Læserbrev

Boykot EM i Belarus

Siden valget sidste år har diktaturet i Belarus svaret igen på folkets fredelige protester med vold, masseanholdelser og undertrykkelse af pressefriheden. Nu har styret også tvunget et fly til at lande for at anholde en oppositionsfigur. Danmark bør boykotte EM i banecykling, skriver Bjarne Kim Pedersen i dette debatindlæg
Debat
27. maj 2021

Kommer det overhovedet mig ved, at Danmarks Cykle Union, DCU, har tænkt sig at deltage i EM i banecykling i diktaturet Belarus, det tidligere Hviderusland? Ja, det gør det.

Siden Europas sidste diktator, præsident Alex Lukasjenko, i august sidste år blev beskyldt for at stjæle valget, har Belarus været præget af voldsomme uroligheder. Folk, især kvinderne, gik på gaden med hvid-rød-hvide flag og farver. Men styrets svar på folkets fredelige manifestationer har været vold, masseanholdelser og seksuelle overgreb. Bevidste angreb på tydeligt markerede pressefolk, som også den danske fotojournalist Asger Ladefoged fik at mærke, da han blev slået ned og frataget sit memory cardtil kameraet.

Pressefriheden i Belarus har været presset i mange år. I sidste uge lukkede Lukasjenko mediet TUT.BY, der har været en af de vigtigste kilder til oplysning om styrets overgreb. Det er almindeligt, at journalister først får bank af regimets styrker og sidenhen bliver idømt flere års fængsel for at dække begivenheder, hvor folk går rundt med de hvid-rød-hvide flag.

Den seneste uges udvikling i Belarus understreger yderligere, hvorfor Danmark skal boykotte EM. Først døde den politiske fange Vitold Ashurak i fængslet. Det blev kendt den 22. maj. Dagen efter, den 23. maj, tvang diktaturet et Ryanair-fly på vej til Litauen til at sikkerhedslande i Minsk, så journalisten og oppositionsfiguren Roman Protasevitj kunne blive anholdt.

Skal vores rød-hvide baneryttere deltage i EM i banecykling i Minsk? Nej! Hvis man kunne fratage Belarus værtskabet ved VM i ishockey, som man gjorde tilbage i januar, så kan EM i banecykling også flyttes.

Statsminister Mette Frederiksen sagde på vej til det seneste EU-topmøde, at der må komme »en kraftig reaktion« med hårde sanktioner mod Belarus. Det håber jeg også på.

Men indtil da bør vi tilbyde Danmark som vært for det europæiske banemesterskab.

Bjarne Kim Pedersen, forfatter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Bindesbøll

God kommentar og opfordring, Bjarne. Dikaturet i Belarus bør boykottes, i alle sammenhænge!