Coronakrisen har været hård for mange sektorer, men især den private sektor, hvor Danmarks Statistik tilbage i slut februar estimerede, at omkring 40.000 job var forsvundet siden krisens start, og heriblandt kunne det største fald ses i hotel- og restaurationsbranchen, hvor der i december 2020 var hele 22.000 færre job end i december 2019. Der er især mange udlændinge ansat i denne sektor, og der er flere ufaglærte udlændinge, der arbejder i serviceindustrien end danskere.
Som en del af kravene for at få permanent ophold i Danmark er der stort fokus på udlændinges arbejde. Du skal have arbejdet mindst tre år og seks måneder inden for fire år og fortsat være i arbejde op til, og mens du søger om permanent ophold. Der er en lang række yderligere krav, hvor et af de supplerende krav er en årsindkomst på 298.101 kroner.
Dette betyder, at selv om man måske har arbejdet de seneste tre år og seks måneder for at kunne få permanent ophold og opfyldt alle andre krav på den lange liste, kan man pludselig stå i en situation, hvor man skal starte helt forfra, hvis man mister sit arbejde og ikke midt under krisen kan finde et nyt fuldtidsjob inden for seks måneder – måske sågar i en branche, man har erfaring fra, men som er blevet flået helt fra hinanden af krisen.
Der er behov for, at både logik og empati trækkes ind i denne diskussion. Ville det ikke være mere rimeligt, at de udlændinge, der har haft et permanent job, og som kan bevise, at de har mistet deres job på grund af coronakrisen, i det mindste får en hjælpepakke i den forstand, at den tid, de har været arbejdsløse under corona, ikke tæller med i den periode, der skal kvalificere dem til at kunne få lov til at få permanent ophold i landet?
Olivia Scott er konsulent.
Der indgår hverken logik eller empati i folketingsflertallets udlændingepolitik. Det overlader man til de krænkelsesparate venstreorienterede.
Jeg er enig, men går gerne lidt videre - for kravene rammer, så vidt jeg er informeret, også kvinder der har været på barsel, og studerende. Og folk der af helt naturlige grunde er deltidsarbejdende. Den regel er skæv. Et lignende krav gælder i øvrigt for ansøgning om Statsborgerskab - og kravet er for nylig blevet skærpet. Det er en ommer!