Læserbrev

Principielt er vi imod overvågning, men i praksis er coronapasset svært at sige nej til

Overvågningsdebatten har et tydeligt mønster – vi er principielt imod for meget overvågning, men de principielle argumenter vinder sjældent, når alternativet bliver at kunne tage på ferie eller fange forbrydere, skriver forfatter og ekstern lektor Søren Shultz Hansen i dette debatindlæg.
Debat
6. april 2021

Glæder du dig ligesom jeg til at komme ud at spise, gå i biografen og tage på ferie? Det kan vi lige om lidt, hvis vi fremviser et coronapas.

De fleste af os vil formodentlig sige ja tak til coronapasset, fordi det betyder en hurtigere tilbagevending til vores normale liv. Jeg har personligt let ved at vælge, hvis det står mellem at bruge mit coronapas og få en ferietur til Mallorca eller at blive hjemme i min lejlighed.

Valget har tilsyneladende også været let for et stort flertal i Folketinget i forbindelse med vedtagelsen af en plan for åbning af Danmark, hvor et vigtigt element netop er indførelsen af coronapasset – selv om de borgerlige partier pipper en lille smule med deres principielle modstand.

Det er der intet overraskende ved, for debatten om øget overvågning følger nemlig et interessant og tydeligt mønster: Vi vil selvfølgelig gerne have et coronapas for at komme på restaurant, vi accepterer logning af telefoner for at forhindre terrorisme, og vi stemmer for flere kameraer på offentlige steder for at bekæmpe bandekriminalitet og hashhandel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Det handler vel i store træk om mig, mig, mig og FOMO.
Når JEG gerne vil på restaurant eller til Mallorca eller i biografen eller klippes af en frisør, så er det svært at tænke. Tænke på hvad denne øgede overvågning og massedeling af personnumre og sundhedsoplysninger kan bruges til, for vi er nemlig så dumme, at et udendørs cafebesøg er nok til at opgive friheden til at færdes frit og uden at have en myndigheds tilladelse.
Eller hur...

Heidi Larsen, Eva Schwanenflügel, Peter Mikkelsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Schultz Hansen

Det er i hvert fald rigtigt, @Lise Lotte Rahbek, at det er svært at sige fra, når det bliver konkret (OG personligt), men jeg tror ikke, det kan forklares udelukkende ud fra, egoisme, mig, mig, mig eller FOMO. :-)

Lise Lotte Rahbek

Søren S.H.
Det lyder somom du gør dig andre tanker. Vil du løfte sløret for de andre faktorer, du tænker på?

Jeg er klar over, at vi allesammen ofte hellere reagerer på dagens udfordringer og glæder, end at forsikre os mod fæle ting som potentielt ske i fremtiden.
Men disse pas-tiltag, som man fremstiller som en 'ubetydelig' betingelse for at måtte åbne samfundet (læg mærke til ordvalget) gør mig utryg.