown i denne klumme
I 1960’erne pålagde FN sine medlemslande et særligt gebyr, der skulle gå til udbredelse af koppevacciner, G7-landene bør gå forrest for et lignende initiativ nu for at bekæmpe COVID-19, skriver tidligere britisk premierminister Gorden Brown.

I 1960’erne pålagde FN sine medlemslande et særligt gebyr, der skulle gå til udbredelse af koppevacciner, G7-landene bør gå forrest for et lignende initiativ nu for at bekæmpe COVID-19, skriver tidligere britisk premierminister Gorden Brown.

Russel Cheyne

Debat
17. april 2021

I juni skal USA’s præsident, Joe Biden, deltage i sit første G7-topmøde, der holdes i Storbritannien. G7-topmøderne – der består af Storbritannien, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, USA og EU – er ofte rutineforestillinger, der hurtigt bliver glemt. Men næste møde byder på en gylden mulighed, som G7-landene bør gribe.

Mødets første punkt på dagsordenen bør være sikring af massevaccinering af hele verden.

Som det ser ud nu, har klodens mest velstående lande (med 18 procent af den globale befolkning) købt 4,6 milliarder doser – 60 procent af de samlede bestillinger. 780 millioner mennesker har modtaget første eller begge vaccinedoser, men under én procent af disse vacciner er tilfaldet indbyggere i afrikanske lande syd for Sahara.

Dette misforhold har forståeligt nok ført til anklager om ’vaccineapartheid’, men problemet er ikke kun de fattige landes: Får disse ikke del i vaccinerne, vil COVID-19 blive ved med at sprede sig, mutere, komme tilbage i nye bølger og hjemsøge os alle.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Klavs M. Christensen

At sammenligne C19 vaccinen med 60ernes koppervaccne, er den fejl hele proceduren og debatten bliver ved med at tage. SARS-COV-2 muterer og derfor vil en hver vaccine skulle opdateres periodisk. Vi kan ren logistik ikke gennemvaccinere hele kloden periodisk. Det er fuldstændig utopisk. Vi kan ikke engang gennemvaccinere EU periodisk.