Kommentar

Kære politikere, I glemmer hjælpepakkerne til os, der gør verden til et bedre sted

Der er akut behov for, at politikerne husker små foreninger og ngo’er, når de nu forhandler om nye hjælpepakker. Ellers er der fare for, at vi i fremtiden ikke vil have organisationer, der er med til at gøre en forskel, skriver grundlægger af LoveSpring Andreas Papadakis i dette debatindlæg
Debat
4. maj 2021

Roskilde Festival 2021 hænger i en tynd tråd – og det samme gør fremtiden for de organisationer og ngo’er, der lever af at være en del af festivalen.

LoveSpring har hvert år siden 2008 delt vand ud til festivalgæsterne og solgt biologisk nedbrydelige drikkedunke. De penge er gået til at give mennesker i den tredje verden adgang til rent drikkevand. 

Men nu kan der snart være slukket for hanen, hvis ikke politikerne på Christiansborg finder en måde at inkludere foreninger og ngo’er som vores i det sikkerhedsnet, der bliver spændt ud under det øvrige samfund.

I udkastet til de forhandlinger, der i øjeblikket er i gang mellem Folketingets partier, er der lagt op til, at både arrangører og leverandører på sommerens store festivaler kan få dækket deres tab, hvis restriktionerne igen tvinger dem til at aflyse. Men for velgørende foreninger som LoveSpring er der lange udsigter til at få del af de statslige støttekroner.

Det ene problem er, at selv om vi på en Roskilde Festival normalt omsætter for mere end én million kroner, så har vi kun en kontrakt på, at vi får lov at sælge vand på Roskilde Festival – ikke at vi sælger vand for x antal kroner. Og en kontrakt på, at vi har lov at sælge vand, er ikke nok til at få kompensation ifølge den hjælpepakke, der er på vej gennem Folketinget.

Med en ny aflysning af Roskilde Festival lurende er det katastrofalt, hvis vi endnu en gang falder gennem fingrene på den hånd, der skal sørge for, at hele Danmark kommer så nænsomt som muligt gennem coronakrisen.

I bedste fald betyder det, at vores aktiviteter bliver sat på vågeblus frem til 2022, og i værste fald bliver vi nødt til at kaste håndklædet i ringen.

Det andet problem er, at fordi Love Spring som sagt får hele sin indtjening over sommeren, kan vi kun få dækket de udgifter, vi må have i de måneder, hvor vi beviseligt kan dokumentere et fald i omsætning.

Det betyder, at vi kun kan få dækket vores udgifter i to måneder, selv om vi er en organisation, der arbejder året rundt. Vi er klar over, at det ikke er helt sammenligneligt, men det er stadig svært at begribe, at en minkavler skal kompenseres for fremtidige indtægter ti år frem i tiden, mens vi kun kan få dækket de mest basale udgifter to måneder ud af et år.

Så kære politikere, husk venligst på alle os små foreninger og ngo’er, der gennem blod, sved og iværksætterånd i årevis har forsøgt at gøre verden til et bedre sted at være for os allesammen. Det vil vi rigtigt gerne blive ved med, men det betyder bare, at I skal hjælpe os lidt for en enkelt gangs skyld.

Andreas Papadakis er grundlægger af LoveSpring

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her