Kommentar

Informations talbehandling er for ringe i forsidehistorien om krænkelser i ungdomspartier

Information konkluderer på forsiden torsdag den 10. juni, at hver anden kvinde i ungdomspartier har haft grænseoverskridende oplevelser. Men undersøgelsen bag påstanden har kun en svarprocent på 13 og er ikke repræsentativ, skriver journalist og forfatter Jacob Andersen i dette debatindlæg
Debat
14. juni 2021

Information skriver på sin forside torsdag den 10. juni, at »Hver anden kvinde i ungdomspartier har haft en grænseoverskridende oplevelse«. Det fremgår, at det drejer sig om seksuelle krænkelser, og at det maksimalt er to år siden, at en anden ungdomspartisoldat krydsede deres grænse.

Det er en meget bekymrende oplysning, men måske ikke først og fremmest af de grunde, avisen og dens kilder nævner. Længere nede i artiklen nævnes det nemlig, at kun 13 procent af dem, der blev spurgt, har svaret, og at den i øvrigt ikke medtager alle ungdomspartier. Den er, som journalisten skriver, »ikke repræsentativ«.

Men i så fald ved man jo ikke, om det forholder sig, som det blev fastslået i overskriften. Man kunne for eksempel tænke sig, at det navnlig var personer, der havde oplevet en krænkelse, der følte anledning til at svare. Så måske er det snarere fem end 50 procent af de unge partikvinder, der har oplevet en grænsekrænkelse. Det ved vi ikke.

Hvilke grænser der blev overskredet, er også ganske svævende. Vi får dog oplyst, at det i det fleste tilfælde drejede sig om spørgsmål, kommentarer eller vittigheder, der gjorde svarpersonen forlegen. Det var selvfølgelig ærgeligt, men måske ikke nogen større samfundsdebat værd.

Derimod er det vigtigt, at tre procent har været udsat for et seksuelt overgreb. Også selv om der måske kun er tale om tre procent af halvdelen – det er ikke helt klart i artiklen – og selv om den halvdel, der har svaret sådan, måske kun dækker over en lille og urepræsentativ del af ungdomspartiernes medlemmer. Desværre kan man ikke ud fra Informations tal bedømme, om det drejer sig om to-tre tilfælde om året eller for eksempel om det tidobbelte. Selv om alle overgreb er modbydelige gør det en forskel. Men denne forskel interesserer åbenbart ikke Information.

Og det er bekymrende. Information har jo en redaktion for at beskytte os mod alverdens vrøvl og oversolgte historier. I dette tilfælde var talbehandlingen (og kildekritikken) på et kritisk lavt niveau.

Jacob Andersen er journalist, forfatter og partner i Dansk Kommunikation.

Svar fra Information:

Det fremgår tydeligt af artiklen, at 13 procent af de adspurgte har svaret på undersøgelsen, og at den ikke er repræsentativ. Rubrikken er derfor unuanceret. Det beklager vi, og den er nu rettet i den digitale version, ligesom vi bragte en rettelse i lørdagens avis. Red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her