Kommentar

I EU blev unge lovet inddragelse og indflydelse. Nu bliver vi henvist til børnebordet

Som talerør for danske unge i EU blev vi lovet reel indflydelse. Nu vil Danmark droppe dialogen og henvise os til børnebordet, hvor vi kun må stille ja/nej-spørgsmål og få symbolske samtaler med politikere. Unge skal have plads ved voksenbordet, skriver Danmarks EU-Ungdomsdelegater i dette debatindlæg
Debat
5. maj 2021

Lige meget hvor højt vi råber, når vores opråb aldrig til de ’voksnes’ bord. Vi er danske ungdomsdelegater i EU og deltager i EU’s ungdomsdialog, hvor vi repræsenterer danske unge i EU-Kommissionen. Den Kommission, der tidligere har haft store ambitioner om at lytte og inddrage borgerne gennem konferencen ’The Future of Europe’.

I 2019 lovede EU nemlig borgerne, at vi ville få mulighed for at præge fremtiden. Men nu har 12 medlemslande, herunder Danmark, skrevet under på et brev. Her står der, at de kun ønsker at høre borgerne om emner og dagsordner, politikerne på forhånd har defineret, uden at indgå i reel dialog.

Borgernes løsninger på tidens største problemer vil med forslaget i stedet ende hos embedsfolk, som i sidste ende kan skrive vores forslag om – med rig mulighed for at fordreje vores perspektiver, så de passer ind i den allerede eksisterende politik.

Med borgerinddragelsen lovede politikerne os, at vi ville få mulighed for at indgå i en debat med dem. Den mulighed for indflydelse drukner nu i bureaukrati og symbolske processer, hvor unges holdninger, drømme og ambitioner bliver fordrejet utallige gange, indtil de passer ind i de kasser, politikerne havde bestemt fra starten.

Hvis vi skal kunne præge, hvordan vores fremtid kommer til at se ud, skal de voksne beslutningstagere tage os seriøst. Tiden er moden til reel inddragelse af ungdommen.

Ungeinddragelse kræver, at man får lov til at ytre sig om sine holdninger – ikke kun gennem ja/nej-spørgsmål og symbolske samtaler med politikere, som forslaget fra Danmark og 11 andre medlemslande vil føre til.

En stor undersøgelse fra i år viser, at tusindvis af europæiske unge er skeptiske over for politikere. Struktureret udelukkelse og falske udsigter til inddragelse resulterer nemlig i, at unge ikke har tillid til de demokratiske institutioner, der er grundlaget for vores samfund.

Hvis politikerne ikke vil have, at unge forlader fællesskabet omkring beslutningsbordet, så skal de gøre reelt plads til os.

Lise Coermann Nygaard og Marek Azoulay er EU-Ungdomsdelegater på vegne af DUF.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her