Kommentar

Flygtninge skal ikke bare hurtigt ud i dårlige job. Vi skal lytte til deres ønsker

Der er mere fokus på at få flygtninge hurtigt ud i dårlige job end at skabe langsigtet tilknytning til arbejdsmarkedet. Vi bør i højere grad støtte flygtninges drømme om at være selvstændige i stedet for at ud i nedslidende job, de alligevel ikke kan holde til, skriver Marie Olafsdottir, stifter af Finklusiv ApS, i dette debatindlæg
Debat
16. juni 2021

Hanas mave knuger sig sammen, når hun skal møde sin sagsbehandler. Mødet er kort, og det bliver kun til spørgsmål om, hvor mange ansøgninger hun sender hver uge. Hana kunne godt tænke sig at blive selvstændig, men det bliver hurtigt afvist. Det, hun skal, er at søge flere job. Det føles som mobning. Gå ud og få et job. Hvilket som helst. Men den tilgang virker ikke for Hana, og hun er nu langtidsledig.

Mange kommuner har et kortsigtet fokus på at få flygtninge og indvandrere ud i dårlige job end på deres langsigtede tilknytning til arbejdsmarkedet. Kommunerne kunne i stedet give dem muligheden for at blive selvstændige og bidrage til den danske økonomi.

Der er mange som Hana, der har en drøm om at være selvstændige, men som ikke kan få understøttet denne drøm om at være sin egen chef.

Jeg arbejder med stærke og modstandsdygtige asylmodtagere, som er blevet tabt af systemet og har været mange år på kontanthjælp, indtil de finder en måde at rejse sig op på ved at blive selvstændige erhvervsdrivende. Det kan være en som Hana, som nu stolt kan sige, at hun sparer op til at købe et hus. Eller Nadia, som endelig har kunnet åbne sin egen madbod. Mohamad, som står for sin egen cykelforretning.

Når man sammenligner socioøkonomiske profiler for danskere med dem, der er kommet hertil fra for eksempel Afghanistan, Libanon og Syrien, så kan man se, at de er mere tilbøjelige til at være selvstændige. Statistikkerne viser, at dobbelt så mange ikkevestlige indvandrere er selvstændige som etniske danskere.

Hvad nu hvis vi i stedet for at se flygtninge som passive folk, som skal integreres (eller udvises), i stedet så på dem som en rigdom – noget, vi kunne lære af?

Danmarks stærke lønmodtagerkultur sætter kun fokus på at bringe flygtninge i job. Men lad os bruge den stærke selvstændighedskultur, som mange flygtninge bringer med sig, og tage udgangspunkt i deres drømme.

Kommunerne skal understøtte langsigtet selvstændighed og ikke skubbe folk på kontanthjælp ud i nedslidende job, de alligevel ikke kan holde til.

Marie Olafsdottir er stifter af Finklusiv ApS.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her