Kommentar

Nu må vi altså klemme ballerne sammen og holde vores lort tilbage i den offentlige debat

Når den politiske debat begiver sig ind på de sociale medier, bliver hurtig mediedækning ofte prioriteret over saglig argumentation. Det er problematisk, og vi må fastholde vores konstruktive svar, skriver Camilla Fredsgaard i dette debatindlæg
Debat
2. juni 2021

Som politiker er det altid godt, hvis man kan få en sag til at langtidssimre hen over weekenden. Det ser faktisk ud til, at det kan være helt lige meget, hvor dumt, unuanceret eller unødvendigt provokerende man udtaler sig, bare der er mediedækning og likes at hente.

Lars Boje Mathiesen har forsøgt sig ad flere omgange, senest med lort (hans ord, ikke mit), da han sammenlignede det at have menstruation med at »skide i bukserne«. Et absolut lavpunk for, hvad man åbenbart må sige under ytringsfriheden. Det er på tide, vi strammer op. Det bliver da lidt et sisyfosarbejde, tænker du, og du har nok ret. For det er da op ad bakke med den offentlige debat, siden nogen udstyrede vores folketing med Facebook.

Vi skal ikke tie idioti og anden dårlig (debat)opførsel ihjel. Selvfølgelig skal vi være uenige, og selvfølgelig skal vi kritisere selv de svære og ømtålelige ting i samfundet – men vi skal som minimum kræve, at det er konstruktivt. Ellers bliver debatten meningsløs og spild af tid.

Det vil altså sige, Lars Boje Mathiesen, at du endelig må kritisere – men gør det konstruktivt og sagligt. Det gælder også andre, der bevæger sig på Christiansborgs bonede gulve og i Facebooks kommentarspor generelt.

Det betyder desværre også, at hvis du ønsker at kritisere noget og fremføre en politisk holdning, så kan det næppe klares i en facebookkommentar – selv om det giver glimrende eksponering. Så næste gang du bliver forarget – måske endda krænket – over et forslag til behandling i Folketinget, så har du ikke frikort til at afspore en debat for PR hen over weekenden. Det har nemlig intet med debat at gøre. Og når du bliver forarget over forargelsen, skal din argumentation blot være endnu mere konstruktiv.

Og til alle jer, der vil diskutere, hvorvidt bind skal skattefinansieres. Tag debatten, og diskutér løs, men lad være med at skændes med nogen, der aldrig ville debatten. Lyt særligt til dem, der ser tingene anderledes. Og vigtigst: Luk ørene, når nogle blot prøver at opnå medietid gennem skabagtighed.

Camilla Fredsgaard er skribent

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Nemlig!
Næste skridt: at forebygge at det gi’r vælgertilslutning at afspore en debat, fx med dumsmarte bemærkninger... men den bli’r svær at komme igennem med på Christiansborg.

Claus Bødtcher-Hansen

02/jun/2021

Camilla Fredsgaard,
det var dog rystende fornuftig tale :-) ...

Venlig hilsen
Claus