Klumme

Når jeg savner landsvalerne, ville jeg ønske, vi havde passet bedre på insekterne

Alting kommer senere denne kolde forsommer: Træerne springer senere ud, og vi er først nu færdige med at så alting i jorden. Også fuglene kommer i mindre antal, hvilket nok hænger sammen med det beklagelige fald i bestanden af insekter, skriver journalist Karen Syberg i denne klumme
Det store fald i bestanden af insekter betyder, at også fuglene kommer i mindre antal. I vores portrum, der på denne tid plejer at være besat af landsvaler, bor der i år kun et enkelt par, skriver journalist Karen Syberg i denne klumme.

Det store fald i bestanden af insekter betyder, at også fuglene kommer i mindre antal. I vores portrum, der på denne tid plejer at være besat af landsvaler, bor der i år kun et enkelt par, skriver journalist Karen Syberg i denne klumme.

Ritzau/Scanpix

Debat
31. maj 2021

Hvor kommer alting dog sent i år, siger vi til hinanden. Men til gengæld varer blomstringen meget længere, fortsætter vi og bekræfter hinanden i, at der også er noget godt ved denne kolde forsommer: Blomsterne segner ikke halvvisne om under solens bagende stråler, men står strunke og nikkende i den blæst, som også har haft kronede dage i år.

Men blomstringen er sen.

»Blomstring efter blomstring
vælder frem og vandrer heden
det er guldregn- og syrentid
det var frugtblomsttid forleden«,

hedder det i et digt af Piet Hein. Men i år blomstrer frugtblomsterne samtidig med guldregn og syrener, som netop har foldet sig ud her i de allerseneste dage. Min veninde, som driver en frugtplantage, havde bestilt fotograf i begyndelsen af maj til noget markedsføringsmateriale, hun skulle have lavet, men måtte aflyse: Træerne var simpelthen ikke sprunget ud endnu.

Og en haveklumme, jeg skrev i begyndelsen af april for år tilbage, indleder med, at jeg er begyndt på juleforberedelserne, fordi jeg har plantet den grønkål, jeg skal bruge til min traditionelle jule-grønlangkål. I år satte vi først grønkålen i forrige uge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Den første aften-edderkop sad på ruden i lørdags, så de har ikke opgivet ævred. De plejer at være her i et antal, så det er en plage.

Men nymferne - ved ikke, hvad de hedder, ligner myg, dør efter få dage - som plejer at komme i stort antal fra vandet i voldgraven overfor netop på datoen den 10. april hvert eneste år og så tage til i ugerne efter, kom der kun ganske få af i år.

Så få, at jeg kunne tælle dem: To. Og de kom med ca. en måneds forsinkelse.

Eva Schwanenflügel

Mon ikke svaler og mursejlere bare er forsinkede pga det kolde vejr?

Ved heller ikke, hvor meget kulden har betydet for insekternes udklækning..?

Men ja, der er generelt meget færre insekter i variation; det er et værre massemord, vi mennesker har lavet i naturen :-(