Kommentar

Jøder tages som gidsler, når man påstår, at Israel-Palæstina-konflikten er religiøs

Det er en myte, at konflikten i Israel og Palæstina er en religiøs konflikt mellem muslimer og jøder. Den fortælling bidrager til at vaske den skyldige besættermagts blodige hænder og implicerer alle jøder i statens forbrydelser, skriver ingeniør Awas Shoaib i dette debatindlæ
Debat
2. juni 2021

Det er en myte, at konflikten i Israel og Palæstina er en religiøs konflikt mellem muslimer og jøder. Det er en søforklaring, der bidrager til at vaske den skyldige besættermagts blodige hænder.

Den selverklærede ’Judenstaat’ har besat Palæstina i 73 år. Den zionistiske idé og bevægelse har eksisteret cirka 120 år.

Theodor Herzls zionistiske bevægelse og tankegods kommer primært fra oplevelserne med jødeforfølgelse i Europa, ikke fra jødiske tekster, som blot bruges som en form for legitimisering. Zionistiske ambitioner om en jødisk stat har aldrig eksisteret før, og slet ikke i den muslimske del af verden, hvor jøder og muslimer har levet sammen i over 1.000 år.

Kan man så overhovedet påstå, at de sidste 73 års besættelse udgør en religiøs konflikt?

Det er Europa, der har et langvarigt problem med jøder. Det var i Europa, at jøder ansås som skadelige og undergravende for samfundet. Det var ikke kun et nazistisk synspunkt, men et kollektivt, europæisk synspunkt. Et synspunkt, der medførte omfattende jødeforfølgelse, særligt i slutningen af det 15. århundredes Spanien og Portugal.

I den periode var det den osmanniske sultan Bayezid 2., der gav omkring 150.000 sefardiske jøder ly og beskyttelse fra deres europæiske undertrykkere. Gennem historien har jødiske folkegrupper generelt nydt stor sikkerhed og tryghed under det islamiske styre. Det skyldes, at den islamiske styreform kunne rumme folk, der tænkte anderledes.

Forfølgelsen af jøder og den vestlige kolonialisme ledte til vestlige staters støtte til det zionistiske projekt, hvor den mest markante støtte, der faciliterede projektet, var Storbritannien, gennem den velkendte Balfour-deklaration.

Det førte til besættelsen i 1948, som blev besluttet efter afstemning i FN. Et politisk, kolonialistisk projekt, som bistås af vestlige stater helt op til i dag, og som forårsager bål og brand i den muslimske verden.

Det er terror, drab og besættelse, palæstinenserne modsætter sig. Almindelige jøder rundt om i verden, der ikke abonnerer på zionismen, tages som gidsler af en besættelsesmagt, der begår overgreb mod sagesløse civile i jødedommens navn.

Hvis det handlede om et hjemsted for jøder, kunne man regne med, at alle jøder ville tilslutte sig Israel i konflikten. Det er derimod udbredt blandt jøder at modsætte sig zionismen og støtte palæstinenserne, i modsætning til vestlige stormagter, der har ydet politisk, økonomisk og militær bistand til den zionistiske besættelse siden 1948.

Derfor er konflikten en politisk konflikt, og ikke en religiøs. At kalde det en religiøs konflikt er en uærlig bortforklaring, der hverken afspejler historien eller nutiden.

Awas Shoaib er ingeniør

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

01/jun/2021

En Semit versus en Zionist

Vi må alle lære at skelne mellem
anti-semit-isme og anti-zion-isme.

En semit er et menneske, som er
født og opvokset i en jødisk familie,
og fred med det og dem.

En zionist er et menneske, som
støtter den politiske ideologi, som
arbejder for et: "Israel über Alles".

Venlig hilsen
Claus

Niels Erlinger

Det er en temmelig forvirret artikel, vi her ser præsenteret.

Jeg har her taget en sætning ud af sammenhængen:

”Det er derimod udbredt blandt jøder at modsætte sig zionismen og støtte palæstinenserne”

Dette vil jeg se dokumenteret!!

Generelt et vigtigt skriv. Tak.
Men studsede da over det samme som Niels Erlinger ovenfor. Jeg mindes ikke mange jøder her i landet offentligt tage afstand fra det zionistiske projekt. Og da slet ikke stor støtte til palæstinenserne. Men den er der. Helt sikkert. Men udbredt?

Ete Forchhammer

Udbredt støtte til ikke-zionistiske jøder? Den er desværre svær at komme til at vise, så måske det ikke kun er skribentens ønsketænkning, men også en virkelighed at det officielle billede ikke er helt retvisende?

Annette Chronstedt

Er der så meget at diskutere ?
Amerika er grundlagt på den hvide mands Gudsgivne Sær Ret. Den tog han med sig fra gamle Europa. Englænderne førte an, indtil hele kontinenter sørgede for de udrensninger der nu måtte til for fuldtud at udleve sin overmenneskelighed.

Og de trænede englændere viste vejen for jøderne, så også de - gennem deres optjente lidelse - nu omsider kunne generobre deres Gudgivne ret til det hellige land. Sekulær eller ej. Overstammen samles for at hente overmagten direkte ned som de udvalgte.

Det er George Floyd over det hele i slowmotion uden ende.
Derfor måtte Gud for min skyld gerne lige tages helt ud af ligningen en tid.

Så har hver især imellemtiden i det mindste også en chance for at finde ud af med sig selv om man vil kende noget til nogen Gud. Og stille sig selv spørgsmålet, om vi i så fald da måske allerede rent logisk uden videre og under alle omstændigheder alligevel allerede deles om en sådan grænseløs kraft ?