Læserbrev

Hvis familier skal tage del i den grønne omstilling, må vi fokusere på deres trivsel

Hvis vi skal ændre vores vaner i retning af en grønnere hverdag, må vi sikre overskud i familierne. Uden overskud i hverdagen får familierne aldrig mulighed for at blive grønnere. Derfor vil Alternativet have familieministeriet tilbage, skriver Nanna Høyrup og Mira Issa Bloch fra Alternativet i dette debatindlæg
Hvis vi skal ændre vores vaner i retning af en grønnere hverdag, må vi sikre overskud i familierne. Uden overskud i hverdagen får familierne aldrig mulighed for at blive grønnere. Derfor vil Alternativet have familieministeriet tilbage, skriver Nanna Høyrup og Mira Issa Bloch fra Alternativet i dette debatindlæg

Mia Mottelson

Debat
3. juni 2021

Hvorfor er familiepolitik vigtig? Det kan der være mange grunde til. Men især fordi det hænger sammen med en af vores helt store udfordringer: klima- og biodiversitetskrisen. Krisen stiller store krav til os mennesker om at ændre på vores vaner – hvilket ikke altid er så ligetil, selv om vores fornuft fortæller os andet.

I krisen spiller stress en afgørende rolle. Stress rammer flere og flere, og især vores børn og unge er særligt sårbare. Stress tærer på vores overskud, lyst og evne til at omstille os. Den gør krisen til en trivselskrise, som kalder på handling, så vi kan finde balance og overskud til igen at forholde os til de kriser, der ligger uden for os selv.

I Alternativet vil vi derfor gerne være med til at udvikle og forbedre de rammer og strukturer, som påvirker familien, så de bliver tidssvarende. Det omfatter blandt andet et forslag om en 30-timersarbejdsuge, tilskud til pasning af eget barn, flere omsorgsdage, dagtilbud med minimumsnormeringer, forbedret barselsorlov og genindførsel af forældreorloven.

Det er forslag, der kan give familien frihed til at indrette sig med tid til nærvær og ikke mindst mod og overskud til at handle på den grønne omstilling, for eksempel ved at skifte til plantefars i kødsovsen eller til genbrugstøj i klædeskabet.

Udfordringen for familiepolitik er det overdrevne fokus på arbejdsmarkedet og manglende opmærksomhed på familiernes trivsel. Betydningen af de basale menneskelige behov og værdien af vores relationer skal tales op – ikke nedprioriteres. En familie i balance er fundamentet for et samfund i balance.

Derfor mangler vi et familieministerium. Et argument imod lyder, at familien påvirker så meget andet, at et decideret ministerium ikke er muligt. Men det er vel i sig selv det stærkeste argument for at lave et?

For år tilbage foreslog vi i Alternativet et trivsels- og omsorgsministerium, og det forsøger vi nu at få italesat gennem en genindførsel af familieministeriet, som i den grad kan være med til øge indsigten i, hvor afgørende det er, at man som familie trives. Et ministerium, hvor der er fokus på værdien af trivsel og omsorg som noget helt essentielt for vores samfund og som vejen mod det bæredygtige liv for mennesker og for klode.

Nanna Høyrup er vuggestuepædagog og byrådskandidat for Alternativet i Halsnæs Kommune.

Mira Issa Bloch er børne- og familieordfører for Alternativet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jan Fritsbøger

hvorfor tror mange at genbrugstøj gavner klimaet/miljøet, det som betyder noget er jo den mængde tøj som produceres, og det betyder jo at alt tøj skal bruges til det ikke længere kan bruges, og genbrug betyder jo bare at nogle menneskers vilde overforbrug kan delvist legitimeres ved at de sender det til genbrug,
men det koster jo ekstra co2 når tøjet skal leveres til genbrug og transporteres til en genbrugsbutik og videre hjem til kunden typisk i en privatbil, og derfor er det bedste man kan gøre at købe tøjet nyt og så bruge det indtil det er helt slidt op, gerne incl reparationer undervejs,
men jeg kan da godt se ideen i at man kan vælge at købe brugt tøj og dermed sikre at noget tøj bliver brugt længere end hvis det bare blev smidt ud, men min pointe er at man godt kan gøre køb af nyt tøj mindst lige så miljøvenligt som køb af genbrug ved at slide tøjet helt op inden det kasseres.
i øvrigt synes jeg at plantefars er en lidt sær ide, hvorfor efterligne kødbaseret mad med et industriprodukt, i stedet for bare at lave mad med planteråvarer,