International kommentar

Tidens ekstremistiske bevægelser bliver eksporteret fra USA

Trumpisme og wokeisme er begge vokset ud af specifikke amerikanske traumer, men spreder sig nu til resten af verden som en understregning af USA’s fortsatte førerposition som global kulturel magt, skriver forfatter Ian Buruma i denne klumme
Et hollansk forlag valgte den Bookerpris-vindende romanforfatter Marieke Lucas Rijneveld til at oversætte Amanda Gormans digte, men sorte aktivister protesterede under henvisning til, at Rijneveld er hvid. De krævede en sort oversætter, da Gorman er afroamerikaner. Hvorfor har den amerikanske besættelse af identitet og repræsentation samme appel og relevans i lande med en anden historie, spørger Ian Buruma i denne klumme.

Et hollansk forlag valgte den Bookerpris-vindende romanforfatter Marieke Lucas Rijneveld til at oversætte Amanda Gormans digte, men sorte aktivister protesterede under henvisning til, at Rijneveld er hvid. De krævede en sort oversætter, da Gorman er afroamerikaner. Hvorfor har den amerikanske besættelse af identitet og repræsentation samme appel og relevans i lande med en anden historie, spørger Ian Buruma i denne klumme.

JEROEN JUMELET

Debat
16. april 2021

Amanda Gormans oplæsning af sit digt, »Bjerget vi bestiger«, ved Joe Bidens præsidentindsættelse berørte millioner. Siden fik digtet en virkningshistorie, der især har handlet om oversættelsesballade og identitetspolitik.

Da et hollansk forlag ville udgive digtet, blev Marieke Lucas Rijneveld, en Bookerpris-vindende romanforfatter, valgt som oversætter. Men sorte hollandske aktivister protesterede under henvisning til, at Rijneveld er hvid. De krævede en sort oversætter, da Gorman er afroamerikaner. At forlæggeren kunne finde på at vælge en hvid oversætter, havde voldt dem »smerte«.

I den anden ende af verden, i Japan, er lokale tilhængere af den højreradikale konspirationsteori QAnon i mellemtiden begyndt at føje deres egne fantasier til troen på, at onde kræfter frastjal Trump sejren ved præsidentvalget. De japanske QAnon-dyrkere mener at vide, at fremmede magter styrer Japan bag kulisserne, og at kejserfamilien har orkestreret alverdens ulykker, fra atombomberne i 1945 til jordskælvet i 2011.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

As we speak..

Identitetspolitikken har nu sneget sig ind i selve gamet om ord, Scrable.

Nu bliver ord forbudt i konkurrencer.

Men ikke for Woke årsager:

"While Black Lives Matter inspired the change, Adler admitted the real reason for updating was due to declining sales.
To get the game “to the next generation of Scrabble fans, we need to modernize it.”

https://www.google.com/amp/s/torontosun.com/news/world/woke-words-scrabb...

Bare for at give det hele eftertænksomhed, overvej lige hvor meget erhvervslivet profiterer på race, køn, seksualitet og religion.

Hver gang der er en konflikt, kan man være sikker på at de sociale medier også har et kæmpe ansvar, som de overhovedet ikke efterlever, når det gælder om at puste unødigt til ilden.

Tværtimod.