International kommentar

G7-landene forsøger at få bugt med et monster, de selv har skabt

Den rige verdens finansministre ser omsider ud til at ville skride ind imod den systematiske skatteunddragelse, som er produktet af årtiers skattepolitikker – og dog: Vil de efterlade skattehuller nok, som de rigeste kan smutte igennem?
For nylig bebudede G7’s finansministre et nyt forsøg på at gribe ind mod folk, der ikke betaler deres rimelige andel til fællesskabet – et initiativ for en global selskabsbeskatning. Kan vi stole på, at de gør alvor af planen?

For nylig bebudede G7’s finansministre et nyt forsøg på at gribe ind mod folk, der ikke betaler deres rimelige andel til fællesskabet – et initiativ for en global selskabsbeskatning. Kan vi stole på, at de gør alvor af planen?

Phil Noble

Debat
19. juni 2021

Da staten New York sidst i 1980‘erne førte en skattesag mod en hoteldirektør ved navn Leona Helmsley, erklærede hendes egen husholderske, at hun engang havde hørt Hemsley udtale disse udødelige ord: »Vi betaler ikke skat – kun småfolk betaler skat.«

I dag klinger udsagnet nok som en banal konstatering for mange. Sådan var det ikke dengang. Hemsley blev idømt 16 års fængsel for skattesvig, men kunne dog nøjes med at afsone 18 måneder. Pointen er: Hun blev straffet for ikke at betale skat.

Nu er vi måske på vej tilbage til dengang, da det var en almindelig forventning, at alle betalte deres skat. For nylig bebudede G7’s finansministre et nyt forsøg på at gribe ind mod folk, der ikke betaler deres rimelige andel til fællesskabet – et initiativ for en global selskabsbeskatning. På den anden side: Skinnet kan bedrage.

Realiteten er i hvert fald, at regeringer verden over, i de årtier, der er gået siden Helmsley-sagen, selv er gået foran for at muliggøre skatteflugt – som er ulovlig – for individer og for koncerner ved skabe meget videre rammer for skatteundgåelse – som er lovligt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Mark Blyth skriver naturligt nok ud fra et UK & USA perspektiv.

Hvis vi holder os til EU, så er det svært at tro på, at de 3 EU-lande, der er med i G7, kan få overtalt de resterende 24 EU-lande til at harmonisere selskabsskatten i EU til minimum 15% - også selv om de måtte forsøge det.

Vi kan alle sammen gyse over de velkendte EU-skattelylande som Holland & Luxembourg; men derfra og til at gøre noget imod skatteunddragelser i fællesskab er der godt nok et stykke vej .... allerede Danmark ville slå sig i tøjret under henvisning til vores velkendte forbehold stammende helt tilbage fra starten af 90'eren, hvor vi kævledes om Maastrichttraktaten.

Så don't hold your breath, som Mark Blyth så rigtigt skriver.