International kommentar

Kampen mod social ulighed er USA’s vigtigste politiske projekt

Massiv social omfordeling er ikke bare et spørgsmål om økonomisk retfærdighed, men om selve det amerikanske demokratis troværdighed og overlevelse, skriver Bernie Sanders i denne klumme
Den massive stigning i formue og indkomstuligheden er direkte knyttet til faldet i fagforeningsmedlemskab i Amerika, mener Bernie Sanders. Her deltager han i en aktion for at få Amazon-medarbejdere i fagforening.

Den massive stigning i formue og indkomstuligheden er direkte knyttet til faldet i fagforeningsmedlemskab i Amerika, mener Bernie Sanders. Her deltager han i en aktion for at få Amazon-medarbejdere i fagforening.

Patrick T. Fallon

Debat
7. april 2021

USA’s fremtid som fremgangsrigt samfund og et vitalt demokrati er i fare, så længe så mange har så lidt og så få så meget. Alt for mange af mine kolleger i USA’s kongres vil ikke se i øjnene, at vores grelle ulighed i velstand har skabt en af de største moralske, økonomiske og politiske kriser i vor tid.

Vi har fået et oligarkisk samfund, hvor ganske få milliardærer samler enorm velstand, mens arbejderfamilier må kæmpe så hårdt, som vi ikke har set mage til siden depressionstiden. Pandemien synliggør og forværrer denne kontrast.

I dag lever halvdelen af amerikanerne fra lønseddel til lønseddel. Den fattigste halve million af os er hjemløse, millioner frygter at blive sat på gaden, fordi de ikke kan betale husleje. 92 millioner har ingen eller kun en ringe forsikringsordning. For mange familier er det en daglig bekymring at skaffe mad nok til deres børn. En generation af unge mennesker har udsigt til livslang studiegæld og lavere levestandard end deres forældres. Amerikanere fra laveste indkomstgruppe har nu en forventet levetid, der er 15 år lavere end den højestes.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jakob Trägårdh

Hørt!

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Gitte Loeyche, Christian Mondrup, Peter Wulff, Niels Bent Johansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Kampen mod social ulighed er også kampen mod neoliberalisme, den økonomiske og filosofiske doktrin der har dikteret politikken de sidste 40 år. Det kræver at den sociale kontrakt bliver genoprettet og fornyet. Lad os få denne syge ideologi frem i lyset så den bliver synlig for alle.

This Is Neoliberalism ▶︎ Introducing the Invisible Ideology (Part 1)
https://www.youtube.com/watch?v=myH3gg5o0t0

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Peter Wulff og Niels Bent Johansen anbefalede denne kommentar