International kommentar

Svensk søsterparti til De Radikale er ramt af forvirring og dødskamp

Det lille socialliberale parti Liberalerna har en sort kvinde som leder og rækker nu hånden ud til de højrepopulistiske og indvandringsfjendske Sverigedemokraterna. Den historie kunne danske medier ikke stå for, skriver journalist og forfatter Åsa Linderborg i denne klumme
En person som Nyamko Sabuni er indlysende nok en trussel imod det identitetspolitiske dogme om, at livserfaringer med en pigmentrig hudfarve per automatik bør føre en imod en ganske bestemt politisk opfattelse.

En person som Nyamko Sabuni er indlysende nok en trussel imod det identitetspolitiske dogme om, at livserfaringer med en pigmentrig hudfarve per automatik bør føre en imod en ganske bestemt politisk opfattelse.

Debat
9. april 2021

Danskere virker ikke så interesserede i Sverige – medmindre det da handler om indvandring, bandekriminalitet og den slags. Men i sidste uge vakte det trods alt opmærksomhed i Danmark, at Liberalerna – et søsterparti til det danske De Radikale  – på initiativ af sin leder, der er en sort kvinde, nu vil arbejde for en tilnærmelse til Sverigedemokraterna (SD). Det var ligegodt nye takter!

Journalistkolleger fra den anden side af Øresund ringede febrilsk. De ville vide, hvem Nyamko Sabuni er.

»Tja, hun er svær placere,« svarede jeg.

Sabuni er født i 1969, kom til Sverige fra Burundi som 12-årig og er vokset op i en forstad til Stockholm. Hun var medstifter af Afrosvenskarnas Riksförbund, men fik adskillige antiracister på nakken, da hun blev integrationsminister i Fredrik Reinfeldts borgerlige regering. Hun tillod sig at problematisere ’æreskulturen’ i indvandrermiljøer, hvilket blev anset som vand på SD’s mølle. Og foreslog, at nytilkomne piger skal gennemgå en obligatorisk gynækologundersøgelse af, om de skulle være ofre for ’kønslemlæstelse’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her