Læserbrev

Det bør vække ramaskrig, når store pensionsselskaber som PensionDanmark stavnsbinder kunder

Finanstilsynet har givet PensionDanmark flere påbud for at tilbageholde kunders opsparing, selv om de har ønsket at skifte pensionskasse. Hvis pensionsgiganterne ikke kan acceptere kundernes frie valg, har vi brug for nye spilleregler, der tvinger dem til det, skriver Jeppe Winther Christensen fra Heap i dette debatindlæg
Finanstilsynet har givet PensionDanmark flere påbud for at tilbageholde kunders opsparing, selv om de har ønsket at skifte pensionskasse. Hvis pensionsgiganterne ikke kan acceptere kundernes frie valg, har vi brug for nye spilleregler, der tvinger dem til det, skriver Jeppe Winther Christensen fra Heap i dette debatindlæg

Mia Mottelson

Debat
30. juni 2021

Den seneste tid har man kunnet læse om, at PensionDanmark på urimelig vis har tilbageholdt deres kunders opsparing og bundet dem til pensionskassen, selv om kunderne har ønsket at skifte pensionskasse. På den baggrund har de fået påbud fra Finanstilsynet, der kræver et stop for PensionDanmarks stavnsbinding af gamle kunder. Det er en sag, der på én og samme tid sender en mørk sky ind over hele branchen. For en sag som denne er ikke et PensionDanmark-problem. Den er et brancheproblem.

I Heap, der er en fleksibel pensionsløsning for blandt andet freelancere og selvstændige, mener vi, at der er brug for et opgør med den nuværende tilstand. Mange har opgivet at få pension til at give mening. Mange har accepteret, at pensionsopsparinger er fastlåst til et arbejdsmarked, der ikke længere er relevant for mange mennesker, og at kontrollen ligger hos pensionsgiganterne.

De overordnede regler for pensionsbranchen kræver et ordentligt gennemsyn, hvor vi ikke bare frisker det moralske kompas op, men netop gentænker rammerne for pensionsordninger i Danmark.

For når enkeltpersoner begynder at tage kampen op mod pensionsgiganter, fordi de ikke kan flytte deres egne pensionspenge, så er vi for alvor ude på et skråplan.

Og hvis branchen ikke kan finde ud af selv at acceptere pensionsopsparernes frie valg, nye fleksible arbejdsliv og beskæftigelsesformer, så er der brug for nye spilleregler mod dem, som kæmper mod den frie konkurrence.

Hvis vi sammenligner på tværs af brancher, virker det nærmest uvirkeligt. Forestil dig, at en bank ikke ville udbetale kundernes penge, eller at det ville tage flere måneder, før din gamle bank ville frigive dine egne hårdt tjente penge til din nye bank. Det er ikke fair over for kunderne.

Det er ikke, fordi jeg siger, at pensionsselskaberne ikke skal have lov til at kæmpe for at beholde deres kunder. Men det bør være kundernes ønsker, der kommer i første række.

Lad os se sagen som det første spadestik til at forny hele branchen, gøre op med begrænsninger og komplekse vilkår og anerkende, at arbejdslivet i dag er helt anderledes, end det så ud for bare 20 år siden. På den måde sikrer pensionskasserne danskernes tillid.

Jeppe Winther Christensen, administrerende direktør i Heap.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Godt indlæg, sund fornuft!

Søren Kristensen

Er der ikke noget lovgivning omkring det - enten kan man råde over sin pension eller også kan man ikke? Og hvis man kan, så er der vel ikke noget at rafle om.