Folk

Lad os kippe med flaget for husnumrene

I dag er det præcis 250 år siden, at husnumre blev indført ved kongelig forordning i København. Christian 7., Struensee og Krak står bag
Det var livlægen Struensee, der ifølge en artikel i Berlingske, stod bag ideen om husnumre. Dengang for 250 år siden gav man husene numre fortløbende – og når enden af gaden var nået, fortsatte man tilbage på modsatte side. Det betød, at Gothersgade 1-30 lå over for Gothersgade 329-352.

Det var livlægen Struensee, der ifølge en artikel i Berlingske, stod bag ideen om husnumre. Dengang for 250 år siden gav man husene numre fortløbende – og når enden af gaden var nået, fortsatte man tilbage på modsatte side. Det betød, at Gothersgade 1-30 lå over for Gothersgade 329-352.

Henrik Pyndt/Ritzau Scanpix

Debat
8. maj 2021

Velkommen til FOLK, Informations daglige sladderspalte, hvor ingen er for høj, og ingen er lav nok til at flyve under radaren.

Christian 7.

I dag er det præcis 250 år siden, at husnumre blev indført ved kongelig forordning i København. Det bliver nok ikke fejret lige så meget, som når H.C. Andersen har fødselsdag, men lad os da lige kippe med flaget for husnumrene.

Struensee

Som med mange andre ting dengang var det livlægen Struensee, der – ifølge en artikel om husnumrenes historie, som Berlingske bragte i 2015 – reelt stod bag ideen. Nu var København moderne »ligesom London og Paris«, sagde man.

Nummertællere

Men ak, intet system er perfekt fra begyndelsen. Man gav husene numre fortløbende – og når enden af gaden var nået, fortsatte man tilbage på modsatte side. Det betød, at Gothersgade 1-30 lå over for Gothersgade 329-352.

Kaptajn Krak

Forvirringen var stor. Men i 1859 fik kaptajn og stadskonduktør Krak – som siden udgav bykort – indført det nuværende system med lige numre på den ene side og ulige på den anden. Ifølge Berlingske-artiklen var det »en lille revolution«.

Serie

FOLK

Informations egen sladderspalte, hvor ingen er for høj eller lav nok til at flyve under radaren. Et uundværligt og personorienteret nyhedsoverblik.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Som jeg husker det, opfylder husnumrene i London ikke altid den logik med lige numre på den en side og ulige numre på den anden.

I den gade i København, hvor jeg bor, blev der bygget lejlighedskomplekser på grunde, hvor der ikke havde været nummerering tidligere. Det har resulteret i, at vi nu har fået ulige numre blandet ind på den side af gaden, hvor de lige numre ellers hersker.