Kommentar

Opråb til regeringen: Sig fra over for præsident Bolsonaros miljøødelæggelser i Brasilien

Regeringen kan ikke blive ved med at se stille til, mens Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, ødelægger regnskoven og stjæler de oprindelige folks jord. Den må sige nej til EU-Mercosur-aftalen eller tage offentligt afstand, skriver Verdens Skove og Greenpeace i dette debatindlæg
Brasiliens uerstattelige skove og oprindelige folk er under angreb fra alle tænkelige fronter – ikke mindst fra landets præsident.

Brasiliens uerstattelige skove og oprindelige folk er under angreb fra alle tænkelige fronter – ikke mindst fra landets præsident.

Carl de Souza

Debat
19. maj 2021

Brasiliens uerstattelige skove og oprindelige folk er under angreb fra alle tænkelige fronter – ikke mindst fra deres egen præsident. Danmarks regering må nu klart sige fra over for Bolsonaro-regeringens ødelæggende kurs, som udgør en trussel mod klodens klima.

Den 15. april sendte Verdens Skove og Greenpeace sammen med 13 andre organisationer, et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofod for at gøre opmærksom på den bekymrende situation, der finder sted i Brasilien lige nu. Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, og hans regering forsøger i ly af coronakrisen at gennemtrumfe en lovpakke, der af de lokale civilsamfundsorganisationer har fået tilnavnet ’ødelæggelsespakken’.

Lovpakken indeholder forslag, der vil gøre minedrift i oprindelige folks territorier nemmere, samt forslag, der vil legalisere jordtyveri og svække miljøbeskyttelsen af områder, som i forvejen lider under den nuværende regerings manglende beskyttelse.

I brevet bad vi regeringen om at sige klart fra over for Brasilien, eksempelvis ved ikke at ratificere EU’s handelsaftale med Mercosur-landene, herunder Brasilien.

Regeringen er tavs

En uge efter vores brev til regeringen sendte 28 medlemmer af Folketinget et brev til Arthur Lira, formand for den brasilianske kongres, og Rodrigo Pacheco, formand for det brasilianske senat, hvori de udtrykte deres bekymring for, at den ovennævnte lovpakke kunne blive vedtaget, og opfordrede begge kamre til ikke at lade det ske. Fra regeringens side er der fortsat larmende tavshed.

I mellemtiden har vi set, at international kritik af Brasilien kan have en effekt. De danske folketingsmedlemmers brev kom i de brasilianske medier, og det har, sammen med pres fra parlamentarikere i andre lande og fra civilsamfundet, såvel i Brasilien som internationalt, fået det brasilianske senat til at udskyde sin behandling af lovforslagene. Ødelæggelsespakken er dermed midlertidigt sat på hold.

Lovpakken er dog ikke forkastet. Kongressen er gået i gang med at stemme den igennem – den første af lovene blev vedtaget i sidste uge. Der er derfor stadig brug for yderligere internationalt pres på den brasilianske regering.

Mens vi venter på, at Danmarks regering bryder tavsheden, kommer andre spillere heldigvis på banen. Den 5. maj sendte 40 virksomheder også et åbent brev til Brasiliens kongres og opfordrede dem til at stoppe lovpakken, ellers vil virksomhederne, herunder ALDI, Lidl og Tesco, se sig nødsaget til at genoverveje deres handel med varer fra Brasilien.

Måske dette kan inspirere regeringen til handling?

Skræmmende udvikling

En reaktion fra regeringen bliver ikke mindre relevant af Bolsonaros fortsatte åbenlyse ligegyldighed over for internationale aftaler, naturen og klimaet samt det faktum, at Amazonasregnskoven for første gang i vores tid frigiver mere CO2, end den optager, som resultat af den galoperende skovrydning.

Ligeledes gik Bolsonaro direkte hjem fra den amerikanske præsident Joe Biden’s klimatopmøde og skar ned på miljøministeriets budgetter, på trods af at han lige havde lovet det internationale samfund at gøre det modsatte. Som om det ikke var nok, har Brasiliens rumforskningsinstitut netop meldt ud, at skovrydningen i Amazonas i år er den voldsomste nogensinde for april måned.

Sidste nye absurditet i udviklingen i Brasilien er, at regeringen igangsatte en undersøgelse af to ledere af oprindelige folk med anklager om bagvaskelse af præsident Bolsonaro. Anklagerne mod de to ledere, som kæmper indædt for at blive hørt på deres folks vegne, er af den internationale menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch blevet kaldt »åbenlyst magtmisbrug«. Den føderale domstol har siden lukket sagen, men anklagerne vidner om en regering, der er villig til at bruge alle midler til at stække oprindelige folk.

Situationen i Brasilien bliver værre og værre. Så, kære regering, I må og kan ikke forholde jer tavse over for denne bekymrende situation. Der er behov for, at I siger fra.

Det er der blandt andet, fordi vi i EU er ved at indgå en storstilet handelsaftale med Mercosur-landene, inklusive Brasilien. Aftalen vil kunne tolkes som en accept af den nuværende kurs i Brasilien, og den vil føre til mere afskovning på grund af øget handel med netop de varer, der er årsagen til skovrydningen.

Det er alfa og omega, at I, kære regering, siger fra over for Brasilien. Hvad enten det er en offentlig udmelding eller et nej til EU-Mercosur-aftalen. Der er brug for, at I gør det soleklart, at I ikke vil acceptere fortsat afskovning og overtrædelse af oprindelige folks rettigheder.

Brasilien er muligvis langt væk, men det, der sker i Brasilien lige nu, har konsekvenser for hele verden og for vores fælles fremtid.

Gry Bossen er politisk koordinator hos Verdens Skove.

Kristine Clement er kampagneleder for landbrug & skov hos Greenpeace.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Uha nej, regeringen kommer ikke til at protestere over noget som helst.

De forenede danske svinefabrikker har jo blandt andet brug for billig soya til grisefoder, og vi må heller ikke glemme, at vi importerer træflis til vores 'grønne' biobrændsel..

Så længe regeringen kan fifle sig igennem med CO2 besparelser herhjemme så det ser fint ud på papiret, kan regnskovene da bare brænde ned..

erik pedersen, Marianne Stockmarr, Anker Heegaard, Mathilde Elisa Vendelholt, Tommy Clausen og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar