Klumme

Rune Lykkeberg: Kan Politiken som fri avis leve med en fjendtlig magtovertagelse?

Politiken blev grundlagt på kampen mod militariseringen. Nu skal en tidligere forsvarschef være formand for JP/Pol-koncernen. Det betyder ikke, at Politiken bliver en militær avis – men at avisen er udsat for en fjendtlig magtovertagelse
Tidligere forsvarschef Peter Bartram erstatter Lars Munch som bestyrelsesformand for JP/Pol-koncernen (arkivfoto).

Tidligere forsvarschef Peter Bartram erstatter Lars Munch som bestyrelsesformand for JP/Pol-koncernen (arkivfoto).

Charlotte de la Fuente

Debat
24. april 2021

Det er et lille stykke kulturhistorie og en bemærkelsesværdig forfaldsfortælling: Politiken, Danmarks antimilitaristiske avis, bliver fra næste år underlagt en forhenværende militær leder. Lars Munch, der kom fra Politiken, er blevet fyret som bestyrelsesformand for JP/Pol-koncernen og erstattes af den tidligere forsvarschef Peter Bartram.

»De skal hade militarismen som deres lands fordærvelse, som frihedens undertrykkelse, som demokratiets dødsfjende,« sagde en af avisens grundlæggere, Viggo Hørup. Kulturkampen var for ham, at nationen ikke skulle være defineret ved sit militær, men ved sit demokrati. Det er også grundlaget for Politiken.

Nu får de en bestyrelsesformand, der ikke har faglige kvalifikationer til at lede en medievirksomhed, og som er blevet irettesat af Folketingets Ombudsmand, fordi han truede med at fyre ansatte, hvis de udtalte sig kritisk om Forsvaret og deres overordnede på sociale medier. Og som i 2013 i Berlingske fortalte, hvor godt det var, at danske soldater nu kan gå stolt gennem byen i uniform:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg synes nu, at det betyder noget for samfundet, hvad der foregår i dets største avishus.
Det er jo ligegyldig hvad man har for nogen holdninger til de omtalte aviser, men de har mange læser og bidrager dermed betydeligt til den offentlige meningsdannelse.

Carsten Wienholtz, Hanne Ribens, Inge Lehmann, David Zennaro, Viggo Okholm, Erik Fuglsang, Carsten Sperling, Susanne Kaspersen, Nina Pavlovski, Gitte Loeyche, Anders Reinholdt, Bjarne Andersen, Erik Pedersen, Allan Stampe Kristiansen, Maj-Britt Kent Hansen, Alvin Jensen, Mogens Kjær, Steen K Petersen, Per Husfeldt, Eva Moestrup, Eva Schwanenflügel, Anna Olsen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Hvis journalister på Politiken, inklusive tidligere journalister, tror at "militarisme" er lig at være et røvhul der fyrer ansatte hvis de kritiserer deres arbjedsplads ledelse, eller at militarisme er "det at have et militær", eller "at have været ansat i militæret", jamen så er Bertram da ligeldes en frygtelig.... militarist.

Fra mit perspektiv, og hvis man følger ordbøgernes definition på militarisme, er han dog ikke forskellig fra andre historier om ledere i både det offentlige og private, der hetzer ansatte de ved/tror kritiserer deres ledelse. Alene fra det perspektiv, bør han selvfølgelig ikke have fået sin nye stilling, men sådan fungerer bestyrelser jo så "fint". Men han er ikke "militarist" fordi han er tidligere militærmand, eller fordi han synes det er godt at soldater kan gå rundt på gaden i deres uniform uden at blive set ned på. Han er bare et ganske almindeligt røvhul, der tilfældigvis er tidligere forsvarschef.

Per Klüver, Alvin Jensen, Mikkel Bonde Stouby, Niels G Madsen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Salig Hans Scherfig skrev engang, "at Politiken er altid til salg". Og det har ikke ændret sig, siden Scherfig døde i 1975. Den fyldte pengetank på knap 3 mia kr kommer jo ikke af sig selv. Den kommer fordi der er annocører, er ved hvor de har Poltiken: PÅ magthavernes side - når der skæres ind til benet.
Men ellers....det er problematisk, at Lykkeberg her går i brechen for pyromanen Fl. Rose, der om nogen har lavet lort i forholdet mellem vesten og de islamiske lande. Jeg siger ikke, at Rose er æresmedlem af Frikadellepartiet eller af Nye Tarvelige, men det kunne han godt være.

Per Torbensen, Carsten Wienholtz, Inge Lehmann, Hans Larsen, Christian Bruun og Niels G Madsen anbefalede denne kommentar
Jette Steensen

Lykkebergs præmis er, at Jyllandsposten og Politiken er hinandens ideologiske modsætninger. Det var de sikkert engang langt tilbage i historien. Idag ligger Politiken langt hen ad vejen på samme højredrejede økonomiske bund bare tilsat en værdimæssig overfladeglasur, der kan appellere til storbyens kulturelle og intellektuelle magtelite. Balladen om Bertram får bare overfladen til at krakelere..

Carsten Wienholtz, Inge Lehmann, David Zennaro, Jørgen Toftegaard, Hans Larsen, Kjeld Pedersen, Bjørn Pedersen, Mads Berg, John Stahlschmidt Møller, Anders Reinholdt, Arne Lund, erik lund sørensen, Hanne Utoft, Alvin Jensen, Daniel Joelsen, Niels G Madsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Når talen nu er på bestyrelsesposter. Hvorfor har vi skatteborgere ikke en bestyrelsespost i JP/Pol-koncernen? Når nu nu betaler en stor del af gildet.

Torben Morten Lund, Carsten Wienholtz, David Zennaro, Carsten Sperling, Mads Berg, Per Torbensen, Arne Lund, Hanne Utoft og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Den frie presse er afgået ved døden, da aviser blev til mediehuse med bestyrelser der sætter politisk kurs. En militærmand på en avis er set i Egypten, Burma og Pakistan, men nu åbenbart også helt OK i Danmark.

Carsten Wienholtz, Inge Lehmann, Carsten Munk, Susanne Kaspersen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Jan Jensen - Godt du nævner det. Pol., EB og Jydepotten får hver 17,5 mio kr. årligt i mediestøtte. De penge ryger enten ned i von Ands pengetank, eller bruges til at opkøbe andre medier. Fx. halvdelen af Børsen - pris: 400 mio kr.
Da Konkurrencestyrelsen ikke ville gå med til at JP/Pol købte hele Børsen, blev overedderkop i JP/Pol. den tidl DKU'er, Stig Kirk Ørskov, eddikesur, og mente, at staten bremsede de frie mediers udvikling.
"»At få adgang til Børsens brugere betyder ekstra meget, fordi de har en profil, som helt klart er attraktiv for os. De ville have suppleret JP/Politikens eksisterende brugere rigtig godt,« siger Stig Ørskov." (Berlingske 24.01.2017
Udtalelsen viser hvad det er for et klientel, den "grønne" avis Politiken satser på. Læsere, der har råd til at købe en Audi til 750.000 kr. Eller handle i avisens Plus-shop, hvor en hvidløgspresser koster 413,85 kr., eller et designet køkkenforklæde til mænd i Lars Seier-klassen til 2.300,00 kr. Og så fremdeles.
Så a bragesnak om hvor forskellige Pol og Jydepotten er, bliver stedse sværere at få øje på. Måske vil Lykkeberg bede vejrhanen Chr. Jensen forklare sig nærmere.

Carsten Wienholtz, Inge Lehmann, Jørgen Tryggestad, Torben Morten Lund, Susanne Kaspersen, Anders Reinholdt og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg synes ,det er for let at afvise Peter Bartram på grund af, hvad han mente, han måtte gøre fra toppen i det danske forsvar.
Og hvad Det Radikale Venstre engang mente om krig er fløjtende ligegyldigt i dag.

Det naturstridige fornuftsægteskab havde indbygget et vagtskifte. Og det sker nu. Bartram er så det bedste JP kan hoste op med.

Politiken har længe været en joke for mig med dets forudsigelige korrekthed og indsnævrede horisont - der skulle afspejle og please læserne. JP har gjort det samme men ud fra borgerligt jysk.
Og sådan fortsætter det jo nok.
Næ, for mig er det store springende punkt, om Bartram magter at tilpasse organisationen og dens forretninger til en udvikling , han næppe forstår.!!

Martin Mortensen

Gætter på vi den kommende tid skal have tudet ørene fulde af hvorledes vi skal være bange for, at russerne og kineserne kommer og overtager vores informationsinfrastruktur - og så iøvrigt overhovedet ikke tale om hvad vores egne og amerikanske efteretningstjenester render og foretager sig.

Kenneth Krabat

Noget med at holde sig for glasøjet, eller hvordan det nu er?

Politiken har da for længst solgt ud. Den øvre middelklasse er modellen for avisens læsere, og dén opstigen lader sig ikke gøre uden foragt for dem underneden. Velfærd uden andet end rigide regler for underklassen at passe ind i. Og middelklassens angst for at falde ned i dét "helvede".

Carsten Wienholtz, Inge Lehmann og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Erik Pedersen

Tilbage står at Peter Bartram som Forsvarschef har viet sig liv til Gud, Konge og Fædreland. Med overtagelsen af Politiken har det interesse at en stor medieavis har indflydelse på den offentlige mening og på mange læseres standpunkter, så det er ikke ligegyldigt at en avis kendt for humanistiske standpunkter nu bliver underlagt stærkt højreorienterede synspunkter.

Carsten Wienholtz, Inge Lehmann og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar