Læserbrev

Vi kan betale skat til kirken. Lad os gøre det samme til naturen

Fuldstændigt som det fungerer med kirkeskatten, burde man gøre det obligatorisk med en naturskat, som man selv frit kan fravælge, hvis man synes biodiversitet er fjollet, skriver biolog Alexander Holm i dette debatindlæg.
Debat
11. juni 2021

Alle ved, hvordan det føles at være i smuk natur. Hvordan batterierne for alvor lades op, når man formår at finde et sted i en skov eller en park, hvor man kan være helt i fred. Særligt i det seneste halvandet års tid har folk fundet ud af, hvor meget naturen kan give os.

Gåture i naturen har været modgift mod den indre trykken, det giver at være låst inde i en lejlighed. Når vi står blandt de store gamle træer eller skuer ud over et vildt hav og føler os bittesmå, indser vi måske, hvordan vi alligevel ikke har så meget kontrol over det hele. Det er befriende.

Alt det giver naturen os, ud over selvfølgelig rent vand, luft, mad og meget mere. Men hvad giver vi egentlig igen? Netop i Danmark er det ikke særlig meget. Vi er verdens næstmest opdyrkede land. Vores natur er fragmenteret helt i stykker, vores farvande er fisket til bristepunktet, og i det hele taget har vi en dagsorden, hvor biodiversitet er den rest, der er tilbage, når andre interesser er tilgodeset.

Derfor bør man have mulighed for at betale en naturskat – akkurat som man har mulighed for at betale kirkeskat. Og på samme måde som kirkeskatten kan fravælges, hvis man ikke føler, at kirkens værdier stemmer overens med ens egne, skal naturskatten være frivillig, hvis man synes, at biodiversitet og natur er noget fjollet noget.

Naturen og kirken kan mange af de samme ting. Begge kan give os en følelse af ro og af at være en del af noget større.

Hvis man satte naturskatten på 0,75 procent, ville den årligt kunne indbringe i omegnen af de 888 millioner kroner, der sidste år blev brugt på den naturpakke, der skrev sig ind i danmarkshistorien som den største nogensinde.

Pengene fra naturskatten skal bruges til at opkøbe land, hvor der anlægges beskyttede naturområder. Der skal laves statspuljer til projekter, der fremmer biodiversitet.

Med naturskatten kan man i det hele taget slå et slag for naturen og signalere, at den ikke længere skal være glemt og ignoreret i et land, hvor den fra politisk side længe har været forsømt.

Danmark kalder sig selv et grønt foregangsland, og hvis vi begynder at give naturen lidt igen, kan vi måske bevæge os mod rent faktisk at blive det.

Og hvis man ikke er til det, hvis man er ligeglad med, hvilken natur man efterlader til de kommende generationer, så kan man bare fravælge naturskatten.

Alexander Holm, biolog med speciale i naturbevarelse og formidling

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

erik pedersen

Fantastisk ide !
Mvh Hanne Pedersen

Jens Frederik Drivsholm

joh - bare det ikke bliver som 'ældre-milliarden', som mange kommuner modregnede med egne udgifter til ældre. Der kom ikke en mia forbedringer til de ældre.