Klumme

’Nomadland’ giver os en ekstremt interessant heltinde for det 21. århundrede

Vi troede, at den amerikanske helts tid var forbi. Pioneren, cowboyen, vores films helte, der uafhængige, farlige og frie kommer alene og rejser videre alene. Men den kinesiskfødte instruktør Chloé Zhao har med ’Nomadland’ givet os en helt ny heltindefortælling
Nomadland, som søndag nat vandt en Oscar for årets bedste film, er en vidunderlig genåbning af fortællingen om den amerikanske helt som en stærk og uafhængig kvinde.

Nomadland, som søndag nat vandt en Oscar for årets bedste film, er en vidunderlig genåbning af fortællingen om den amerikanske helt som en stærk og uafhængig kvinde.

AP/Ritzau Scanpix

Debat
1. maj 2021

Den amerikanske helt ankommer alene og rejser videre alene. Det er cowboyen, som i starten af filmen rider ind i en lille by, der af forbrydere er forvandlet til et lovløst sted, hvor den uduelige sherif er sat ud af spillet, og lovlydige borgere gemmer sig inde bag vinduerne. Når cowboyen har besejret forbryderne, genoprettet orden og afvist de smukke kvinder, som drømte om at gøre ham til deres livsledsager, rider han videre ud af byen mod solnedgangen.

Til sidst ser vi kun hans ryg.

Vi må forstå, at han kun kan være sådan. Der er noget i ham, som gør, at han ikke kan slå sig ned. Han handler, men han taler ikke meget og forklarer sig slet ikke. Det er derfor, at vi kun ser helte som gangsteren i Godfather, soldaten i Dommedag nu, politimanden i Dirty Harry og reklamemanden i Mad Men udefra og selv skal gætte, hvad de tænker og vil gøre. Skuespillet er minimalt: Det handler om at skabe mystik om det uudgrundelige inden i dem, som driver historien.

Heltens tid er forbi

Den amerikanske helt er pioneren, som erobrer nyt land, fordi han bevæger sig videre mod nye horisonter, og den unge mand, som bryder op fra den håbløse by, hvor han er vokset op, og prøver lykken ude i verden. Som Bruce Springsteen synger i »Born to Run«:

»Baby this town rips the bones from your back

it’s a death trap, it’s a suicide rap

we gotta get out while we’re young

‘Cause tramps like us, baby, we were born to run«.

Men som Springsteen selv har fortalt: Dette billede af den amerikanske mand var ved at ødelægge hans eget liv. Fordi den amerikanske helt ikke kan anerkende andre, kan han hverken blive far, søn eller ægtemand. Den amerikanske helt er fantasi fra en anden tid, og i årtier er denne helt endt som Martin Scorseses seneste store karakter: ensom og miserabel på plejehjem i afslutningen af The Irishman. Den amerikanske helts tid har længe været forbi.

Helten genopdaget som fortælling

Troede vi. For Nomadland, som søndag nat vandt en Oscar for årets bedste film, er en vidunderlig genåbning af fortællingen om den amerikanske helt som en stærk og uafhængig kvinde. Filmen starter ikke med, at kvinden ankommer alene til en ny by, men at den gamle industriby, hvor hun har levet i årtier med sin mand, forsvinder. Det almene omkring hende kollapser. Den gipsfabrik, der var centrum for byen, lukker, og hendes mand dør.

Frances McDormand spiller heltinden, ligesom mændene, og erobrer et nyt kulturelt territorium: Hun forklarer sig ikke, men handler, og vi skal gætte på, hvad der sker inden i hende. Første gang vi gennem et nærbillede skal afkode hendes udtryk, mens hun skuer ud over horisonten, panorerer kameraet ud og afslører, at hun står og pisser alene i brutal blæst i vejkanten.

Det er ikke et personligt valg, at hun bryder op og flytter ind i sin autocamper. På jobcentret opfordrer de hende til at søge tidlig pension, fordi det er »hårde tider«. Hun svarer: »Jeg har brug for arbejde, jeg kan godt lide at arbejde«, og hun får midlertidigt ansættelse hos Amazon, hvor hun uden rettigheder og sikkerhed pakker produkter i plastik til de amerikanske forbrugere. Men hun kan ikke blive og må videre.

Vi ser, hvordan andre ser på hende med medlidenhed, og hvordan hun skal forhandle sted efter sted for at få lov til at parkere den store bil, hun nu bor i. Vi ser hende skide støjende i en spand i sin autocamper og fejre jul alene. Det, der engang var en helteskæbne, bliver hende påtvunget af den amerikanske kapitalisme.

Men filmen er ikke en bekræftelse af en moralsk lære om den onde økonomi og det brutale arbejdsmarked, som vi har hørt 1.000 gange før. Hun bliver nemlig en del af et fællesskab af nomader i autocampere, der er blevet fyret, lider af posttraumatisk stress og er beskadigede af det amerikanske samfund.

Hun opdager i dette fællesskab en livsform uden for det, vi plejer at kalde samfundet. Filmen, som er instrueret af Chloé Zhao, der er født og opvokset i Kina, bliver til en genopdagelse af den amerikanske heltefortælling som en anden vej i verden. 

Det originale er, at vores heltinde langsomt overgiver sig og opdager nomadelivets intensitet, skønhed og frihed. Uden at afsløre for meget kan man sige, at vi må lære at forestille os, at Fern oplever en lykke, når hun står op med solen og køre videre alene mod solnedgangen. Hun citerer selv et sted hele Shakespeares Sonnet 18, der peger ud mod den virkelighed, hun selv når frem til:

»So long as men can breathe or eyes can see

So long lives this, and this gives life to thee.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hanne Utoft

Hvor patetisk at en film, som omhandler det amerikanske samfunds svigt og elendigheder, kan bruges som grundlag for at udpege en ny form for amerikansk heriosme, givet den forriges fatale konsekvenser. Nu kan amerikanerne (og verden?) fortælle sig selv at det er heltemodigt; nærmest et klassisk, personligt epos, at være på røven.

Steen K Petersen, Birthe Drews og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Henning Egholk

Ja måske svigter det amerikanske samfund sin befolkning? De lever jo på godt og ondt i et super kapitalistisk system. Alt har en pris også sundhed og sygdom. Alt er prissat, har du penge så kan alt lade sig gøre.
Efter en del rejser rundt i Guds eget land så er mit indtryk at befolkningen stort set arbejder hårdt, nogle knokler ligefrem. Rettigheder såsom sygedagpenge og ferielovgivning er der ikke meget af. Javel du kan da opnå nogle ugers ferie efter års ansættelse, men du er ikke sikret noget.
Har du ikke betalt sygeforsikring via arbejdsgiveren så må du selv til lommerne. Det koster hurtigt mange tusind kr hver måned at have forsikring.
Så er der alle dem der har intet eller meget lidt. De står f.eks. ved freeway afkørslerne med et papskilt "I'm homeless" "I'm hungry", eller de bor i telte under motorvejsbroerne i f.eks. Portland, Oregon. Bystyret har doneret telte til de hjemløse så de da har en form for tag over hovedet!
De danske velfærdsstat kan mange amerikanere faktisk godt lide, men så igen det er jo socialistisk og så skal vi af med flere skattedollars, og det vil ingen jeg har mødt.
Boede engang selv på et "halfwayhouse" i Boulder Colorado. Her kom familier forbi på deres rejse fra et sted til et andet i håb om jobs og bedre vilkår. Alle ejendele befandt sig i bilen der holdt udenfor. Nogle havde også deres børn med sig.
Glæder mig til at se filmen Nomadland!

Hanne Utoft

"De danske velfærdsstat kan mange amerikanere faktisk godt lide, men så igen det er jo socialistisk og så skal vi af med flere skattedollars, og det vil ingen jeg har mødt."

Som bl.a. Sanders har gjort opmærksom på, så sker der en skatteunddragelse af voldsomt omfang i USA, hvorfor alene dét at højindkomstgrupper og kapitalejeres overholdelse af deres skattebetalinger vil kunne finansiere gratis college i mange år fremover. Desuden kan en øget progressiv beskatning af høje indkomster, arv, spekulationsafkast o.a. give basis for et offentligt sygesikringssystem - og så er der spørgsmålet om hvad skattepenge bruges til, hvor en på mange måder velbegrundet beskæring af det eksorbitante militærbudget ville kunne finansiere en omstilling af produktion og infrastruktur i USA, som alle har brug for.

Diskussionen om at lavindkomstgrupper i USA skal betale mere i skat er irrationel, en stråmand. De fleste af dem har stort set intet at betale af.