Læserbrev

Lynetteholmen er ikke løsningen på, men grunden til fremtidige klimakriser

Kære Benny Engelbrecht – selvfølgelig skal København klimasikres mod stormflode og stigende vandstand. Men kunne det måske også gøres med nogle mere enkle tiltag end Lynetteholmen? spørger folkeskolelærer Peter Hess-Nielsen i dette debatindlæg
Kære Benny Engelbrecht – selvfølgelig skal København klimasikres mod stormflode og stigende vandstand. Men kunne det måske også gøres med nogle mere enkle tiltag end Lynetteholmen? spørger folkeskolelærer Peter Hess-Nielsen i dette debatindlæg

Mia Mottelson

Debat
22. juni 2021

I et indlæg den 18. juni giver transportminister Benny Engelbrecht udtryk for, at Lynetteholmen er nødvendig for at klimasikre København mod kommende stormfloder.

Han beskriver malende, hvordan lufthavn, metro, skoler, børnehave og virksomheder kan se frem til store ødelæggelser og oversvømmelser fra de frembrusende vandmasser, hvis ikke vi etablerer Lynetteholmen.

Selvfølgelig skal København klimasikres mod stormflod og stigende vandstand. Men det kunne måske også gøres med nogle mere enkle tiltag end Lynetteholmen?

Man kunne måske ’bare’ forestille sig nogle ordentlige stormflodsdiger og nogle sluseporte, der kunne holde vandet tilbage frem for etableringen af en kunstig ’halvø’ på størrelse med cirka 400 fodboldbaner og med boliger til over 30.000 mennesker? Men ministeren har måske brug for lidt stormflodsskræk for at legitimere sit projekt.

Ministeren skriver også, at med et så stort anlægsprojekt »er det i særlig grad vigtigt, at vi får belyst alle sider«. Men det får vi jo netop ikke ved den beslutningsproces, der ligger til grund for hele Lynetteholmen.

Her er valgt en salamitaktik. Først laver vi ’halvøen’ ude i vandet, og så forsøger han at foregøjle os, at så kan vi derefter sammen beslutte, hvad den skal bruges til. »Grønne områder med gode rammer for vild natur, kreativ kultur og sportsarrangementer,« skriver ministeren, som vil have »en blandet by med lidt af det hele og noget for alle«.

Men det bliver en bundøs gældsfælde for København ligesom de andre kommunale/statslige projekter under By og Havn. Ørestad, Nordhavn, Islands Brygge med høje jordpriser og dyre boliger, fordi disse projekter tænkes at kunne finansiere metroudbygning, motorveje, havnetunnel, udflytning af rensningsanlægget Lynetten og meget mere.

Og endelig er alle sider af de omfattende miljøproblemer heller ikke belyst.

De svenske miljømyndigheder og flere miljøeksperter advarer mod konsekvenser af Lynetteholmen, og i Køge er de ikke interesserede i de tusindvis af ton slam, som de får hældt i Køge Bugt fra projektet.

Peter Hess-Nielsen er folkeskolelærer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

gregers hoff

Tænk at Information nedlader sig til at bringe et indlæg om Lynetteholm. Avisens tavshed op til vedtagelsen i Folketinget har været aldeles larmende

Poul Simonsen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, Maj-Britt Kent Hansen, Milos Lecic og Erik Winberg anbefalede denne kommentar