Kommentar

Drop automatkritikken. Regeringen er godt på vej mod at reducere udledningen med 70 procent

Mens en ny klimafremskrivning viser, at vi er kommet længere end forventet med reduktionerne, slår 12 organisationer på tromme for, at det går for langsomt. De må stille automatkritikken på hylden og fremlægge konkrete forslag til at reducere udledningen, skriver Bjørn Brandenborg (S) i dette debatindlæg
Debat
5. maj 2021

Sikke en timing. På dagen, hvor den dugfriske klimafremskrivning viser, at vi er kommet længere med reduktionerne i 2030, end vi troede, slår en række organisationer i Information den 26. april på tromme for, at det går for langsomt

Men faktum er, at vi med de aftaler, vi har indgået i Folketinget allerede nu, har reduceret vores drivhusgasudledning fra 20 millioner ton til 11,8 millioner ton i 2030.

Organisationerne bag indlægget efterspørger en konkret køreplan, som skal garantere 70-procentsmålet uden at være mejslet i sten. Måske de har glemt, at det netop er, hvad klimaprogrammet er? I september 2020 udkom klimaprogrammet for første gang og anviste vejen til de 70 procent med et spænd i 2030 på mellem 65 og 75 procent. Og hvis det ikke er præcis det, der efterspørges, så må jeg have misforstået noget.

Det er klart en udfordring ved vores ambitiøse 70-procentsmål i 2030, at vi ikke kender hele vejen dertil. Det vidste vi allerede, da vi fastsatte målet sammen i Folketinget. Men når den næste udgave af klimaprogrammet udkommer i september i år, vil vi være kommet endnu længere med konkretiseringen af vejen – både på grund af handlepligten, og fordi det er det, vi arbejder på hver dag.

Vi kommer dog ikke udenom, at vi skal have den nødvendige viden, før vi kan gå videre med at træffe beslutninger. Derfor har vi brug for analyser og arbejdsgrupper, som eksempelvis den ekspertgruppe, vi har nedsat, der skal give bud på modeller for en ensartet CO2-afgift.

Det virker paradoksalt, at de 12 organisationer her i avisen vil have patent på, at klimadebatten kun må bestå af, hvordan vi når 70-procentsmålet, mens de primært fremsætter en proceskritik. Uanset hvad er jeg i tvivl om, hvad de efterlyser, som ikke allerede er igangsat.

Jeg står dog til rådighed for en debat om, hvordan vi når klimamålet. Er organisationerne for eksempel enige med Socialdemokratiet i, at vi skal tage hensyn til at beholde vores danske arbejdspladser? At vi fortsat ikke skal øge den sociale ulighed? Er de enige i, at en forceret grøn omstilling vil true den balance? Eller skade den folkelige opbakning?

Det ville være kærkomment at tage debatten om, hvordan vi når 70-procentsmålet. Men jeg vil foreslå, at organisationerne lige stiller den gamle traver om, at regeringens klimaindsats er for langsom, tilbage i stalden først.

Bjørn Brandenborg er klimaordfører (S).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Hvad der efterspørges er en plan, som ikke er hockeystav og varm luft. Og der er jo for så vidt rigeligt at gå i gang med.

Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Steen Obel, John Hansen, Hans Larsen, Ove Junne, Rasmus Knus, Lise Lotte Rahbek, Mads Lundby og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

“Men faktum er, at vi med de aftaler, vi har indgået i Folketinget allerede nu, har reduceret vores drivhusgasudledning fra 20 millioner ton til 11,8 millioner ton i 2030”.
Nej, det er et faktum, at man har indgået aftaler om det. Om det kommer til at virke i praksis, må tiden vise. Foreløbig er det bare snak.

Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Steen Obel, John Hansen, erik pedersen og Ove Junne anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

Walk the talk.

"Udspillet" for landbrugssektoren er ret beset ukonkret ønsketænkning, hvor teknologiske fiks skal bære hovedindsatsen og det er ikke seriøst nok i forhold til klimaproblemets voksende omfang og negative perspektiver, hvis der ikke handles anderledes konkret og målrettet nu.

Ja, indsatsen kommer til at have sektorbestemte omkostninger som rammer skævt i forhold til de mest udledende erhverv, men dette kan adresseres ved at indbygge incitamenter - fx i form af medfinansiering - til en grøn omstilling.

Det er bare med at komme i gang.

Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Steen Obel, John Hansen, erik pedersen og Ove Junne anbefalede denne kommentar
John Hansen

Ikke nok med at regeringens løsninger bygger på luftige antagelser og initiativer, men de ligger langt ude i horisonten. Der kommer til at sive mange klimagasser op i atmosfæren inden da; hvem vil S adressere klimaregningen til ?

Bjørn Brandenborg bliver tilsyneladende trænet af de samme spindoktorer som de øvrige ordførere i Socialdemokratiet - som jeg hørte en politisk analytiker give udtryk for ift. Jeppe Bruus: hver gang man hører ham sige noget, bliver man 5% dummere.