Læserbrev

Muslimernes statsminister

Flere politikere har reageret på en video af en familie med to børn, der bliver overfuset racistisk. Men sympatierklæringer er ikke nok. Ligesom danske jøder fik en handleplan mod antisemitisme, har vi brug for en handleplan mod racisme. Politikerne må på banen, skriver Ehab Atiqa i dette debatindlæg
Debat
27. maj 2021

En familie med to små drenge blev for nylig på tragisk vis verbalt overfuset ved Kastrup Havn af en voksen mand, der slyngede om sig med racistiske bemærkninger. »Fucking perkere. Skrub hjem til jeres eget land,« sagde manden blandt andet, mens han udviste truende adfærd.

Videoen blev delt flittigt rundt på de sociale medier, og det har fået flere folketingsmedlemmer til tasterne, herunder Rasmus Stoklund (S), Rasmus Jarlov (K) og Søren Espersen (DF). Stoklund skriver eksempelvis: »Urimeligt verbalt racistisk overfald mod denne familie (…) De er en del af et stort fællesskab, som står sammen med dem«.

Det er naturligvis godt at sende en sympatierklæring til ofrene, men det klinger hult, at man ikke udviser samme forargelse, når sammenlignelige udtalelser kommer fra ens politiske kollega.

Mange husker nok, da Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, i en dokumentar på DR kaldte en forbikørende person i en limousine for »perker«. Efterfølgende udtalte hun: »Jeg fortryder det ikke. Lad os nu kalde tingene, hvad de er, hvis man er neger, så er man neger, hvis man er perker, så er man perker.«

Hvor var forargelsen over Vermunds udtalelser fra Socialdemokratiet og vennerne på højrefløjen på daværende tidspunkt? Hvorfor oplevede vi ikke en snert af fordømmelse fra hverken Mette Frederiksen, Stoklund eller Espersen? Hvordan kan vi forvente, at borgere i Danmark vil møde muslimer fordomsfrit, når vi har folketingsmedlemmer, der legitimerer racistiske udtalelser?

Hvordan kan vi forvente, at hadforbrydelser rettet mod danske muslimer ikke fortsat vil være stigende, når selveste statsministeren, Mette Frederiksen, ikke er interesseret i en handleplan, der skal beskytte muslimer i Danmark mod hadforbrydelser, mens selv samme statsminister gerne laver en handleplan, der har til formål at beskytte danske jøder? Er hun også muslimernes statsminister?

Det er åbenlys diskrimination mod en hel befolkningsgruppe, uanset hvordan man vender og drejer det.

Vi kan alle være kede af, at en familie bliver verbalt overfaldet. Men så længe vi oplever en manglende vilje til at bekæmpe racisme og diskrimination fra magthaverne, kommer der ikke til at ske reelle forandringer. Så bliver det hele glemt igen om nogle få dage.

Ehab Atiqa, socialrådgiverstuderende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Overfuseren har nu undskyldt og fortrudt sin handling. Et rigtig god handling, der får min respekt. Kunne dette brede sig til andre, der begår hade-fuldheder mod andre. Denne afslutning på disputsen er langt bedre end alle de tiltag, der nu foretages, i "bagklogskabens klare lys"!
Til de kvikke, prøv at stoppe denne: en elev i 1. klasse, siger til læreren, "du er en luder"?