Klumme

Centerpartiet er blind for sin medskyld i den svenske populisme, det foragter så meget

Regeringskrisen i Sverige skyldes ikke mindst det asylvenlige Centerpartiet, som forekommer progressivt i sin afvisning af yderfløjene, men i virkeligheden er et nyliberalt parti, der nægter at anerkende sit eget ansvar for den populisme, det foragter, skriver journalist og forfatter Åsa Linderborg i denne klumme
Centerpartiet og deres partileder Annie Lööf har ledt den svenske venstrefløjs unge på vildspor, mener Åsa Linderborg

Centerpartiet og deres partileder Annie Lööf har ledt den svenske venstrefløjs unge på vildspor, mener Åsa Linderborg

Lars Schröder

Debat
2. juli 2021

Det svenske valg i efteråret 2018 endte uafgjort for den blå såvel som den rød-grønne side. Efter 134 dages forhandlinger lykkedes det Socialdemokraterna og Miljöpartiet at blive siddende med støtte fra det borgerlige Centerpartiet, Liberalerna og det socialistiske Vänsterpartiet. De havde ét fælles projekt: At holde Sverigedemokraterna uden for indflydelse. De enedes om den såkaldte Januaraftale, en grundlæggende nyliberal, men grøn reformdagsorden med 73 punkter.

Eller rettere: Alle partier undtagen Vänsterpartiet underskrev aftalen. Vänsterpartiet fik end ikke lov at være med til forhandlingerne. Et af de 73 punkter dikterer tilmed, at Vänsterpartiet skal holdes uden for indflydelse. Partiet stemte alligevel for Stefan Löfven som statsminister, da man mente, at alternativet – en borgerlig regering med støtte fra Sverigedemokraterna – ville være endnu værre. Man tog dog forbehold på tre punkter: Hvis regeringen fremlagde forslag om markedspriser på lejeboligmarkedet og forringelser af lønmodtagerbeskyttelsen, ville man stemme Löfven ned.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan Damskier

forrået eller forrådt?

Christian Mondrup

Jeg læser helt klart "forrået". Ulykkeligvis ligger forråelsen også i svøb ifm. den danske retorik omkring "de fremmede", ikke mindst den socialdemokratiske partitops retorik.

David Zennaro

Denne artikel viser helt klart, at Åsa Linderborg har godt styr på de svenske politiske forhold, så jeg foreslår Information, at man for fremtiden begrænser hendes analyser til det.

Den sidste bemærkning om japaneren i junglen skulle måske være "opdage" i stedet for "indset". Så giver den i hvert fald meget mere mening.

jens christian jacobsen

Åsa Linderborg er guld værd som kritisk skribent. Skarp. Præcis. Og med associative billeder der styrker eftertanken: den sidste japaner i junglen.