Nemlig.com afslører kapitalismens inderste væsen, men også, hvordan vi kan modvirke den

De elendige arbejdsforhold i nemlig.com har på ny mindet os om, at arbejdskraft blot er én vare blandt andre i kapitalismen. Hvis det er muligt at presse lønnen ned, sker det. Det eneste modsvar er faglig organisering, som udfordrer varegørelsen af os mennesker, skriver Pelle Dragsted i denne klumme
'Svaret på, hvordan vi får gjort op med misforholdene er enkelt: Fagbevægelsen skal langt mere offensivt arbejde for at organisere de udenlandske kolleger, og det sociale sikkerhedsnet skal udbredes til at omfatte alle, som arbejder i Danmark,' skriver Pelle Dragsted i denne klumme.

'Svaret på, hvordan vi får gjort op med misforholdene er enkelt: Fagbevægelsen skal langt mere offensivt arbejde for at organisere de udenlandske kolleger, og det sociale sikkerhedsnet skal udbredes til at omfatte alle, som arbejder i Danmark,' skriver Pelle Dragsted i denne klumme.

Christian Lindgren

Debat
22. april 2021

Massiv overvågning, benhårdt arbejdspres, medarbejdere, der må tisse i flasker, og arbejdsdage på op til 15 timer. Det er ikke småting, der er kommet frem i Politikens afsløring af de elendige arbejdsforhold hos onlinedagligvaregiganten nemlig.com. Eller væmlig.com, som selskabet, der har milliardæren Anders Holch Povlsen som majoritetsejer, nu med rette er blevet døbt i folkemunde.

Nemlig.com har øjensynligt valgt at lade sig inspirere af alt det værste fra de store multinationale giganter. På den ene side Amazons algoritmebaserede overvågningsmareridt og stopurstyranni, og på den anden Uber og andre platformsgiganters smarte trick med at frasige sig arbejdsgiveransvaret for deres medarbejdere ved at kalde dem private partnere for på den måde at slippe for besværligheder som betaling af feriepenge og pension, løn under sygdom eller forsikringsansvar ved de arbejdsskader, som uvægerlig følger af et så opskruet arbejdspres.

Både mange mennesker og ministre har udtrykt forargelse og overraskelse over, at den slags arbejdsforhold nu er kommet til Danmark.

Sådan er kapitalismen

Men det bør egentlig ikke undre. For ønsket om for enhver pris at minimimere omkostningerne forbundet med at hyre arbejdskraft er sådan set selve kernen i en kapitalistisk virksomhed. Arbejdskraften er i den kapitalistiske økonomi en vare helt på linje med de andre produktionsinput som råvarer og ressourcer. Og i en rendyrket kapitalistisk markedsøkonomi er det markedsmekanismerne, der bestemmer vilkårene for og prisen på denne vare. Hvis det er muligt at presse løn og omkostninger ned, så sker det. Sådan er kapitalismen. Det er ikke en uheldig bivirkning, men dens inderste væsen.

Men heldigvis viser de seneste 100 års økonomiske historie os også noget andet. Nemlig at kapitalismens varegørelse af vores arbejdskraft kan udfordres. For det er ikke noget tilfælde, at de mennesker, der arbejder i nemlig.com’s lagre eller kører deres varebiler, stort set alle er migrantarbejdere. En gruppe kendetegnet ved for det første at have en meget lav faglig organisationsgrad og for det andet ved ikke at være omfattet af samme sociale tryghed som andre danske lønmodtagere – ikke mindst retten til arbejdsløshedsunderstøttelse. For var de det, ville de næppe acceptere de løn- og arbejdsforhold, som nemlig.com byder dem.

Det er derfor, at vi (stadig) kun ser så umenneskelige vilkår i de nicher af det danske arbejdsmarked, som er præget af lav organisationsgrad og mange migrantarbejdere uden sociale rettigheder: Wolt-bude, lagerarbejdere og løstansatte i hotel- og restaurationsbranchen.

Det viser os en vigtig ting: Prisen på og vilkårene for varen arbejdskraft kan – selv i et samfund domineret af kapitalistisk ejerskab – vristes delvist fri af markedsmekanismernes prissætning. Det er det, der med et fint ord kaldes dekommodificering, eller på hverdagsdansk, afvaregørelse. Varen arbejdskraft kan nemlig i modsætning til alle andre varer organisere sig sammen og konflikte og forhandle kollektivt og på den måde undergrave markedets prissætning. Og retten til dagpenge på et niveau, man kan leve af, gør det muligt at fravælge job med lav løn eller urimelige vilkår, hvilket også presser både løn og vilkår op.

Indtil vi ikke er varegjorte

Det er præcis derfor, at virksomheder som Amazon så aktivt bekæmper faglig organisering, og det er af samme årsag, at Dansk Arbejdsgiverforening i årtier har arbejdet målrettet for at forringe dagpengene – desværre med stor succes.

Afsløringen af nemlig.com er derfor en påmindelse. En påmindelse om, hvad et kapitalistisk arbejdsmarked er, når det står afklædt, i fraværet af faglig organisering og stærke sociale rettigheder. Og derfor er svaret på, hvordan vi får gjort op med misforholdene også enkelt: Fagbevægelsen skal langt mere offensivt arbejde for at organisere de udenlandske kolleger, og det sociale sikkerhedsnet skal udbredes til at omfatte alle, som arbejder i Danmark.

Men det er også en påmindelse om, at så længe vi har en økonomi og et arbejdsmarked domineret af kapitalistiske virksomheder, så vil arbejdskraften i sidste ende være varegjort. Først den dag, vi ikke skal sælge vores arbejdskraft til denne verdens Jeff Bezoser er Anders Holcher , men selv ejer og styrer de virksomheder, vi arbejder i, vil arbejdskraften endeligt ophøre med at være en vare på et marked.

Pelles position

Pelle Dragsted er tidligere politisk rådgiver og folketingsmedlem for Enhedslisten og i dag selvstændig skribent og medlem af kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune. På denne plads vil Dragsted hver anden uge dele et nyt perspektiv på verden set fra venstre.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Nemlig.coms grønne smiley bliver, efter at Arbejdstilsynet har været på fornyet besøg, erstattet af en gul.

John Damm Sørensen

Pelle Dragsted, der normalt er temmelig klarsynet, har i denne kommentar mistet fokus på det reelle problem.
Problemet er ikke kapitalismen, for de rigtige kapitalidter indså tidligt, at arbejderne var en værdifuld resurse, som det var værd at værne om. Derfor fik vi bedre sociale ordninger og ikke mindst uddannelse.
Det, vi nu er vidne til, er derimod en gentagelse af de slavelignende forhold, der til alle tider har været gældende i det landbrug, hvor man intet havde til overs for folkene, som arbejderene benævntes, og uden blusel arbejde dem til døde. Landbruget kunne "nemlig" blot indføre nye slaver fra blandt andet Polen.

Leif Tullberg

Pelle Dragsted kommer som altid med en masse socialistisk brage snak,
der findes ingen lande hvor socialismen fungere..
Vedr. Nemlig com med flere foregår der en kamp fra 3 F med flere for at vise deres værd,,

Det hele bygger på ganske få anonyme udsagn og oven i købet fra en der aldrig har haft et job, læs Politiken..

NEMLIG.COM
Nemlig.coms svar i sagen

Nemlig.com har udsendt følgende pressemeddelelse om sagen:

Nemlig.com er rigtig glade for, at Arbejdstilsynet har brugt den aktuelle medieopmærksomhed til den 19. og 20. april uanmeldt at besøge Nemlig.coms varehus i Brøndby samt nemlig.coms hubs i Odense, Kolding og Aarhus og se nærmere på det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.

I Kolding og Aarhus blev der ingen påbud givet.

I hub’et i Odense, hvor der arbejder en enkelt nemlig.com medarbejder, som håndterer videredistribution af varer, blev der givet to påbud.

Det ene påbud drejer sig om et to centimers hul i gulvet, som straks vil blive udbedret. Det andet påbud drejer sig om sikre den gående og kørende færdsel i hubbet. Dette vil også straks blive udbedret.

I varehuset i Brøndby fik nemlig.com et påbud for tre reoler, som var påkørt af en truck, og der derfor var seks bøjede skråstivere, der skulle skiftes. Det gjorde nemlig.com i forbindelse med besøget, og årsagen til påbuddet er derfor allerede udbedret.

Derudover overvejer Arbejdstilsynet at tilbyde nemlig.com sparring i forhold til at forbedre udvalgte arbejdsprocesser i et lille område af det samlede Varehus i Brøndby.

Arbejdstilsynet havde ingen andre bemærkninger.

Klik på link hvis det ikke virker så kopier og klik.

https://politiken.dk/del/luE3GxAAdHoQ

https://politiken.dk/indland/art8180597/Nemlig.com-mister-gr%C3%B8n-smil...

Johnny Werngreen

Vejen til smagløs rigdom er brolagt med kynisme.

Marianne & Allan Schäfer

Hvor er det forfriskende at mærke ekkoet fra en ung Marx i kommentaren. Den perspektiverer varegørelsen og den latente dehumanisering, kapitalismen rummer. Den har ganske vist altid eksisteret i den fattige del af verden; i vores del var det mest betragtet som noget forhistorisk. Nu anskueliggører kapitalismens iboende dynamik sit gustne ansigt i forbindelse med udnyttelsen af importeret arbejdskraft hos nemlig.com; men den har bredt sig de sidste 20-30 år i takt med prekariatets opståen.
De fleste, der har færdes i København i de senere år, har vel alle lært at holde afstand til nemlig.com's biler, fordi de virkede stressede, skiftede vejbane hasarderet og højresvingede uden orientering og tegngivnig; de der unge, brune mænd virkede nærmest forfulgte, når de i løb forlod deres varevogne.
Det kan ikke komme bag på nogen, at kapitalismen i sin jagt på omkostningsreduktion ender med at være dehumaniserende. Når alle aspekter af en vare eller en ydelse skal optimeres i den uendelige konkurrence, må det naturligvis også omfatte det element, der hedder arbejde. Det er muligvis en "systemfejl", når det giver elendige arbejsdforhold, men det er meget nærværende for bengalske kvinder i trikotage, journalister i tremånedersjob, frisører, der lejer sig ind på saloner, eller unge mænd hos nemlig.com. De er dårligt betalt, udnyttede og reducerede til instrumenter. Dehumaniserede.
Derfor bliver det sært nærværende at læse eller genlæse unge Marx. Tak Pelle D.

Magnus Fischer, Christian Mondrup, Ole Henriksen, Maj-Britt Kent Hansen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Tak til nemlig.com for at hjælpe os med at få mad, der hvor Mette Frederiksen deklarerede de fysiske butikker dødsens farlige. Tænk på hvor mange der ellers villle være døde af enten covid 19, eller sult.