Kommentar

Danmark bør som minimum tage et ordentligt ansvar for kvoteflygtninge

Når et flertal i Folketinget insisterer på at udlicitere Danmarks håndtering af spontane asylansøgere til et land uden for EU, bør vi som absolut minimum kompensere med en dansk offensiv til gavn for kvoteflygtninge, skriver direktør i DIGNITY Rasmus Grue Christensen i dette debatindlæg
S-regeringen undersøger lige nu fem-ti mulige deportationslande,  der efter planen fremover skal modtage de spontane asylansøgere, der er ankommet til Danmark. Politisk er det dybt usolidarisk, mener Rasmus Grue Christensen.

S-regeringen undersøger lige nu fem-ti mulige deportationslande,  der efter planen fremover skal modtage de spontane asylansøgere, der er ankommet til Danmark. Politisk er det dybt usolidarisk, mener Rasmus Grue Christensen.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Debat
28. juni 2021

Et flertal i Folketinget har for nylig udstyret regeringen med mandat til at udlicitere dansk asylhåndtering til et land uden for EU. Regeringen undersøger lige nu fem-ti mulige ’deportationslande’, herunder Rwanda, der efter planen fremover skal modtage de spontane asylansøgere, der er ankommet til Danmark.

Der er tale om en regulær – og alt for upåagtet – revolution i dansk flygtningepolitik.

Politisk er det dybt usolidarisk. Landene i nærområderne, der allerede huser næsten 90 procent af de syriske flygtninge, må korse sig, når et privilegeret land som Danmark ikke selv vil håndtere de relativt få spontane asylansøgere, der kæmper sig hele vejen til den danske grænse.

Juridisk er det også stærkt problematisk. Regeringen fastholder, at alle Danmarks internationale forpligtelser vil blive respekteret. Men der er fortsat enormt mange ubesvarede spørgsmål om, hvordan vi i praksis kan garantere og overholde ’eksporterede’ asylansøgeres menneske- og asylrettigheder langt fra dansk territorium.

Hvis det nyligt vedtagne lovforslag faktisk bliver udmøntet i en konkret praksis i et konkret land, vil det være en skamplet på Danmarks internationale ansvar. Både eksperter, FN, EU-Kommissionen og flere EU-naboer har kritiseret Danmarks udliciteringsplaner. 

Som minimum bør de partier, der har vedtaget loven, og de partier, der holder regeringen ved magten, derfor finde veje til at kompensere for denne ensidige ’eksport’ af Danmarks flygtningeansvar.

Det er kvoteflygtningenes tur

I en del år har blandt andet socialdemokrater og borgerlige politikere fastholdt, at det internationale asylsystem er brudt sammen, og at kvoteflygtningeordningen i virkeligheden er bedre. Kvoteflygtninge er mere værdigt trængende flygtninge, hedder det. De er jo udvalgt af FN og ikke rejst over Middelhavet.

Derfor er der nu al mulig grund til at levere en politisk offensiv til gavn for kvoteflygtningeordningen.

Danmark modtager i dag meget få kvoteflygtninge. Henholdsvis 31 i 2019 og 200 i 2020. Til sammenligning modtog Norge sidste år næsten 3.500 kvoteflygtninge. Regeringen og Folketinget bør derfor i de kommende år acceptere at modtage et markant højere antal kvoteflygtninge hvert år.

Desuden bør vi fremover også modtage flere sårbare kvoteflygtninge, herunder ofre for tortur og andre traumatiserende forbrydelser. Danmark har, i modsætning til landene i nærområderne, verdensklasseekspertise i at behandle traumatiserede flygtninge. Her kan vi som lille land faktisk gøre en vigtig forskel – ikke mindst i aflastningen af de hårdt pressede nærområder.

Derudover bør vi fra dansk side – ikke mindst i en situation, hvor vi kritiseres for at løbe fra vores internationale ansvar for asylansøgere – bane vejen for et internationalt initiativ til at fremme og styrke kvoteflygtningeordningen. Mange flere lande skal forpligtes til at modtage og huse flere kvoteflygtninge fremover.

Grib momentet og tag ansvar, Danmark

Antallet af genbosatte kvoteflygtninge rundt om i verden er faldet markant i de senere år. FN har tidligere skønnet, at cirka ti procent af verdens nuværende flygtninge ideelt set bør genbosættes, fordi de vil have meget svært ved at vende tilbage til deres oprindelsesland i lyset af blandt andet alvorlige traumer. I praksis er det under én procent af flygtningene, der bliver genbosat.

For nylig har Biden-administrationen besluttet ikke alene at genoprette USA’s flygtningekvote fra niveauet før Trump, men faktisk også fordoblet antallet i næste finansår. Det vil derfor være både passende og veltimet, hvis Danmark stillede sig i spidsen for internationale diplomatiske bestræbelser for at styrke kvoteflygtningeordningen.

Det ville klæde os, hvis vi bidrog til at fremme europæisk lederskab i konkretiseringen af den del af pagten, der handler om kvoteflygtninge.

I en tid med rekordmange mennesker på flugt er det småt og perspektivløst at ville udlicitere dansk asylhåndtering. Det mindste, Danmark kan gøre til gengæld, er at øge og forbedre beskyttelsen af kvoteflygtninge.

Rasmus Grue Christensen er direktør i DIGNITY

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

At regeringen har kunnet få flertal for at udlicitere asylhåndtering og dermed høste endnu mere skam over Danmark, rejser det tvivlsomme spørgsmål: er politikere egentlig de rette til at lede landet?
Ja ja, jeg ved godt frustrationen er galt formuleret… det skulle snarere være noget med om det er de rette, der når frem til valglisterne??

Lili Kress, Kim Folke Knudsen og Henny Granum anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

28/jun/2021

Ja, vi skal jo blive bedre til at
skelne mellem flygtninge og
migranter, og det er kvote-flygt-
ninge-ordningen netop god til :-) !

Venlig hilsen
Claus

Jacob Nielsen

Naturligvis skal vi tage imod de flygtninge der er her med risiko for eget liv, hvis de sendes tilbage. Og det skal vi gøre indtil at de sikkert kan vende tilbage. Til gengæld skal vi helt stoppe med at tildele udenlandske statsborgere dansk statsborgerskab. Det gælder iøvrigt også for min egen hustru, der heller ikke er dansk statsborger. For tildeling af statsborgerskab er nemlig irreversibelt. Og så skal vi sende flygtningene hjem, når deres ophold ikke længere tjener det oprindelige formål.. Migranter skal vi helt afvise, også selvom det kan betyde at vi skal udtræde af diverse konventioner, som er skadeligt for vores samfund og sammenhængskraft.