Kommentar

Brint og Power-to-X kan blive en gevinst for både klima og erhverv. Men det kræver handling

Med Brint og Power-to-X skal Danmark igen gå forrest inden for den grønne omstilling og inspirere andre. Det vil ikke kun hjælpe klimaet, men også vores erhvervsliv, skriver direktør i Brintbranchen Tejs Laustsen Jensen i dette debatindlæg
Danmark har en hovedrolle at spille i den internationale omstilling. 70 procent af den globale produktion af vindenergi stammer fra dansk teknologi, og vi er klar til næste skridt: Brint og PtX, skriver Tejs Laustsen Jensen.

Danmark har en hovedrolle at spille i den internationale omstilling. 70 procent af den globale produktion af vindenergi stammer fra dansk teknologi, og vi er klar til næste skridt: Brint og PtX, skriver Tejs Laustsen Jensen.

Mikkel Østergaard/BAM/Ritzau Scanpix

Debat
12. juni 2021

De høje, danske klimaambitioner er ikke kun afgørende for omstillingen af vores energisystem, de er også et eksempel til efterlevelse for resten af verden. Hvis vi tilrettelægger den grønne indsats rigtigt, kan vi i Danmark levere de løsninger, der gør det muligt for andre at følge i vores fodspor. Det har været tilfældet med vindmøllerne, og den naturlige efterfølger er dansk brint og Power-to-X (PtX).

PtX, der er en teknologi, der kan gøre strøm til klimavenligt brændstof, repræsenterer sammen med brint en exceptionel stor værdi, og er et af de områder, der bedst eksemplificerer, at klima- og erhvervspolitik ikke er hinandens modsætninger, tværtimod. De er, nu og i fremtiden, hinandens forudsætninger. Vind er det nye olie, og Danmark det nye Kuwait. Hvis vi vil, vel at mærke. For lige nu sakker vi bagud i det felt, vi burde lede.

Se ud over 70-procent-målene

Debatten om dansk klima- og energipolitik ender ofte i, hvilken effekt initiativer har for 70-procent-målsætningen i 2030. Det er en vigtig markør, men det gavner ikke diskussionen eller politikken, hvis vi ikke evner at se ud over den nationale skillelinje i 2030.

Det skal ikke misforstås – 70- og 100-procent-målsætningerne er enormt vigtige og ambitiøse, og det er grundlæggende afgørende for hele indsatsen, at vi har så ambitiøse nationale mål. Men vi skal også hæve blikket ud over landegrænsen og 2030. Vi skal lægge det fundament, som fremtidens vækst skal stå på. En vækst, der er både bæredygtig og levedygtig – og afgørende for de globale emissioner.

Brint- og PtX-løsninger kan både bidrage markant til nationale emissionsreduktioner og eksporteres og ad den vej skabe nye, grønne arbejdspladser og økonomisk vækst. Men det kræver, at vi griber muligheden og ikke stirrer os blinde på 70-procent-målsætningen i dansk klimapolitik.

Danmark skal gå forrest

Danmark har absolut en hovedrolle at spille i den internationale omstilling. 70 procent af den globale produktion af vindenergi stammer fra dansk teknologi, og vi er klar til næste skridt: Brint og PtX. Og på de to punkter har vi i Danmark alle forudsætninger for at blive verdensleder: VE-kompetencer i verdensklasse, et stærkt forskningsmiljø i tæt parløb med erhvervslivet og en eksisterende brint- og PtX-værdikæde af imponerende virksomheder, der allerede nu eksporterer til resten af verden. Brint og PtX kan blive Danmarks absolut største bidrag til den globale klimakamp.

Brint og brintbaserede brændsler kan gøre nogle af de tungeste og sværeste sektorer som for eksempel skibs- og luftfarten mere bæredygtig. Flere danske initiativer, der skal producere bæredygtige brændsler til netop disse sektorer, har allerede set dagens lys, og det er et helt afgørende arbejde for både klima og erhverv.

Men det tæller ikke med i det nationale regnskab og bidrager derfor ikke til målopfyldelsen i 2030. Enhver kan dog se, at det både er en enestående mulighed for at få bugt med de CO2-tunge sektorer og for at udvikle industrierne og de grønne, danske virksomheder. Derfor er det vigtigt, at vi ikke kører fast i de nationale målsætninger, men også tager ansvar for de internationale emissioner, der ikke tæller med i noget nationalt regnskab.

Til gavn for klimaet

Klimaet anerkender ikke landegrænser, og konsekvenserne mærkes overalt, og derfor er det nødvendigt at nedbringe disse hjemløse emissioner. For selv hvis vi i Danmark nåede de 70 procent i morgen, og resten af verden fulgte efter, ville vi stadig have et massivt problem med udledningerne og den fossile afhængighed i blandt andet den internationale skibs- og luftfart. Det arbejde har vi også et ansvar for i Danmark. Og vi har rent faktisk både den kapacitet og de teknologiske løsninger inden for vedvarende energi, der skal til for at komme de globale udledninger til livs.

Vi kan blive storeksportør af brint og andre højværdi brintbaserede brændsler. Det vil gavne klimaet, og det vil skabe et eksport- og væksteventyr, hvis mage aldrig er set. Men det kræver, at vi ser den danske klimaindsats i et større og bredere perspektiv. Lige nu bliver vi overhalet indenom af landene omkring os, og vores strategiske fokus er for kortsigtet.

Indsatsen for dansk brint og PtX skal opskaleres og accelereres, og det kræver prioriteringer og investeringer. Til gengæld er gevinsten for vinderen af det grønne kapløb tusindvis af arbejdspladser, milliardeksport og en økonomisk vækst, der rækker langt ud over 2030. Vi har behov for politisk handling, som har den langsigtede strategi for øje – og det haster.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her