Kommentar

Vi skal huske, at børn også får ar på sjælen af ikke at blive anbragt

Børn lider, når de ikke får kærlighed. Og de lider, når de fjernes fra deres mor – uanset hvor umulig hun er som mor. Det er altså både skidt, når børn bliver fjernet fra deres forældre, men det er virkelig også skidt, når de ikke bliver det, skriver psykolog Hanne Hostrup i dette debatindlæg
Debat
4. maj 2021

Kronikken den 26. april i information med overskriften: »Regeringen bør droppe mål om flere anbringelser – de kan gøre mere skade end gavn« er oplysende, men jeg havde syntes bedre om den, hvis forfatterne havde droppet ’bør’ og været mindre skråsikre.

For faktisk er der ingen, der ved, hvad der bør gøres i de sager, hvor børn lider, fordi deres forældre mangler fundamentale forældreevner. Måske er vi nødt til at indse, at hvis barn-forældre-relationen kikser, er der ingen gode løsninger.

Børn lider, når de bliver udsat for vold og overgreb. De lider, når de ikke får kærlighed. Og de lider, når de fjernes fra deres mor – uanset hvor umulig hun er som mor (for man har kun én mor, og de fleste børn elsker deres mor uanset hvad).

Kort sagt: Det er noget skidt at blive fjernet. Og det er noget skidt ikke at blive fjernet.

Jeg har talt med mange voksne, der har oplevet misrøgt og mangel på forældrekærlighed som børn. Og de har lidt, og jo, de ville ønske, at det havde været anderledes, og nogle af dem ville ønske, at der havde været voksne, der havde fjernet dem eller hjulpet dem, og andre er stolte af, at de klarede det på trods af umulige vilkår.

Og de har ar på sjælen, uanset om de voksede op hos de uansvarlige forældre eller blev anbragt hos plejefamilier eller på behandlingshjem.

Der er simpelthen ingen gode løsninger – og alligevel er vi nødt til at gøre noget, når forældrerelationen går galt.

Mette Frederiksen har selvfølgelig ikke nogen nemme løsninger, men hun har sat fokus på problemet.

Hanne Hostrup er psykolog og terapeut

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her