Kommentar

Klimaaktivist fra Mali: Vesten svigter sit klimaansvar, og Afrika betaler prisen

Danmark udleder mere end 30 gange så meget CO2 pr. indbygger som Mali. Alligevel går konsekvenserne uforholdsmæssigt hårdt ud over afrikanere. I Fridays For Future blev vi kontaktet af nogle unge, afrikanske klimaaktivister. Her er, hvad de vil fortælle os danskere, skriver klimaaktivisterne Jelva Illeris Schultz, Isabelle Suvatne Ben-Hamadou og Fousseny Traore i dette debatindlæg
Sahel-regionen, der omfatter 12 afrikanske lande, er særligt sårbar over for klimaforandringer. Uregelmæssigt regnvejr og øget fordampning forårsager fejlslagen høst, og vegetationen til de græssende husdyr forsvinder, skriver klimaaktivisten Fousseny Traore fra Mali.

Sahel-regionen, der omfatter 12 afrikanske lande, er særligt sårbar over for klimaforandringer. Uregelmæssigt regnvejr og øget fordampning forårsager fejlslagen høst, og vegetationen til de græssende husdyr forsvinder, skriver klimaaktivisten Fousseny Traore fra Mali.

Luis Tato/Ritzau Scanpix

Debat
26. juni 2021

For et halvt år siden kontaktede den unge klimaaktivist Fousseny Traore fra Mali og en anonym klimaaktivist fra Uganda os aktivister fra Fridays For Future Danmark i håb om at blive set og hørt. Vi aftalte at holde et møde med dem for at diskutere klimabistand, klimaretfærdighed og ikke mindst for at lytte til aktivisternes oplevelser og erfaringer i Afrika.

Vi mærkede hurtigt, at deres brændende engagement for klimaet er anderledes end vores eget. For selv om vi alle er klimaaktivister, er der stor forskel på at leve midt i klimakrisen, og på at leve med den som en potentiel fremtid. Vi blev ramt af en enorm sorg og uretfærdighedsfølelse. At høre mennesker fortælle om, hvordan de har oplevet klimaflygtninge dø, landbruget kollapse og fremtiden smuldre, er hjerteskærende.

74 gange mere CO2

Under mødet fortalte de unge aktivister om, hvordan folket ikke ved, hvad det er, de kæmper med. I både Mali og Uganda er det et stort problem, at folk ikke ved, at de naturkatastrofer, de lider under, er forårsaget af klimaforandringer. Når Fousenny og den anonyme klimaaktivist fra Uganda som en del af Fridays For Future vil demonstrere, kan de tilmed risikere at blive arresteret. Af samme årsag er den ugandiske aktivist anonym i dette læserbrev.

Danmark udleder markant mere CO2 end Mali, Uganda og de fleste andre lande. Danmarks CO2-aftryk pr. indbygger er i 2016 næsten 40 gange højere end Ugandas og mere end 30 gange højere end Malis. Det er urimeligt. Derfor bør vi i Danmark nedsætte vores forbrug og drivhusgasudledning. På vejen mod klimaretfærdighed vil det kun være rimeligt, hvis Danmark betaler den klimabistand på fem milliarder årligt, som vi lige nu forsømmer.

Dette handler om menneskeliv. Det kan vi ikke vende ryggen til.

Vi skal lytte til stemmerne i det globale syd. Deres ord er for vigtige til kun at blive hørt af os aktivister. Derfor har Fousseny fra Mali skrevet et brev til danskerne (som vi har oversat fra engelsk), der tydeliggør det ansvar, vi har:

 

Brev fra malisk klimaaktivist

Kære danskere!

Mens medier ofte fokuserer på store organisationer og mere privilegerede aktivister i den vestlige verden, går den konkrete handling fra unge, afrikanske aktivister ubemærket hen.

Jeg har set klimaforandringerne påvirke folk i mit lokalsamfund, mit land og det afrikanske kontinent uforholdsmæssigt hårdt.

Det er katastrofalt for landbruget, der er nøglen til vores overlevelse. Vores levebrød er i fare. Det går tabt i oversvømmelser, tørke og hedebølger.

Ikke at forglemme ørkenudvidelse og den morderiske skovrydning forårsaget af vestlige, multinationale virksomheder.

Sahel-regionen, der omfatter 12 afrikanske lande, er særligt sårbar over for klimaforandringer. Uregelmæssigt regnvejr og øget fordampning forårsager gentagne gange fejlslagen høst, og vegetationen til de græssende husdyr forsvinder. Derfor bliver utallige menneskers levebrød ødelagt, og mange emigrerer til byerne og andre lande i Afrika.

Nogle bliver endda nødsaget til at søge tilflugt i organiseret kriminalitet, hvilket ofte fører til terrorisme. Vi befinder os i en klimakrise, der kræver hurtig handling, men verden vender det døve øre til Sahel.

Klimakrisen skaber kaos overalt, men da Sahel-regionen allerede er hærget af geopolitiske konflikter og fattigdom, er klimaforandringerne en endnu større trussel i hverdagen.

Menneskeliv går tabt, og land ødelægges.

Selv om vi kun er ansvarlige for en minimal del af drivhusgasudledningen, lider vi under konsekvenserne af forurening, der kommer fra lande, som ikke engang kender os. Og vi, de unge afrikanske aktivister, er blevet glemt, for ikke at sige diskrimineret.

Afrika og Vesten synes utrætteligt underlagt af dette ordsprog: Ude af øje, ude af sind!

I dag ved vi, at der ikke kan være klimaretfærdighed uden social retfærdig. I dag er Middelhavet blevet kirkegård for migranters søgen efter Eldorado i Europa, og deres ejendele kastes op på bredden som et mindesmærke spredt for alle vinde. Og alligevel flygter disse mennesker mere fra klima- og miljøkatastrofer end fra krig og politik. De er klimaflygtninge.

Klimakrisen, ørkendannelse, miljøkatastrofer samt generelle sundheds- og økonomiske kriser har forfærdelige konsekvenser: Hungersnød, sygdom, konflikter, plyndring af ressourcer, tilbagevenden af kolonialisering, racisme … Alt som følge af magthungrende verdensledere.

Vi afrikanere er stadigvæk ofre for vores lederes manglende handling.

Få jeres folketing til at erklære klimanødsituation og foretage den nødvendige klimahandling nu.

Dit engagement kan redde millioner af liv. Lad os alle fortsætte kampen for planeten. Vi har intet andet valg.

Fra miljø- og klimaaktivist Fousseny Traore fra Mali, Afrika.

Fousseny Traore er miljø- og klimaaktivist i Mali.

Jelva Illeris Schultz og Isabelle Suvatne Ben-Hamadou er aktivister i Fridays For Future.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Viggo Okholm

Jeg har ikke forstand på det tekniske i dette hjerteskærende indlæg, men jeg er ikke det mindste i tvivl om sandheden bag.
Vi i Europa kan ikke løbe fra medskyld og ansvar i den udvikling, uanset at verdens goder set i vores klodes cyklus omkring soldansen er sket ud fra universets betingelser og ikke kun vores.
Men det at mennesket opstod gennem millioner af år og så den menneskelige "natur" og samtidig med muligheden for at kunne vælge en anden vej, er nok essensen af de betingelser vi selv har sat og valgt .I dette indlæg her og så indlægget i dag om vores såkaldte antiterror indsatser i verden har efter min mening en klar sammenhæng set gennem en menneskealder.