Klumme

Georg Metz: Socialdemokratiet har nu en chance for at rette op på sit ry som kulturindifferent ved at redde afstøbningssamling

Lad stå, hvad ikke behøver falde
Den Kongelige Afstøbningssamling i København er en af verdens bedst bevarede gipssamlinger. Alligevel har den været lukket for publikum i flere år, og nu overvejer Kulturministeriet at flytte samlingen, der har til huse i Vestindisk Pakhus ved havnefronten i København, og sælge bygningen.

Den Kongelige Afstøbningssamling i København er en af verdens bedst bevarede gipssamlinger. Alligevel har den været lukket for publikum i flere år, og nu overvejer Kulturministeriet at flytte samlingen, der har til huse i Vestindisk Pakhus ved havnefronten i København, og sælge bygningen.

Miriam Dalsgaard

Debat
18. juni 2021

Det fortaltes i skribentens barndom om en jævnaldrende, der af sine forældre fik forevist Venus af Milo med den besked, at man kommer til at se sådan ud, når man bider negle. Den pædagogiske belæring foregik ikke i Louvre, men i Statens Museum for Kunsts Kgl. Afstøbningssamling.

Siden flyttedes samlingen – verdens ældste og næststørste af arten – til C.F. Harsdorffs overdådige Vestindiske Pakhus fra 1780’erne, da den florissante periode kulminerede.

En passende ramme for afstøbningssamlingen, der rummer godt 2200 enkeltværker: statuer og figurgrupper, et utal af buster og relieffer fra oldtid til renæssance alt i jævnfør gipskopi. Samlingen har været nedsparet og lukket for offentligheden siden 2017 trods pæne besøgstal årene før med publikumsadgang.

De fleste mennesker har i sagens natur ringe mulighed for at se hovedparten af disse oprindelige værker, utilgængelige, som de er, eller i fjerne museer. Gengivelser på nettet er surrogat i forhold til den plastiske oplevelse af afstøbningerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Damgaard

Godt skrevet, Metz!

karen Thomsen, Tommy Clausen, Poul Genefke-Thye, Gert Romme, Torben Siersbæk, Christian Mondrup, Gitte Loeyche, jens raahauge, Elisabeth From og Maia Aarskov anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

ja og håber nogen vil starte f.eks. et borgerforslag om bevarelse af bygningen som offentlig ejendom og sted for afstøbningssamlingen. Jeg elskede at komme der som barn, da den var i kælderetagen på statens museum for kunst. Genoplevelsen af den i den fantastiske bygning sammen med mine børn og senere med nordiske venner var pragtfuld. Københavns kommende borgmeste bør være første underskriver!

karen Thomsen, Torben Siersbæk, Mikael Benzon, Gitte Loeyche og jens raahauge anbefalede denne kommentar
jens raahauge

Hvilket elegant oplæg til Kulturministeren, der får foræret en hel projektidé uden at skulle betale konsulenthonorar. Her er chancen for at agere bomholtsk.
Og som et ps. kunne man spørge om, hvad der er værst: at pisse på en hel afstøbningssamling eller at kaste en udvalgt gipsbuste i havnen?

karen Thomsen, Marianne Jespersen, Tommy Clausen, Poul Genefke-Thye, Gert Romme, Torben Siersbæk, Maj-Britt Kent Hansen, Christian Mondrup, Kurt Nielsen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Gitte Loeyche

"Godt brølt, løve!"

Marianne Jespersen, Torben Siersbæk og jens raahauge anbefalede denne kommentar
Nicolaj Ottsen

Shh ! I denne "et danmark i balance" tid, risikere du, at samlingen bliver sendt til provinsen.

karen Thomsen, Torben Siersbæk, Maj-Britt Kent Hansen, Christian Mondrup, jens raahauge, Gitte Loeyche og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Mon ikke Joy Mogensen kan overtale Katrine Dirckinck-Holmfeld til at lede samlingen?

Hun har jo demonstreret at hun har en helt sikker håndtering af slige sager.

Og så kan regeringen spare udgiften til det gamle bras allerede på næste års finanslov....

Hvem var det forresten, der spændte hanen på sin pistol, når han hørte ordet kultur...? (Et hint: det var IKKE en socialdemokrat! I disse tider kunne man let komme tvivl!)

Sören Tolsgaard

"Shh ! I denne "et danmark i balance" tid, risikere du, at samlingen bliver sendt til provinsen."

Vi har faktisk allerede en fin (om end noget mindre) samling af klassiske statuer og andre artefakter i Aarhus: Antikmuseet, beliggende i universitetsparken. Absolut et besøg værd ;-)

https://antikmuseet.au.dk/