Kommentar

Kampen mod racisme er også kampen for majoritetens rettigheder og velfærd

I USA har man ofte set majoriteten undergrave sine egne rettigheder og velfærd, fordi den har følt sig truet af minoriteten. Lignende tendenser ser vi i Danmark. Det er derfor, at kampen mod racisme også er en kamp for vores fælles velfærd og rettigheder, skriver Pelle Dragsted i denne klumme
Den såkaldte ghettolov er et eksempel, at majoriteten drevet af frygt eller mistro til minoritetsgrupper accepterer angreb på sociale rettigheder og tryghed.

Den såkaldte ghettolov er et eksempel, at majoriteten drevet af frygt eller mistro til minoritetsgrupper accepterer angreb på sociale rettigheder og tryghed.

Sarah Hartvigsen Juncker

Debat
8. april 2021

Hvis man besøgte en middelklasseforstad til en større amerikansk by i 50’erne, ville man mange steder kunne få sig en svalende dukkert i et udendørs offentligt badeanlæg – et resortlignende område med svømmebassiner, liggestole og barfaciliteter. Faktisk fandtes der 2.000 af denne slags fælles baderesorter spredt ud over Amerika. I dag er kun få tilbage. Det store flertal er drænet for vand, revet ned eller står tilbage som mosgroede ruiner. Forklaringen: racisme. De offentlige badeanlæg var nemlig oprindeligt for whites only. Men da de amerikanske borgerretsaktivister fik held med at sætte en stopper for den slags racediskrimination, blev resultatet, at mange af de hvide amerikanere ikke længere bakkede op om at finansiere badeanlæggene over skattebilletten. De ville hellere betale for dyre private resorts end at dele de gratis offentlige anlæg med deres sorte naboer.

Historien om de tomme swimming pools er åbningsscenen i den amerikanske forfatter Heather McGhees bestseller, The Sum of Us, What Racism Costs everyone and how we can prosper together.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vær mod andre som du ønsker de skal være mod dig. Tjaeh hvorfor ikke?

Erik Karlsen, Gert Romme og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Det er ikke kamp, konflikt, krig, konkurrence, kontrol der driver "maskineriet", men samarbejde, gode relationer, tillid og fælles udvekslinger.

Erik Karlsen, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nicolaj Ottsen

Det var en øjenåbner for mig, tak for den artikel, sådan havde jeg ikke set på det før.

Det sekulære ideal om universalitet, kommer i problemer når der er racisme og fordomme involveret. Vi vil kun dele med dem der er lige som os selv og vi vil hellere afgive privilegier end at dele med dem som ikke er som os.

Hvorfor værdipolitikkernes gyldne snit er, at foregive støtte til universelle privilegier/rettigheder, samtidigt med at der diskrimineres, som f.eks Inger Støjberg forslag om omskæringsforbud fra niendedagen og frem, eller Socialdemokratiets Arne-pension.

Mads Berg, Marianne Jespersen, David Zennaro, hannah bro, Eva Schwanenflügel og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tag endelig ikke fejl.

Den oprindelige racisme/xenofobi hos et mindretal er efterhånden blevet det succesparameter der skal til for at vinde valg her i andedammen.

For jo mere retorikken om 'de fremmede' er blevet skærpet, især efter 11. September, jo mere er det gået op for partierne, at det dér med at dele og herske fungerer glimrende, når man er populist, og ved en selvforstærkende effekt fremmer frygten i befolkningen overfor den muslimske minoritet.

Lov folket hvad de TROR, de vil have.
(Noget helt andet er, hvad de i virkeligheden får..)

Mads Berg, Marianne Jespersen, Kurt Nielsen, David Zennaro, Christian Mondrup og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Læs historien om, hvordan 11. September har forandret os i Jakob Sheikhs glimrende gennemgang.

"Hvorfor taler vi om børnene i Syrien som en sikkerhedstrussel? 

Fordi krigen mod terror har forandret os

20 år efter al-Qaeda angreb World Trade Center, taler vi om børn som tikkende jihadistiske bomber."

https://www.zetland.dk/historie/sO9kYbyq-aekdQGjR-ee128

Marianne Jespersen, Kurt Nielsen, Christian Mondrup og John Scheibelein anbefalede denne kommentar