Klumme

Efter Super League: Måske er det ikke så dumt med amerikanske tilstande i europæisk fodbold

De europæiske fodboldværdier er blevet besunget og de amerikanske nedgjort i debatten om Super League. Men forhåbentlig vil de europæiske fodboldforbund tænke over, hvorfor det kom så vidt – og faktisk er der inspiration at hente i USA, skriver journalist Kristian Villesen i denne klumme
OB’s Jesper Hjorth fejrer scoring mod Real Madrid i 1994. Det er længe siden, OB slog Real Madrid ud af UEFA-cupen, og selv om man ikke kan udelukke, at det vil ske igen, så vil der blive længere og længere imellem den slags sensationer, fordi spillerbudgetterne er stukket fuldstændig af i de store klubber.

OB’s Jesper Hjorth fejrer scoring mod Real Madrid i 1994. Det er længe siden, OB slog Real Madrid ud af UEFA-cupen, og selv om man ikke kan udelukke, at det vil ske igen, så vil der blive længere og længere imellem den slags sensationer, fordi spillerbudgetterne er stukket fuldstændig af i de store klubber.

Lars K. Mikkelsen

Debat
22. april 2021

Meldingen søndag om, at 12 af de bedste og rigeste europæiske fodboldklubber ville gå sammen og lave deres egen Super League, vakte så stor modstand, at det usympatiske projekt heldigvis gik i opløsning igen efter få dage. Det primære argument imod er en hyldest til det smukke ved fodbolden – at selv den lille klub kan vokse sig stor og en dag vinde mesterskabet og sågar Champions League.

En lukket liga, som man ikke kan rykke op i eller ud af, blev set som en pengemaskine, hvilket det indiskutabelt også var tænkt som. Til DR sagde DBU-formand Jesper Møller, at det var et valg mellem den europæiske sportsmodel, som er bygget af et pyramidesystem med »solidaritet og fællesskab,« og den amerikanske model, »hvor det er pengene, der bestemmer«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Mose Pedersen

Et lønsums-loft vil nok være en rigtig god ide.

Finn Årup Nielsen

"I NFL er klubberne også små firmaer, der kan flyttes til en anden by efter ejernes forgodtbefindende. Det giver sporten et noget syntetisk skær, som er langt fra den europæiske og lokalt forankrede fodboldforestilling, som vi dyrker herhjemme."

Er det korrekt? Lyngby's hold blev mere eller mindre købt af "en driftig formand, Farum-borgmester Peter Brixtofte". https://www.berlingske.dk/sport/fodbold-i-farum-og-lyngby-taet-paa-fusion

Akademisk Boldklub blev også omend ikke købt så fik favorable vilkår af den "dynamiske borgmester Erhard Jacobsen" - https://www.ab-fodbold.dk/abs-historie/

Formel 1 har i 2021 indført et budgetloft (for at øge konkurrenceelementet, så andre end Mercedes kan vinde, men også for at tvinge konstruktørerne og kørerne at optimere på knappe ressourcer...). Jeg tror det er omkring en milliard kroner, så helt knappe er ressourcerne så ikke...

William Mannicke

Jammen, det jo herligt.
Både fredagscoaching og mandagstrænere på en onsdag.

Så længe bolden er rund og der er drømme fra både spillere og fans, vil spillet være et spil om guldkalven.
Et spil, hvor alle rådne tricks bliver taget i anvendelse, bare uden VAR.

Hvis man vil læse lidt ”fiktion” desangående kan Philip Kerrs, bøger om spillet i kulisserne i professionel fodbold varmt anbefales:

Serien om Scott Manson skrives af Philip Kerr, der især er ...
https://modtryk.dk › releases › series › serien-om-scott-...

Efter endt fængselsstraf har han skabt sig et nyt liv som træner for fodboldklubben London City. Philip Kerr så professionel fodbold som den perfekte kulisse for en ...

Scott Manson Series by Philip Kerr - Goodreads
https://www.goodreads.com › series