Læserbrev

Byggeriet på Amager Fælled udstiller årtiers fejlslagen byplanlægning i København

Københavns grønne område er alt for længe blevet betragtet som reservearealer, hvor man kan placere de ting, man havde glemt, en by havde brug for, mens man byggede ejerlejligheder – eller værre endnu: affrede og sælge for profit, skriver Kristoffer Jarlov Jensen i dette debatindlæg.
Københavns grønne område er alt for længe blevet betragtet som reservearealer, hvor man kan placere de ting, man havde glemt, en by havde brug for, mens man byggede ejerlejligheder – eller værre endnu: affrede og sælge for profit, skriver Kristoffer Jarlov Jensen i dette debatindlæg.

Mia Mottelson

Debat
1. juni 2021

I et interessant interview i Information den 17. maj indrømmer den socialdemokratiske overborgmesterkandidat i København Sophie Hæstorp Andersen, at årtiers fejlslagen boligpolitik har ført til mangel på boliger til jævne indkomster i byen.

Hatten af for åbent at indrømme sine fejl og ville udbedre dem, men en del af Sophie Hæstorp Andersens angivelige løsning bliver at begå et andet svigt: Byggeri på Amager Fælled og Stejlepladsen, to vigtige, afholdte og stærkt benyttede naturområder i byen.

Planerne om byggeri på Amager Fælled og Stejlepladsen handler dog ikke om boliger, men skyldes hovedsageligt, at politikerne har besluttet, at metrobyggeriet skal finansieres ved blandt andet at omdanne bynaturen til salgbare byggegrunde – ovenikøbet hvor en eksisterende naturfredning må tilsidesættes.

For det andet udstiller dette dobbelte svigt meget præcist et grundproblem i byplanlægningen over de senere år: Grønne områder betragtes som reserveareal, der kan bruges til at rette op på fejlslagne dispositioner, hvor man har ’glemt’, at byen også skal rumme og tilbyde meget andet end ejerlejligheder.

Det sker for ofte, at nødvendige faciliteter uden om boligerne såsom børneinstitutioner og idrætsfaciliteter bliver lagt oven i de sparsomme grønne områder. Samtidig planlægges der ikke tilstrækkeligt med grønne områder i de nye boligkvarterer, som i stedet disponeres til ejerlejligheder til sidste kvadratmeter. Derfor falder de grønne arealer pr. indbygger støt.

Sophie Hæstorp Andersens påstår, at »den yderste venstrefløj lukker byen af for de unge« ved at stå vagt om den pressede bynatur, og af det kan man uddrage to overraskende konklusioner: Det at værne om naturen er politisk ekstremt, og bynaturen skal nu ofres som kompensation for den fejlslagne boligpolitik, som Sophie Hæstorp Andersen indledningsvis indrømmer, at hendes parti er medskyldig i.

Modstanderne af byggeri på Amager Fælled og Lærkesletten er en blandet skare, men mange ville sikkert gerne stemme på et grønt socialdemokrati, hvis det fandtes, og Sophie Hæstorp Andersen står som borgmesterkandidat med en gylden mulighed for at opdatere Københavns socialdemokrati til en grøn udgave. Jeg håber ikke, hun spiller sig chancen af hænde inden valget til november.

Af Kristoffer Jarlov Jensen, lægemiddelforsker

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Er der andre bedre forslag end byggeri på Amager fælled til at finaciere metroudbygning, eller er det det sædvanlige med københavnere der ikke selv vil betale mens byen beriges med stadig flere statslige uddannelses- og arbejdspladser.