Læserbrev

Studerende til Enhedslisten: Vi har behov for højere faglighed – ikke højere SU

Enhedslistens kritik af Dansk Erhvervs forslag om at omlægge SU’en til lån på kandidatuddannelser mangler hold i virkeligheden – faktisk viser erfaringer fra Norge, at en låneordning kan gavne den sociale mobilitet, skriver studerende Mads Strange Vaarby og Steffen Sjørslev i dette debatindlæg
Debat
3. maj 2021

Den 26. april kunne man i Information læse, hvorledes Enhedslistens Pernille Skipper og Mai Villadsen hudfletter Dansk Erhvervs forslag om at omlægge kandidatstuderendes SU til rentefrie lån for i stedet at forbedre uddannelsernes kvalitet. Skipper og Villadsen betegner udspillet som »et lærebogseksempel på et virkelighedsfjernt forslag«, men en granskning af forskningen på området viser imidlertid, at Enhedslistens klagesang klinger ganske hult.

For hvis Enhedslisten løfter det snæversynede blik fra den danske andedam og for eksempel betragter et sammenligneligt land som Norge, vil de hurtigt kunne se, at det ’virkelighedsfjerne’ forslag faktisk ér virkeligheden for mange studerende. Den danske SU er nemlig dobbelt så høj som satsen i Norge, hvor de studerende i stedet har muligheden for at optage gunstige lån. Er Enhedslistens melankolske dommedagsprofetier således blevet en realitet i Norge? Ikke engang tilnærmelsesvis. For et hurtigt faktatjek fra DR dokumenterer, at den sociale mobilitet i Norge faktisk er en anelse højere end i Danmark – på trods af den eklatante forskel i SU.

Disse oplysninger stemmer godt overens med den uafhængige forskning fra de statslige institutioner VIVE og Det Økonomiske Råd, der ligeledes påviser, at en omlægning af SU på kandidatuddannelser ikke har en negativ effekt på den sociale mobilitet. Således kan man fristes til at spørge, hvem der i realiteten er virkelighedsfjern?

I denne krisetid har vi studerende, der i forvejen får så meget foræret, ikke behov for endnu højere SU til at forsøde tilværelsen. Vi har behov for, at I politikere træffer beslutninger, der giver os mulighed for at indhente det forgangne års faglige efterslæb.

Så kære Enhedslisten, drop nu det patroniserende ønske om at tildele os privilegerede universitetsstuderende endnu flere penge. Som alternativ til fortsat at forære os verdens højeste SU burde I løfte kvaliteten i hele uddannelsessystemet i stedet, så vi rent faktisk prioriterer samfundets begrænsede ressourcer til at skabe social mobilitet og hjælpe de unge, der har det sværest fagligt.

Af Mads Strange Vaarby, statskundskabsstuderende, og Steffen Sjørslev, økonomistuderende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Skov

Må man spørge hvilken socialklasse forfatterne kommer fra? Personligt ville jeg aldrig have fået taget en kandidat uden SU.
Desuden, så siger den artikel fra DR ikke noget entydigt om den sociale mobilitet, så hvis jeg, som censor, havde modtaget dette indlæg som en akademisk aflevering, var den dumpet med et brag, for at misbruge kilderne

Marianne Jespersen, David Zennaro, Inge Lehmann, Sonja Rosdahl, Eva Schwanenflügel, Rei Mansa og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Morten Søfting

Jo flere penge vi skylder, jo mere er vi nød til at arbejde. Smart tænkt af erhvervslivet. Hvis vi alle holdes i en gældsklemme er vi nemmere at kontrollere. Farvel lønforhandlinger, farvel kritik af arbejdsvilkår, farvel frihed til selv at vælge. I luxembourg har de også et system med statslån i stedet for støtte. Det betyder at ikke alle får en uddannelse men, at dem der gør, er gældsat resten af deres liv.

Marianne Jespersen, Christian Mondrup, David Zennaro, Inge Lehmann, Sonja Rosdahl, svend christian tychsen, Eva Schwanenflügel, Rei Mansa og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Sæt selskabsskatten op - og løft samtidig SU. Alle studerende skal have mulighed for at betale husleje i en studiebolig. Hermed prioriterer vi samfundets begrænsede ressourcer, og hjælper de unge.

Marianne Jespersen, David Zennaro, Inge Lehmann, jens christian jacobsen, Sonja Rosdahl, svend christian tychsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

KU som tolvtalspiger.............

Marianne Jespersen, Sonja Rosdahl og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Selvfølgelig skal SU revideres. Giv et grundbeløb, og gerne højt til de første to år i en videegående uddannelse. Og resten som lån. Det svarer til et EU-gennemsnit på studiefinansiering. Og byg masser af billige studieboliger.

Marianne Jespersen

Nu er man jo ikke tvunget til at søge om SU hvis man i forvejen lever godt og er økonomisk velfunderet !! Man kan jo vise "samfundssind" og lade være med at belaste samfundets ressourcer, hvis man ikke har behov, fordi man i forvejen er begunstiget f.eks via arv, forældre gaver mv. Den rene SU dækker såvidt jeg husker ikke til luksusliv.

Ja fint hvis I vil arbejde hårdt politisk for at forbedre Universitetsuddannelserne både med hensyn til kapacitet til større optag og fagligt indhold. De nødvendige ressourcer hertil kan jo findes alle vegne i statens finanskasser f.eks ved øget beskatning af stor arv, højere selskabsskat osv. Altså der hvor årsagerne til den grundlæggende og stigende ulighed i vores samfund findes.

Kollektivet Fandango og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar