Kommentar

Danmarks udviklingsarbejde skal styrke demokratiske kræfter

I Myanmar vinder antidemokratiske kræfter frem med militærets undertrykkelse af demokratiforkæmpere. Det er desværre ikke et særsyn i en verden, hvor demokratiet mange steder er under pres. Danmarks udviklingsarbejde bør støtte de demokratiske kræfter, skriver udviklingsminister Flemming Møller Mortensen og generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen i dette debatindlæg
Debat
16. juni 2021

»Jeg hader militæret mere end Manchester United.« Så kreativt og humoristisk udtrykte nogle af demonstranterne det under de første protester i Myanmar efter militærkuppet i februar. Men i løbet af få uger satte militæret ind med brutal undertrykkelse.

Fredelige demonstrationer blev mødt af massearrestationer, henrettelser og tortur af den ubevæbnede civilbefolkning. 828 mennesker er blevet dræbt, heraf mindst 73 børn. Mere end 4.330 aktivister og civilsamfundsledere er fortsat tilbageholdt. Og mange har måttet flygte. En del i eksil. Alligevel fortsætter modstanden mod militærkuppet og for demokrati.

Myanmar er kun et af alt for mange lande, hvor demokratiet er under pres. Desværre har corona kun givet antidemokratiske tendenser endnu mere vind i sejlene i skræmmende mange lande. Hele 75 procent af verdens befolkning oplevede sidste år, at deres grundlæggende rettigheder og friheder blev indskrænket. Antallet af mennesker, der lever i frie demokratiske samfund, har ikke været lavere siden 1995. Et deprimerende lavpunkt.

Danmark er en forkæmper for demokrati og menneskerettigheder. Også i en række af de lande, hvor vi i Folkekirkens Nødhjælp og Udenrigsministeriet arbejder for at skabe bæredygtig udvikling. Med den negative udvikling er hurtige indsatser for at fremme menneskerettigheder og demokrati vigtigere end nogensinde.

Umiddelbart efter kuppet i Myanmar suspenderede Danmark derfor alt udviklingssamarbejde gennem de statslige myndigheder. I stedet går bistanden nu i endnu højere grad til lokale aktører, der arbejder med at genoprette demokrati og styrke menneskerettighederne. Med den styrkede og omlagte støtte bakker vi op om de mennesker i Myanmar, der med livet som indsats kæmper for demokratiet.

Det er et klart fokus i vores udviklingsarbejde, at vi økonomisk og politisk skal støtte lokale demokratibevægelser og menneskerettighedsaktivister. Det er også et vigtigt ben i vores værdibaserede udenrigspolitik. Danmark og danske ngo’er som Folkekirkens Nødhjælp skal være med til at give kunstigt åndedræt, når demokratier og demokratiforkæmpere gisper efter vejret.

Flemming Møller Mortensen er udviklingsminister og minister for nordisk samarbejde (S) og Birgitte Qvist-Sørensen er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her