Kommentar

Folketinget bør anerkende Israel som et apartheid-styre

Det er tid til, at Folketinget anerkender Israels politiske styre for, hvad det er: et apartheidstyre. Det er både et vigtigt udenrigspolitisk signal og en juridisk definition, der giver bedre muligheder for at kæmpe mod styre økonomisk og politisk, skriver Christian Juhl, Eva Flyvholm og Leila Stockmarr fra Enhedslisten i dette debatindlæg
Debat
14. maj 2021

Nu kan vi ikke sige, at vi ikke vidste det: At Israel udøver apartheid. En af verdens mest anerkendte menneskerettighedsorganisationer Human Rights Watch konkluderer nu, at Israel praktiserer apartheid i Østjerusalem, på Vestbredden og i Gaza. Det er meget skelsættende, fordi det ikke er en politisk dom eller analyse, men en juridisk vurdering, at de faktiske forhold og den første politik over palæstinenserne. Det bør vi som parlamentarikere tage meget alvorligt og handle på. I alt for mange år er Israel sluppet afsted med systematiske krænkelser, og vi, der har kaldt det apartheid, er ofte blevet skammet ud.

Med afsæt i rapporten vil Enhedslisten nu bede Folketinget om at anerkende Israels politik som apartheid og Israels styre som et apartheidstyre. Det skal vi gøre, både fordi det er vigtigt, at vi fører vores udenrigspolitik på et sagligt, juridisk grundlag, og fordi den juridiske definition giver os mulighed for at sikre, at vi – som eksterne aktører – ikke bidrager økonomisk og politisk til at opretholde apartheidpolitikken. At sige nej til apartheid handler ikke om at være pro-Palæstina eller pro-Israel. Det handler om at sige nej til systematisk undertrykkelse og diskrimination af en hel befolkningsgruppe.

Apartheid er ikke blot en historisk analogi til det, der for eksempel skete i Sydafrika. Apartheid er, som rapporten beskriver det, en juridisk term for en forbrydelse mod menneskeheden nedfældet i Apartheid-konventionen. Forbrydelsen består i 1) alvorlige brud på en (etnisk) gruppes fundamentale rettigheder begået i omfattende eller systematisk grad 2) med diskriminerende intention.

Human Rights Watch konkluderer, at Israels politik mod palæstinenserne kvalificerer sig som apartheid inden for den definition. Israels behandling af palæstinensere, konfiskering af privat jord, forbud mod at bygge og bebo områder, mange års begrænsninger i bevægelsesfriheden og basale civile rettigheder danner grundlag for vurderingen. Rapporten vurderer ydermere, at den israelske regering har demonstreret intention om at sikre jødiske israelere dominans over palæstinensere i Israel og de besatte områder. Intentionen er koblet til systematisk undertrykkelse af palæstinensere og inhumane handlinger mod dem. Når disse forhold optræder sammen, konstituerer det forbrydelsen mod menneskeheden: apartheid.

Nu har vi sort på hvidt den juridiske vurdering fra en af de mest respekterede organisationer i verden. Der er ikke flere undskyldninger eller figenblade at gemme sig bag.

Folketinget bør anerkende vurderingen og anerkende, at Israel praktiserer apartheid. Vi må og kan ikke se igennem fingre med så systematiske og alvorlige forbrydelser. Human Rights Watch opfordrer regeringer til at tage stilling og sige fra over for apartheid. Det ansvar skal vi tage på os.

Christian Juhl, Eva Flyvholm og Leila Stockmarr er hhv. palæstinaordfører, udenrigsordfører og folketingskandidat for Enhedslisten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

erik pedersen

Sådan ! Bedre sent end aldrig .
Tak til jer fra Enhedslisten ..

Mvh Hanne Pedersen

Mads Berg, Anders Graae, Stella Nielsen, Susana Ritius, Kim Benzon Knudsen, David Hertz-Holm, Marianne Jespersen, Annette Chronstedt og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Det er helt efter apartheit-bogen. Tror bare ikke Mette Frederiksen vil rette sig efter denne konklussion; i Natanyahu har hun jo en vaccine-bon-kammerat og her i DK ville hun ikke anerkende at omskæring af børn (børnenes statsminister) var lemlæstelse. Så Israelerne kan fortsætte med volden (som når israelske soldater keder sig på vagten, indfanger en tilfældig palæstinensisk dreng, klæber ham fast med gaffa-tape til en generator i timevis=uregistrerbar tortur/fra filmen Defamation) og undertrykkelsen, uendeligt. Nå, dem der tier, samtykker! Også Biden, Merkel, Mette etc. Husk det, om I indleveres til domstolen i Haag!

David Hertz-Holm, erik pedersen og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar
Vibeke Zacho

Den israelske regering mangler kun at sætte en jødestjerne, nåh nej, en muslimhalvmåne, på palestinensernes tøj og bygninger, og genskabe krystalnatten.
Måske har de glemt hvad dette var for noget?
Det virker som om de har hukommelsestab. Eller også er det et forsinket Stockholmssyndrom, der har grebet dem.

Anders Graae, P.G. Olsen, Peter Beck-Lauritzen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Der vil kun ske det, at et flertal i Folketinget, slet ikke vil anerkende Human Rights Watch. Vent og se.

Anders Graae, Mogens Kjær, Brian Nocis Jensen, Peter Beck-Lauritzen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Freddie Vindberg jeg tror desværre du har ret. Hvor sørgerligt det end lyder; som døde fisk flyder vores folkevalgte med strømmen. Der er intet menneskeligt over regeringen- medmindre vi selvfølgelig mener det er menneskeligt at hylde den stærkeste .

For et frit og demokratisk Palæstina

Mvh Hanne Pedersen

Anders Graae, Mogens Kjær, Susana Ritius, Vibeke Zacho, Peter Beck-Lauritzen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Og hvordan får vi så 'et frit og demokratisk Palæstina?' To-statsløsningen med en motorvej mellem Gaza og Vestbredden? Til 5-6 mill. palæstinensere? Eller en fælles stat med jøder og palæstinensere? Hvis det sidste - hvor stor skal den så være? Nuværende Israel + Gaza og Vestbredden? Til 10-12 mill. mennesker? Skal det være en sekulær stat? En såkaldt 'muliti-religiøs' stat? En større stat der omfatter Jordan?
Kom nu ud af jeres konfortzone! Konsekvensberegninger i stedet for at vi jamrer videre i flok. Det har vi gjort i 50 år efterhånden.

Christian Bruun, Henrik Salling og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Ja det er rigtigt, at vi har jamret i 50 år. Det er en kompliceret sag. Og naturligvis er der tale om apartheid. I begyndelsen var palæstinenserne i flertal. Så blev de deporteret. Ønsket om et jødisk stat går længere tilbage en til afslutningen af 2. verdenskrig. Zionisterne ønskede ikke i starten at modtage kz-lejrenes ofre. Men så kom man på andre tanker og kunne bruge dem til at fordrive palæstinenserne. Man tog deres jord og indefrøs deres penge og oprettede en fond for de fraværendes jord og penge. (flygtede palæstinensere).

Idag er en 2-stats løsning næsten umuligjort, da Vestbredden er bebygget som huller i en ost med jødiske bosættelser overalt, som rent faktisk er ulovlige. Vestbredden er endvidere ulovligt besat. Og så er der Gaza på størrelse med Langeland hvor der bor godt 3 mill. palæstinensere. Så det ser ret håbløst ud.

Den nuværende konflikt er Israel selv skyld i, idet de har udsat palæstinensiske familier i Østjerusalem. De var vist ovenikøbet jødiske.

Problemet bunder vel også i, at Trump og andre har anerkendt Jerusalem som hovedstad i Israel. Det er så komplekst, at det er blevet nærmest håbløst at løse. Men vi skal som verdenssamfund fordømme Israel på det kraftigste. Og måske gå ind i Israel og hjælpe med at få for ulovlige bosættelser fjernet fra Vestbredden og få stoppet den ulovlige besættelse. Vi skal tage fløjshandskerne af og anerkende at der også findes jødiske terrorister

Anders Graae, Peter Beck-Lauritzen, Christian Bruun, Stella Nielsen, Mogens Kjær og Susana Ritius anbefalede denne kommentar

Ja vi har jamret og vi kan egentlig ikke gøre så meget andet. Du har så evig ret Anne Marie. Den vigtigste kilde til konfliktens uløselighed er ikke religion eller Østjerusalems status, men derimod Israels ekspansive bosættelsespolitik, etableret i forlængelse af krigen i 1967, hvor strategisk, omend ulovlig opsætning af et bælte af bosættelser på Vestbredden har umuliggjort både afståelse af områder til palæstinenserne samt en 2 statsløsning. Med mindre bosættelserne fjernes med intervention fra det internationale samfund og ikke mindst pres fra USA. Og eftersom dette og ligeledes en enhedsstat er et helt urealistisk scenarie er en palæstinensisk stat ikke en reel mulighed. Det kan man drømme om men det kommer ikke til at ske.

Denne bosættelsespolitik har fra start haft til hensigt at facilitere fremtidig annektering af Vestbredden og har på trods af FN resolutioner og internationale aftaler ikke mødt seriøs modstand i det internationale samfund. Kun løftede pegefingre. Situationen er håbløs og det eneste tilbage er dammage control, dvs lægge pres på Israel og sanktionere mhp at stoppe Israels diskriminering, overgreb og fortsatte ekspropriering af palæstinensisk ejendom. Og det virker heller ikke særlig sandsynligt.

Peter Beck-Lauritzen, Christian Bruun, Stella Nielsen, Mogens Kjær, jens christian jacobsen, Brian Nocis Jensen, Anne-Marie Esmann og Susana Ritius anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Tak for kommentarerne. Endelig lidt fremtid, selvom den -indrømmet - ser sort ud for både jøder og palæstinenserne.
Og for at følge op med lidt mere praktik.
Kunne man forestille sig at nogen anmeldte den israelske stat for konfiskation af boliger og uretmæssig udsættelser til den Internationale Strafferetsdomstol i Haag? Jeg synes Israel ret utvetydig gør sig skyldig i overtrædelse af §8 (krigsforbrydelsesparagraffen) , stk 1A, iv hvor det hedder: [Ved krigsforbrydelser forstås]..omfattende ødelæggelse samt tilegnelse af ejendom, der ikke retfærdiggøres af militær nødvendighed, og som udføres på ulovlig og vilkårlig måde.'
Jeg er med på at man (vistnok) ikke kan retsforfølge en stat. Men Netanyahu så?
Eller er det sket?

Claus Bødtcher-Hansen

25/maj/2021

En Semit versus en Zionist

Vi må alle lære at skelne mellem
anti-semit-isme og anti-zion-isme.

En semit er et menneske, som er
født og opvokset i en jødisk familie,
og fred med det og dem.

En zionist er et menneske, som
støtter den politiske ideologi, som
arbejder for et: "Israel über Alles".

Med bekymret hilsen
Claus